Παροχή βοήθειας σε κακοποιημένα παιδιά στη Βέροια

Τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες και τα ίδια βιώνουν καθημερινά την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη

Παροχή βοήθειας σε παραμελημένα, κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά από το Σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί». Πρόκειται για μια οργάνωση εθελοντών, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και από το 2010 διαθέτουν ένα σπίτι υποδοχής για αυτά τα παιδιά, στα οποία παρέχουν ημερήσια φροντίδα και προσωρινή διαμονή.

Τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες και τα ίδια βιώνουν καθημερινά την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

«Δεχόμαστε καταγγελίες τηλεφωνικά ή μαθαίνουμε για κάποια περιστατικά από στόμα σε στόμα, γιατί η κοινωνία εδώ είναι μικρή και οι περιπτώσεις γίνονται άμεσα γνωστές. Στη συνέχεια, κάνουμε μια κοινωνική έρευνα για να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει πρόβλημα και τι είδους είναι. Προσπαθούμε πάντα να έχουμε με το μέρος μας τους γονείς, γιατί είναι απαραίτητη η συνεργασία τους» αναφέρει η κυρία Θεοδώρα Νιόπα, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του σπιτιού στη Βέροια.

«Πολλοί από τους γονείς είναι εθισμένοι στο αλκοόλ ή σε ουσίες, άλλοι πάλι αδιαφορούν και δεν ασχολούνται καθόλου με τα παιδιά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε από κοινού και τους γονείς και τα παιδιά με ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να μην τα αποχωριστούν. Σε κάποιες άλλες, όμως περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό και προχωράμε σε αποστολή των παιδιών σε κέντρα μέριμνας με την υπογραφή μιας αίτησης από τους γονείς» συμπληρώνει η κυρία Νιόπα.

Το διαμέρισμα τους το παραχώρησε ο Δήμος Βέροιας και καθημερινά φιλοξενεί 12 παιδιά μέσα στη μέρα. Αφού σχολάσουν από το σχολείο τα παραλαμβάνουν, τους ετοιμάζουν το φαγητό και ξεκινάνε το διάβασμα των μαθημάτων τους. Στο κάθε παιδί αντιστοιχούν δύο δάσκαλοι οι καθηγητές, οι οποίοι το βοηθούν στα μαθήματα. Έπειτα, υπάρχουν και δημιουργικά εργαστήρια, στα οποία τα παιδιά ασχολούνται με την ζωγραφική, το χορό και τη μουσική.

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» προσφέρει, μεταξύ των άλλων, στα παιδιά δωρεάν ιατρική φροντίδα, ρούχα, παπούτσια, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχαγωγία. Ο οργανισμός απασχολεί 4 μέλη προσωπικό και έχει 310 εγγεγραμμένα μέλη και μεγάλο σώμα εθελοντών. Το Σώμα των εθελοντών αποτελείται από 155 περίπου ενεργά άτομα, από τα οποία κάποια ασχολούνται με τη μαγειρική, την δημιουργική απασχόληση, τη μαθησιακή υποστήριξη, τη διοργάνωση bazaar και κάποιοι μάλιστα είναι γιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Έως το 2011, 35 παιδιά έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες της Στέγης.

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και ο ξενώνας στη Βεργίνα, όπου θα φιλοξενούνται παιδιά μετά από εισαγγελική απόφαση, που θα κρίνει ακατάλληλη την οικογένεια τους. Το κτίριο παραχωρήθηκε από το δήμο της Βέροιας και αποπερατώνονται οι εργασίες για την κατασκευή του με την συμβολή του ιδρύματος Νιάρχου. Ο ξενώνας θα λειτουργήσει με τους κανόνες λειτουργίας των χωριών SOS.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη στο σύλλογο ή να ενημερώσουν για κάποιο περιστατικό παιδιού, που ΄δείχνει να έχει πρόβλημα παραμέλησης και απόρριψης, μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ. 2331072303. Για οποιαδήποτε χρηματική ενίσχυση υπάρχουν και οι αριθμοί λογαριασμού της «Πρωτοβουλίας» :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:
325/480602-61
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: 87762114
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:210 04003554 77

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα