Προσεχώς σανγκουίνια… Βαλέντσια

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα γενετικά τροποποιημένο πορτοκάλι το οποίο όπως υποστηρίζουν έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι ερευνητές τροποποίησαν την δημοφιλή ποικιλία Βαλέντσια τα πορτοκάλια της οποίας χρησιμοποιούνται κατά βάση για τον χυμό τους. Όπως αναφέρουν η νέα ποικιλία που έχει κόκκινο χρώμα παράγει ένα «σουπερχυμό» που βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία ακόμη και ασθένειες του εντέρου.

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα γενετικά τροποποιημένο πορτοκάλι το οποίο όπως υποστηρίζουν έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι ερευνητές τροποποίησαν την δημοφιλή ποικιλία Βαλέντσια, τα πορτοκάλια της οποίας χρησιμοποιούνται κατά βάση για τον χυμό τους, προσθέτοντάς τους γονίδια από τα περίφημα σανγκουίνια Σικελίας. Όπως αναφέρουν, η νέα ποικιλία που έχει κόκκινο χρώμα παράγει ένα «σουπερχυμό» που βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία ακόμη και ασθένειες του εντέρου.

Η τροποποίηση

Ομάδα ερευνητών από την Ισπανία και τη Βρετανία προσέθεσαν στα πορτοκάλια Βαλέντσια γονίδια από σανγκουίνια Σικελίας τα οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια οικογένεια χρωστικών ουσιών που προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους κόκκινο χρώμα σε διάφορα φρούτα. Στην περίπτωση των πορτοκαλιών από τη Σικελία οι ανθοκυανίνες τούς έχουν προσδώσει ερυθρή απόχρωση η οποία «μεταφυτεύθηκε» στη νέα ποικιλία.

«Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός των κόκκινων πορτοκαλιών εμποδίζει την απόκτηση βάρους ενώ άλλες που αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα δείχνουν ότι προστατεύει αποτελεσματικότερα τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τον παραδοσιακό χυμό πορτοκαλιού» αναφέρει η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν του John Innes Center, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σε ένα μικρής κλίμακας πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 25 άτομα διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν κάθε μέρα μισό λίτρο χυμό κόκκινων πορτοκαλιών είχαν αξιοσημείωτα μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στον οργανισμό τους επιβαρυντικών για την καρδιά παραγόντων όπως τα λιπαρά οξέα.

Η δυσκολία

Η καλλιέργεια ερυθρών πορτοκαλιών είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή απαιτεί περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών λίγο πριν τη συγκομιδή γιατί με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η παραγωγή ανθοκυανινών. Η μόνη κατάλληλη περιοχή καλλιέργειάς τους στον πλανήτη είναι οι πλαγιές της Ετνας στη Σικελία.

«Μεταφέροντας» τις ανθοκυανίνες στα πορτοκάλια Βαλέντσια που καλλιεργούνται πολύ ευκολότερα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι δημιουργούν μια νέα ποικιλία που θα μπορεί να παραχθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως παραδείγματος χάριν στη Βραζιλία.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk