Σε 10 τουλάχιστον σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα με βάση τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων και σοβαρών ατυχημάτων, που έγιναν εκεί κατά το 2010, θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι οδηγοί, που θα ταξιδέψουν για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τα σημεία αυτά είναι:

– Εθνική Οδός Μουδανιών – Κασσάνδρειας – Ποτίδαιας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)

– Εθνική Οδός Τρικάλων – Καλαμπάκας (καθ΄ όλη τη διαδρομή)

– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 183ο χιλιόμετρο – 196ο χιλιόμετρο μεταξύ των περιοχών Παναγιά – Χάνι Τερόβου)

– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 119ο χιλιόμετρο – 127ο χιλιόμετρο, περιοχή Μενιδίου)

– Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 6ο – 10ο χιλιόμετρο, περιοχή Αντιρρίου)

– Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο)

– Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (από το 216ο χιλιόμετρο – 260ο χιλιόμετρο, στη περιοχή Λαμίας)

– – Εθνική Οδός Πύργου – Κυπαρισσίας (στο 57ο χιλιόμετρο, περιοχή Ζαχάρω – Καλόνερο)

– Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας (από το 152ο – 157ο χιλιόμετρο, περιοχή Τσακώνα)

– Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου – Σητείας (από το 21ο – 31ο, στο 99ο, στο 115ο και στο 121ο χιλιόμετρο)

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Βήμα online», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας κ. Ανδρέας Κορδολαίμης «οι πιο επικίνδυνες παραβάσεις που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα είναι η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση προτεραιότητας, η κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους ενώ σημαντικοί παράγοντες που λειτουργούν συνδυαστικά με τις παραπάνω αιτίες είναι τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων και η χρήση κινητού τηλεφώνου».

Μάλιστα σημείωνε ότι σύμφωνα με μελέτες αμερικανών επιστημόνων όσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα διότι αποσπάται η προσοχή.

Σε σχέση με τους δρόμους όπου συνέβησαν κατά το 2010 τα δυστυχήματα τα περισσότερα, 441, έγιναν στο «δευτερεύον», όπως χαρακτηρίζεται, οδικό περιβάλλον, δηλαδή όχι σε αυτοκινητόδρομους και εθνικές οδούς αλλά σε δρόμους επαρχιακούς ή σε όσους συνδέουν μεγάλες πόλεις.

Γι’ αυτό, οι αξιωματικοί της Τροχαίας, συνιστούν στους οδηγούς που θα ταξιδέψουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που κινηθούν σε αυτούς τους δρόμους.

Ακόμη 352 θανατηφόρα ατυχήματα έγιναν πέρυσι μέσα σε πόλεις. Οι αστυνομικοί συμβουλεύουν όσους μείνουν το τριήμερο στα σπίτια τους σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο για να μετακινηθούν να μην μετατρέψουν τους άδειους δρόμους σε αυτοσχέδιες πίστες ταχύτητας και να προσέχουν τους πεζούς καθώς σε περιόδους εξόδων παρατηρούνται αρκετές παρασύρσεις πεζών.

Από τα υπόλοιπα ατυχήματα 77 έγιναν σε αυτοκινητόδρομους (πχ Εγνατία Οδός) και 58 στο εθνικό δίκτυο Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Οι αξιωματικοί της Τροχαίας συμβουλεύουν όσους πρόκειται να ταξιδέψουν:

– Πριν ξεκινήσετε να ελέγξετε το αυτοκίνητο εάν λειτουργεί καλά, εάν έχει λάδια, εάν έχουν φθαρεί τα λάστιχα κ.α.

– Να έχετε ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την διαδρομή σας

– Όταν βρέχει τουλάχιστον το πρώτο 10λεπτο να μειώσετε σημαντικά την ταχύτητα σας γιατί λόγω ολισθηρότητας δρόμου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημειώνονται αρκετές συγκρούσεις

– Να τηρείτε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

– Να γνωρίζετε πως η χρήση κινητού και το κάπνισμα αποσπούν την προσοχή των οδηγών

– Αποφεύγουμε προσπεράσεις, κυρίως στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, σε επικίνδυνα σημεία

– Αν αισθανθείτε νυσταγμένοι να μην οδηγήσετε. «Η υπνηλία δείχνει ότι τελείωσαν τα «καύσιμα» του οργανισμού μας» λένε οι αξιωματικοί της Τροχαίας.

Και αυτό το τριήμερο ανά 20 – 30 χιλιόμετρα των δρόμων, κυρίως σε σημεία όπου παρατηρούνται τροχαία ατυχήματα, θα βρίσκονται τροχονόμοι, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Κορδολαίμης «όσοι ταξιδέψουν πρέπει να είναι πρωτίστως προσεκτικοί οι ίδιοι γιατί μια μικρή απροσεξία μπορεί να φέρει μια μεγάλη δυστυχία».

Με σύμμαχο τον καλό καιρό

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε άνοδο. Ενισχυμένοι οι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Λίγες βροχές αναμένονται στη βόρεια Κρήτη, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Σε περαιτέρω άνοδο θα βρίσκεται η θερμοκρασία την Παρασκευή, ενώ τα μποφόρ στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να μη σημειώνει αξιόλογη μεταβολή. Μόνο την Κυριακή υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά. Έως 6 μποφόρ η ένταση των ανέμων στα πελάγη.