Τα δέντρα μπορεί να απορροφούν ορισμένους ρύπους από την ατμόσφαιρα, παραδόξως όμως συμμετέχουν στο σχηματισμό νέφους λόγω μιας ουσίας που παράγουν για να προστατεύουν τα φύλλα τους, υποδεικνύουν εργαστηριακά πειράματα και μετρήσεις στο ανοιχτό πεδίο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δέντρα παράγουν και εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ισοπρένιο, μια ουσία που τα προστατεύει από τις οξειδωτικές βλάβες και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Το 2004, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το ισοπρένιο ενδέχεται να συμμετέχει στο σχηματισμό αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος και καρκίνου. Μέχρι σήμερα, όμως, ο μηχανισμός του φαινομένου παρέμενε ασαφής.

Τα τελευταία ευρήματα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS προτείνει τώρα την εξήγηση ότι το ισοπρένιο τροποποιείται χημικά από την ηλιακή ακτινοβολία και αντιδρά με οξείδια του αζώτου, ρύπους που εκπέμπουν τα οχήματα και οι βιομηχανίες.

Οι ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας και δύο αμερικανικών πανεπιστημίων μέτρησαν την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων σε κλειστούς θαλάμους αλλά και ανοιχτούς χώρους, και περιγράφουν στη μελέτη τους τις χημικές αντιδράσεις που τα δημιουργούν.

«Το ισοπρένιο εξελίχθηκε να προστατεύει τα δέντρα και τα φυτά. Εξαιτίας όμως της παρουσίας οξειδίων του αζώτου, εμπλέκεται και σε αυτή την αρνητική επίδραση στην υγεία και το περιβάλλον» σχολιάζει ο Τζέισον Σάρατ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, επικεφαλής της μελέτης,

«Σίγουρα δεν μπορούμε να κόψουμε όλα τα δέντρα, μπορούμε όμως να εργαστούμε για τη μείωση αυτών των ανθρωπογενών εκπομπών προκειμένου να περιορίσουμε την παραγωγή σωματιδιακής ρύπανσης».

Newsroom ΔΟΛ