Επίθεση Ομπάμα εναντίον του Τύπου

Η δίωξη από την κυβέρνηση Ομπάμα όσων κρατικών λειτουργών αφήνουν να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο δεν έχει προηγούμενο. Ο πρόεδρος που εξελέγη υποσχόμενος μεγαλύτερη διαφάνεια αποδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες των διαρροών προς τον Τύπο. Αυτή την περίοδο η αμερικανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δικαστικές έρευνες εναντίον της εφημερίδας «New York Times», του περιοδικού «Newsweek» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press για δημοσιεύματα τα οποία περιείχαν απόρρητες πληροφορίες.

Η δίωξη από την κυβέρνηση Ομπάμα όσων κρατικών λειτουργών αφήνουν να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο δεν έχει προηγούμενο. Ο πρόεδρος που εξελέγη υποσχόμενος μεγαλύτερη διαφάνεια αποδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες των διαρροών προς τον Τύπο. Αυτή την περίοδο η αμερικανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δικαστικές έρευνες εναντίον της εφημερίδας «New York Times», του περιοδικού «Newsweek» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press για δημοσιεύματα τα οποία περιείχαν απόρρητες πληροφορίες. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης που διευκολύνουν τον εντοπισμό των κρατικών υπαλλήλων που αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες στον Τύπο, ενώ δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό.
Πριν από λίγο καιρό η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Νταϊάν Φεϊνστάιν έφερε προς ψήφιση στην αμερικανική Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον διευθυντή, υποδιευθυντή ή εκπρόσωπο Τύπου ενός υπουργείου ή μιας κρατικής υπηρεσίας να ομιλεί για οποιανδήποτε υπόθεση με δημοσιογράφους. Ο πρώην διευθυντής των «New York Times» Μπιλ Κέλερ έγραψε πρόσφατα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να έχει τίτλο «Κρατήστε την Αμερική στο σκοτάδι». Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη ρύθμιση η Φεϊνστάιν δήλωσε ότι προτίθεται να την αποσύρει.
Οπως επισημαίνει ο Κέλερ, σε μια ευνομούμενη κοινωνία η απρόσκοπτη λειτουργία του Τύπου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της δημοκρατίας, Οι διάφορες κυβερνήσεις πιθανόν να έχουν λόγους να αποκρύψουν από τους πολίτες τις δραστηριότητές τους που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Οι κρατικοί λειτουργοί που αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες αυτές στον Τύπο προστατεύουν όχι μόνο τη δημοκρατία αλλά και τους πολίτες από τις σκιώδεις και αρκετές φορές παράνομες δραστηριότητες της κυβέρνησης. Αποτελούν δηλαδή την τροχοπέδη σε κάθε λογής υπέρβαση καθήκοντος των κρατικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου λειτουργούν σαν ζώνη ασφαλείας στις περιπτώσεις όπου το κράτος παρανομεί.
«Αν τα πράγματα είχαν το 1971 ως έχουν σήμερα, η διαρροή και η δημοσίευση των απόρρητων φακέλων του Πενταγώνου σχετικά με το Βιετνάμ δεν θα ήταν δυνατή» γράφει ο Κέλερ και προσθέτει ότι τόσο ο Ντάνιελ Ελσμπεργκ, ο άνθρωπος που άφησε να διαρρεύσει η απόρρητη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και οι εφημερίδες που τη δημοσίευσαν θα είχαν πληρώσει ακριβά τις ενέργειές τους. Και φυσικά οι αμερικανοί πολίτες και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα είχαν μάθει ποτέ αυτό που ουσιαστικά αποκάλυπτε η απόρρητη έκθεση: ότι η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον εξαπατούσε συστηματικά τόσο τον αμερικανικό λαό όσο και το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Στο στόχαστρο η WikiLeaks
Στο στόχαστρο των δικαστικών αμερικανικών αρχών βρίσκονται εδώ και καιρό η ιστοσελίδα WikiLeaks και ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάνζ. Σε μια πρωτοφανή σε εύρος δικαστική έρευνα η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να στοιχειοθετήσει την υπόθεση εναντίον της WikiLeaks, με αποτέλεσμα ιδρυτικά μέλη και υποστηρικτές της ιστοσελίδας να βλέπουν τους λογαριασμούς τους σε κοινωνικά δίκτυα να γίνονται αντικείμενο δικαστικής έρευνας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται στο στρατοδικείο η δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού στην αμερικανική ιστορία. Ο Μάνινγκ δικάζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας και σε περίπτωση που βρεθεί ένοχος θα κινδυνεύσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι όσοι κατέχουν απόρρητες πληροφορίες και μπαίνουν στον πειρασμό να τις αποκαλύψουν στον Τύπο θα το σκεφθούν δύο και τρεις φορές. Στο τέλος χαμένοι θα είναι η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τις σκιώδεις δραστηριότητες της κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk