Η ηχορύπανση «πληγώνει» τα κεφαλόποδα

Στην λίστα των θαλάσσιων οργανισμών που ενοχλούνται από τον θόρυβο που προκαλούνται στην θάλασσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π. χ σόναρς, εργασίες εξόρυξης πετρελαίου κλπ) προστίθενται τα καλαμάρια, τα χταπόδια και οι σουπιές.

Στην λίστα των θαλάσσιων οργανισμών που ενοχλούνται από τον θόρυβο που προκαλείται στην θάλασσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π. χ σόναρς, εργασίες εξόρυξης πετρελαίου κλπ) προστίθενται τα καλαμάρια, τα χταπόδια και οι σουπιές. Εχει διαπιστωθεί ότι η ηχορύπανση ενοχλεί, μπερδεύει και προκαλεί ακόμη και βλάβες στην υγεία των φαλαινών, των δελφινιών και κάποιων ψαριών.

Ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι επιπροσθέτως η ηχορύπανση μπλοκάρει τους μηχανισμούς ισορροπίας των κεφαλόποδων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ηχορύπανση προκαλεί βλάβες στις στατοκύστεις, μικρούς σάκους που περιέχουν πολύ ευαίσθητες μικρές τρίχες και είναι το όργανο που επιτρέπει στα κεφαλόποδα να προσδιορίζουν τη θέση τους σε σχέση με τον ορίζοντα

«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη έκθεση μικρής χρονικής διάρκειας σε πολύ χαμηλής έντασης και συχνότητας ήχους προκαλεί τόσο σοβαρές επιπλοκές και ακουστικά τραύματα στα κεφαλόποδα. Οι κίνδυνοι που διατρέχουν στους ωκεανούς όπου η διάρκεια της έκθεσης καθώς και η ένταση και η συχνότητα των ήχων είναι πολλαπλάσια είναι πολύ μεγάλοι» αναφέρει σε δήλωση του ο Μικελ Αντρέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk