ΠΑΡΙΣΙ Δεύτερο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς και φοροκλοπής εκατομμυρίων ευρώ από πάμπλουτη οικογένεια πλήττει την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελέα που ερευνά τις ύποπτες σχέσεις «αλληλοεξυπηρέτη- σης» ανάμεσα στο κόμμα του προέδρου, το UΜΡ, και σε έναν από τους βασικούς χρηματοδότες του, τον δισεκατομμυριούχο Γκυ Βιλντενστάιν.

Στην «υπόθεση Βιλντενστάιν» εμπλέκεται ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν , ο οποίος θεωρείται ένας από τους δελφίνους που μπορεί να διαδεχθούν τον Φρανσουά Φιγιόν στην πρωθυπουργία, στον ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει ο Σαρκοζί για τον Οκτώβριο.

Το νέο σκάνδαλο έχει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση Μπετανκούρ που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι: τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει μια ζάπλουτη οικογένεια, τα μέλη της οποίας ανταγωνίζονται για τη μυθική περιουσία. Και τα δύο σκάνδαλα σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του UΜΡ με αντάλλαγμα τα «στραβά μάτια» σε τεράστια φοροδιαφυγή, ενώ σε αμφότερα εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού και υπεύθυνος χρηματοδότησης του UΜΡ Ερίκ Βερτ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Μπαρουέν.

Η οικογένεια Βιλντενστάιν, κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης παγκοσμίως, έχει γίνει «μαλλιά κουβάρια» μετά τον θάνατο του Ντανιέλ Βιλντενστάιν το 2001. Η δεύτερη σύζυγός του, η 76χρονη Σίλβια Βιλντενστάιν, κατέθεσε μήνυση εναντίον του θετού γιου της Γκυ Βιλντενστάιν για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα χρήματος.

Τον κατηγορεί, όπως και τους κληρονόμους του αδελφού του Αλέκ, ότι την «έριξαν» στη μοιρασιά της περιουσίας εκτιμώντας τη σε 42 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ανέρχεται σε 3-4 δισ. ευρώ.

Η Σίλβια Βιλντενστάιν υποστηρίζει ότι ειδοποίησε τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας ότι οι δύο γιοι του Ντανιέλ από τον πρώτο του γάμο κρύβουν μέρος της περιουσίας σε φορολογικούς παραδείσους- στο Γκέρνσι, στις νήσους Κέιμαν και στις Μπαχάμες-, όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση, γι΄ αυτό ακολούθησε η μήνυση.

«Ο φίλος μου ο Γκυ», όπως αποκαλεί τον Βιλντενστάιν ο Νικολά Σαρκοζί, ζει στη Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους ιδρυτές του UΜΡ και από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες του προέδρου.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε η ιστοσελίδα Μediapart, την οποία ίδρυσαν πρώην δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Le Μonde». Η ίδια ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι το πολιτικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η ιδιοκτήτρια της L΄Οreal Λιλιάν Μπετανκούρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι δύο υποθέσεις «αποκαλύπτουν τις “αιμομικτικές σχέσεις” ανάμεσα στη σημερινή πολιτική εξουσία και σε οικογένειες που έχουν μεγάλες περιουσίες».