Αφιερωμένο στην τριπλή επέτειο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου είναι το πρόγραμμα της ΕΤ3, από τις 25 έως και τις 28 Οκτωβρίου 2012, με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης», ενημερωτικών εκπομπών προσαρμοσμένων στο κλίμα των ημερών, ταινιών του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου και συναυλιών αγαπημένων δημιουργών.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, στις 8:30, με τη σειρά «Ιστορικές διαδρομές», σε σκηνοθεσία Ζήνωνα Ράμμου, και το επεισόδιο με τίτλο «Θεσσαλονίκη, η Ανατολική Πύλη της Ευρώπης».

Στις 9:00, ακολουθεί το δίωρο κινηματογραφημένο ντοκιμαντέρ «Η Θεσσαλονίκη στον 20ό Αιώνα», το οποίο αναφέρεται στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα, βασισμένο σε κινηματογραφικά αρχεία και ντοκουμέντα σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.

Στις 12:50 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς «Εκατογραφία» με τον τίτλο «Σχολεία –Α΄ μέρος» με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά, στις 17:30 θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Μικρά Κομμάτια Ιστορίας» της ΕΤ3, με σπάνια ντοκουμέντα από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο αιώνα.

Στις 18:00 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ της σειράς προσωπογραφιών του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο: «Ντίνος Χριστιανόπουλος- Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος», ενώ στις 23:00, τα «Αληθινά Σενάρια» με τον Νίκο Ασλανίδη είναι αφιερωμένα στους «Ήρωες».

Την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 7:00, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Άγιος Δημήτριος» και στις 7:30 ακολουθεί η απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και δοξολογίας από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Στις 11:30, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες μεταμορφώσεις- Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Χρίστου Ζαφείρη και σκηνοθεσία Γιάννη Κουιτζόγλου.

Στις 12:00, τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 παρουσιάζουν τη «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη κάτω από την πόλη».

Στις 14:00, προβάλλεται άλλο ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», το «Ταξίδι στις ράγες του χρόνου… Από το τραμ στο μετρό» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Μάρνης Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Βούλας Κωστάκη.

Στις 17:05, το ντοκιμαντέρ από τις προσωπογραφίες του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο «Ο Μελίκης της παράδοσης», σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Αναφέρεται στη 40χρονη πορεία του Γιώργη Μελίκη μέσα από τους δρόμους της Λαογραφίας και της Εθνομουσικολογικής παράδοσης.

Στις 18:00, σε Α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ «Από το Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», ένα ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σε σενάριο Σοφίας Σωτηρίου και σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά.

Στις 21:00, σε Α’ προβολή η προσωπογραφία με τον τίτλο «Σταύρος Κουγιουμτζής «Μια καληνύχτα πες μου»», ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» σε σενάριο-αφήγηση Κώστα Μπλιάτκα και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου.

Στις 22:55, προβάλλεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της «Εκατογραφίας» στα «Σχολεία».

Στις 23:00, η ΕΤ3 συνεχίζει… μελωδικά με την προβολή της συναυλίας του Διονύση Σαββόπουλου που μαγνητοσκόπησε στο Λόφο της Σάνης τον Αύγουστο του 2012 και στις 12 τα μεσάνυχτα, τη μουσική σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Τσιτσάνης και συγκεκριμένα «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης», ένα ντοκιμαντέρ-προσωπογραφία της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» που αφηγείται τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη.

Ακολουθεί στη 1:00 το ντοκιμαντέρ «Εζήτησα να ξυπνήσω ψυχές» της σειράς του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» για τις ιστορικές στιγμές της παιδείας. Είναι το «κύκνειο άσμα» του αείμνηστου παιδαγωγού Χρίστου Τσολάκη, καθώς ο ίδιος αφηγείται στον φακό της ΕΤ3, στην τελευταία του τηλεοπτική παρουσία, γεγονότα που αφορούν την παιδεία. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Θωμά Σιώμου και η σκηνοθεσία του Κώστα Κουμαρίδη.