Χοιρινό με ζοχούς φρικασέ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό. Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινή σπάλα (χωρίς κόκαλο), σε κομμάτια
½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ζοχοί, καθαρισμένοι και πλυμένοι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 αβγά

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό. Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε νερό ώσπου να καλυφθεί το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Σε άλλη βαθιά κατσαρόλα, με άφθονο νερό που βράζει, ζεματίζουμε τα χόρτα για περίπου 2 λεπτά. Επειτα τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό. Βράζουμε λίγη ώρα ακόμη ώσπου τα χόρτα και το κρέας να μαλακώσουν καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο ζουμάκι από το φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα αβγού και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Σερβίρεται ζεστό.

Τips

Αντί για ζοχούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγριοράδικα ή σταμναγκάθι που έχουν παρόμοια γεύση.

    Εξίσου νόστιμο θα γίνει αν αντικαταστήσουμε το χοιρινό με αρνί ή κατσίκι.

      Αφιερώματα
      ΒΗΜΑτοδότης
      Σίβυλλα
      Helios Kiosk