Μια νέα συσκευή-«θαύμα» που μοιάζει με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και ψεκάζει ένα ειδικό αέριο το οποίο μπορεί να καθαρίσει ανώδυνα κοιλότητες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας τερηδόνας σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, η θεραπεία μη θερμικού πλάσματος αργού, όπως ονομάζεται, θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο πόνο και ταλαιπωρία για τους ασθενείς, καθώς λειτουργεί ανώδυνα σε αντίθεση με τον ενοχλητικό οδοντιατρικό τροχό.

Το νέο εργαλείο που υπόσχεται να καταργήσει τον τροχό

Ως γνωστόν, οι δονήσεις που προκαλούνται κατά την χρήση του οδοντιατρικού τροχού πολλές φορές ενεργοποιούν τα νεύρα των δοντιών με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονο πόνο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ένας στους τέσσερις ενήλικες φοβάται την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά άτομα καταφεύγουν σε αυτόν όταν πλέον το πρόβλημά τους έχει λάβει σοβαρότερες διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η τερηδόνα αποτελεί το δεύτερο πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας μετά το κοινό κρυολόγημα.

Βούρτσα πλάσματος «σκοτώνει» ανώδυνα την τερηδόνα

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η οδοντόβουρτσα πλάσματος εκτοξεύει προς το δόντι μικροσκοπικά και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια τα οποία εισχωρούν στην αδαμαντίνη των δοντιών σκοτώνοντας παράλληλα τα βακτήρια που συναντούν στον δρόμο τους. Κάτι τέτοιο οδηγεί στον αποτελεσματικότερο καθαρισμό της κοιλότητας του δοντιού, με αποτέλεσμα το σφράγισμα να είναι κατά 60% πιο σταθερό συγκριτικά με τις υπάρχουσες μεθόδους.

«Η θεραπεία μη θερμικού πλάσματος αργού θα είναι ανώδυνη, ενώ χάρη στον μη επεμβατικό της χαρακτήρα και στην ταχύτατη αποστειρωτική της ιδιότητα, κατά την προετοιμασία της κοιλότητας για την εισαγωγή του σφραγίσματος, θα προστατεύει πολύτιμο οδοντικό ιστό» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Στα ιατρεία το 2013

Οι κλινικές δοκιμές της καινοτόμου θεραπείας που πιθανότατα θα οδηγήσει τους φοβητσιάρηδες στην καρέκλα του οδοντιάτρου, έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν άμεσα στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Εάν αυτές στεφθούν με επιτυχία, τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, το «ανώδυνο» εργαλείο θα μπορούσε να βρίσκεται στα ιατρεία μέχρι το τέλος του 2013.