Τρόικα και στην Intracom Τelecom

Με δύο μεγαθήρια του παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού κλάδου στη μετοχική της σύνθεση είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί το επόμενο διάστημα η Intracom Telecom. Οι Ρώσοι της Sitronics, οι Κινέζοι της Huawei και η διοίκηση της Intracom Holdings συνεχίζουν μέσα στο καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν στην τριεθνή, όπως τελικά προκύπτει, συνεργασία με αντικείμενο την ανάπτυξη της Intracom Telecom.

Με δύο μεγαθήρια του παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού κλάδου στη μετοχική της σύνθεση είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί το επόμενο διάστημα η Intracom Telecom. Οι Ρώσοι της Sitronics, οι Κινέζοι της Huawei και η διοίκηση της Intracom Holdings συνεχίζουν μέσα στο καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν στην τριεθνή, όπως τελικά προκύπτει, συνεργασία με αντικείμενο την ανάπτυξη της Intracom Telecom.
«Η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και καιρό αλλά η τραγική κατάσταση της χώρας βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις τους Κινέζους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους στις διαπραγματεύσεις για επιχειρηματικά deals» αναφέρει παράγοντας που γνωρίζει τι συμβαίνει στις συζητήσεις των τριών πλευρών.
Από το 2011 η κινεζική Huawei εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για να εξαγοράσει την Intracom Τelecom στην οποία σήμερα η Sitronics ελέγχει το 51% και η Intracom Holdings του κ. Σ. Κόκκαλη το 49%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών
Αρχικά είχε λεχθεί ότι ενδιαφερόταν για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Στη συνέχεια περιορίστηκε στο 49% της Intracom Holdings αλλά τελικά έχει προκριθεί η εξής λύση: οι Ρώσοι θα διατηρήσουν το 51%, οι Κινέζοι θα αποκτήσουν από την Intracom Holdings το 39% και η ελληνική εταιρεία θα περιοριστεί στο 10%.
Η Intracom Telecom εμφανίζει τα τελευταία χρόνια πτώση μεγεθών. Oι τιμές στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει ως 50%, ενώ παράλληλα η εταιρεία είχε να ανταγωνιστεί μεγαθήρια όπως η Huawei που είχαν χαμηλό κόστος παραγωγής και τεράστιες δυνατότητες χρηματοδότησης για να διεκδικούν μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο.
Διαθέτει όμως καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά και έχει ένα ικανό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Το 9% των εσόδων της άλλωστε σε ετήσια βάση διοχετεύεται στο συγκεκριμένο τμήμα. Σήμερα η Intracom Telecom εισπράττει το 30% των εσόδων της από την Ελλάδα και το 70% από το εξωτερικό. Η μείωση του όγκου των παραγγελιών στην Ελλάδα οδήγησε την εταιρεία να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής στη Ρουμανία και να διατηρήσει στην Παιανία το τμήμα πιλοτικής παραγωγής και το τμήμα R&D. Στην Ελλάδα απασχολούνται 1.280 άτομα, στην πλειονότητά τους μηχανικοί, και 780 στο εξωτερικό. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ακολουθεί φθίνουσα πορεία (από 374 εκατ. ευρώ το 2008, σε 297 εκατ. ευρώ το 2009, σε 256,4 εκατ. ευρώ το 2010 και σε 255,3 εκατ. ευρώ το 2011), το περιθώριο ΕΒΙΤDΑ κυμαίνεται γύρω στο 10% και το καθαρό αποτέλεσμα είναι αρνητικό στις τελευταίες χρήσεις.
Η Sitronics, όμιλος με τεράστιες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες σε εξοπλισμό που είχε εισέλθει το 2006 στην εταιρεία αποκτώντας το 51% από την Intracom Holdings αντί 120 εκατ. ευρώ, δεν κατάφερε να βγάλει από το τέλμα την ελληνική εταιρεία, η οποία λόγω της κρίσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και της «απομάκρυνσής» της από τις προμήθειες του ΟΤΕ έβλεπε τα μεγέθη της να συρρικνώνονται. Και αυτό γιατί παρά τις προσδοκίες της αγοράς οι παραγγελίες που έχουν δώσει στην Intracom Telecom οι Ρώσοι με δυσκολία ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Οι Ρώσοι στην ενδεχόμενη συμφωνία με τη Huawei θα έχουν καταλυτικό ρόλο, καθώς εκτός από ιδιοκτήτες της Ιntracom Telecom είναι και πελάτες της, άρα θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Κινέζους για τις δουλειές που θα δώσουν από τώρα στην εταιρεία.

Είσοδος σε νέες αγορές
Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την Intracom Telecom γιατί ενώ οι ίδιοι είναι δυνατοί στο απλό hardware δεν είναι τόσο μπροστά στην ολοκλήρωση συστημάτων (system intagration) όπου έχει προβάδισμα η Intracom Telecom. Eπίσης, μέσω της Intracom θα εισέλθουν στη ρωσική αγορά, όπου ακόμα δεν έχουν παρουσία. Η Huawei δραστηριοποιείται στην παροχή προηγμένων λύσεων δικτύου για εταιρείες τηλεφωνίας και κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Πελάτες της στην Ελλάδα είναι ο ΟΤΕ, η Cosmote, η Vodafone και η Wind.
Τυχόν συμφωνία με τη Huawei θα επιτρέψει στην ελληνική εταιρεία να αυξήσει τους όγκους παραγωγής, να μειώσει με αυτόν τον τρόπο τα κόστη, να ενισχύσει τα λειτουργικά της κέρδη και να διατηρήσει την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα.
Δεν μένει παρά να δούμε αν η Huawei θα γίνει η νέα Ericsson για την Intracom Telecom. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία σε συνεργασία με την Ericsson το 1987 – σε πρώτη φάση – και την περίοδο 1997-2003 σε δεύτερη, ανέλαβε την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας, μια διαδικασία που έγινε πιο γνωστή ως «Ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ» και είχε απογειώσει τότε τα μεγέθη της Intracom.
Παράταση για το put option
  • Λόγω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δοθεί παράταση στην περίοδο για την άσκηση του δικαιώματoς της προαίρεσης (put option) για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom (put option) προς στην JSC Concern Sitronics που λήγει την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου.
  • Η σύμβαση για την εξαγορά του 51% της Intracom Telecom από τη Sitronics που καταρτίστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 προέβλεπε και put option για τη μεταβίβαση του υπολοίπου 49% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Βεβαίως, αν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με τη Huawei για την είσοδό της στην Intracom Telecom δεν θα υπάρξει λόγος άσκησης του δικαιώματος.
Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται ο όμιλος
Ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, αλλά οι θυγατρικές παραμένουν ζημιογόνες

Ο όμιλος της Intracom Holdings τα τελευταία χρόνια ακολουθεί φθίνουσα πορεία λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και θα ήταν σε ακόμη δυσκολότερη θέση αν οι θυγατρικές του δεν έπαιρναν δουλειές από το εξωτερικό.

Το 2011 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 519 εκατ. ευρώ από 575,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν στα 49,2 εκατ. ευρώ από 63,2 εκατ. ευρώ το 2010 και οι ζημιές διευρύνθηκαν από 45,9 εκατ. ευρώ σε 59,6 εκατ. ευρώ.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 156 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 165 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος είχε απαιτήσεις 180 εκατ. ευρώ. Απασχολούσε 5.000 εργαζομένους και είχε ίδια κεφάλαια 395 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ενοποιεί πέντε εταιρείες. Την κατασκευαστική Intrakat που έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο περίπου 250 εκατ. ευρώ και ετήσιο τζίρο 130 εκατ. ευρώ, την Intracom Defence που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αμυντικού υλικού με ετήσιες πωλήσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ και έχει τα τελευταία χρόνια μια σταθερή συνεργασία με την αμερικανική Raytheon, την Intrasoft International στις λύσεις πληροφορικής με έργα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση με πωλήσεις 130 εκατ. ευρώ, την Hellas On Line στις τηλεπικοινωνίες με τζίρο 225 εκατ. ευρώ και ενοποιεί με τη μέθοδο της καθαρής θέσης την Intracom Τelecom. Κέρδη από τις παραπάνω θυγατρικές σε επίπεδο προ φόρων έχει μόνο η Intrakat και η Intrasoft International.
H Ιntracom Holdings σε περίπτωση που πουλήσει το 39% στη Huawei δεν θα λάβει τίμημα σε μετρητά αλλά θα υπάρξει μια ελάφρυνση των δανειακών της υποχρεώσεων, που αυτή την εποχή είναι και η βασική προτεραιότητα όλων των μεγάλων ομίλων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk