Με το σλόγκαν «Το βιβλίο είναι ο καλύτερός σου φίλος, για πάντα» ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου η τετραήμερη 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Helexpo Palace στο Μαρούσι, με διοργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με εκδότες και τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

Αισιόδοξο διαγράφεται το τοπίο για την κατάσταση του ελληνικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου σήμερα, παρά την κρίση, σχολίασε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 18 Ιανουαρίου. Γεγονός το οποίο προοιωνίζεται καλά νέα για το μέλλον του ελληνικού βιβλίου γενικά, μιας και, όπως πολλές φορές την έχουμε ακούσει να λέει, «η φιλαναγνωσία ξεκινάει από την κούνια».

Μπορεί να μειώθηκε κατά 10% η συμμετοχή εκδοτών στην Εκθεση σε σχέση με πέρυσι, αλλά «το παιδικό βιβλίο είναι ένας τομέας που η κρίση αγγίζει λιγότερο», σύμφωνα με την ίδια.

Παιδιά, έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν ο καθένας τη δική του «γωνιά» στην Εκθεση. Ο Μικρός Αναγνώστης, το site του ΕΚΕΒΙ για το παιδικό βιβλίο, θα έχει δικό του περίπτερο όπου οι φίλοι του θα τον γνωρίσουν καλύτερα. Τους επισκέπτες περιμένουν επίσης εκδηλώσεις για τους νέους και το Facebook, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, και θεατρικό εργαστήρι, και διαλέξεις με ψυχοπαιδαγωγικό περιεχόμενο για γονείς, και συναντήσεις με τον Μάνο Κοντολέων, τη Σοφία Ζαραμπούκα, τη Βάσω Ψαράκη, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, τον Ευγένιο Τριβιζά – συνολικά 127 συγγραφείς και εικονογράφους–, και περίπτερο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη για τα εκατόχρονα από τη γέννησή του, και βιβλία στο σύστημα Μπράιγ από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, και εκθέσεις εικονογράφησης, και διαγωνισμοί, και εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία της Αττικής που θα πλαισιώσουν την Εκθεση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιχορήγησε την Εκθεση με 100.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και στους εφήβους, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής για το βιβλίο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το παιδικό βιβλίο συνεχίζει να πουλάει ανέφερε η κ. Βελισσάρη, «απλώς τα δύο τελευταία χρόνια, το 2009 και το 2010, οι εκδότες περιόρισαν τη βιβλιοπαραγωγή τους. Αυτό δεν είναι κακό, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η παραγωγή παιδικού βιβλίου ήταν ίσως υπερτονισμένη σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Είναι εμφανές ότι, τώρα πλέον, γυρίζουμε σε ένα μέγεθος της τάξης των 1.500 τίτλων ανά χρόνο. Είναι ένας αριθμός φυσιολογικός για την αγορά μας, ακόμη πολύ υψηλός αφού ένα στα πέντε βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας εξακολουθεί να απευθύνεται στα παιδιά και τους εφήβους!» και τόνισε τη σημασία της εμφάνισης νέων μικρών εκδοτών στον χώρο του παιδικού βιβλίου αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάτι που αποδεικνύει ότι ο τομέας του παιδικού βιβλίου παραμένει ζωντανός.

?

ΙΝFO

Πότε: Παρασκευή 28 Ιανουαρίου-Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

Πού: Helexpo Palace (λεωφ. Κηφισίας 39 Μαρούσι)

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00-20:00.

Πληροφορίες: τηλ. 210 92 00348, 210 92 00 336 και στο www. childrensbookfair.gr.

?

Λαμπρινή Κουζέλη