γνωμη

Τα άνθη του κακού

Τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν. Η κρίση, οικονομική και πολιτική, και όσα προβληματικά τη συνοδεύουν, φαίνεται να ελευθέρωσαν όλα τα δαιμόνια της ελληνικής κοινωνίας και να έβγαλαν από την αφάνεια τις σκοτεινότερες των δυνάμεων. Αυτόν τον καιρό στο περιθώριο της πολιτικής αναβιώνει η μεγάλη αντίθεση του εμφυλιοπολεμικού μακρινού παρελθόντος και προπαρασκευάζεται σύγκρουση πρωτοφανής. Πολλά γεγονότα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, προσθέτουν κάθε φορά κρίσιμη ύλη σε ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες κερδίζουν με τον καιρό ακροατήριο και προετοιμάζονται για καταστάσεις μέχρι πρότινος αδιανόητες.

Τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν. Η κρίση, οικονομική και πολιτική, και όσα προβληματικά τη συνοδεύουν, φαίνεται να ελευθέρωσαν όλα τα δαιμόνια της ελληνικής κοινωνίας και να έβγαλαν από την αφάνεια τις σκοτεινότερες των δυνάμεων.

Αυτόν τον καιρό στο περιθώριο της πολιτικής αναβιώνει η μεγάλη αντίθεση του εμφυλιοπολεμικού μακρινού παρελθόντος και προπαρασκευάζεται σύγκρουση πρωτοφανής.

Πολλά γεγονότα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, προσθέτουν κάθε φορά κρίσιμη ύλη σε ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες κερδίζουν με τον καιρό ακροατήριο και προετοιμάζονται για καταστάσεις μέχρι πρότινος αδιανόητες.

Oσοι παρακολουθούν, έστω περιστασιακά, τα πολλά παράθυρα του Διαδικτύου διαπιστώνουν τη διέγερση, νιώθουν την ένταση, αντιλαμβάνονται την καλλιέργεια του κοινωνικού μίσους, γνωρίζουν ότι στα άκρα του συστήματος η προπαγάνδα της σύγκρουσης αναπτύσσεται συστηματικά και κατά τρόπο απόλυτα διαβρωτικό.

Αναρχικοί, μηδενιστές, οπαδοί της ένοπλης βίας και μαζί ναζιστές, φασίστες υμνητές της χούντας, υπέρμαχοι του ολοκληρωτισμού δίνουν μάχη ιδεολογικής επικράτησης, σαν η Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης. Είναι σαν τα πιο αντιδημοκρατικά άνθη να βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν.

Τα κείμενα και τα μηνύματα που ανεβαίνουν σε ανώνυμες ιστοσελίδες και στις σύγχρονες διαδικτυακές ντουντούκες είναι απολύτως εμπρηστικά, προσκαλούν σε αγώνες επιθετικούς και ευθέως καλλιεργούν μια ανελέητη σύγκρουση, με ύβρεις, εχθρότητα και φρασεολογία που ξεπερνά κάθε φαντασία. Βιντεάκια κάθε μορφής κρέμονται από τις επίμαχες ιστοσελίδες μεταφέροντας στο ευρύ κοινό και ιδιαιτέρως στην άγουρη νεολαία ιδέες και αντιλήψεις που μέχρι πρότινος ήταν καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Παρελαύνουν κατά περίπτωση εικόνες και ύμνοι των ισπανών φαλαγγιτών, των Ες-Ες, έως μοντέρνα τραγουδάκια των σύγχρονων ιταλών φασιστών, και απέναντι στήνονται διεγερτικά βίντεο από τις συγκρούσεις των αναρχικών με την Αστυνομία, της γαλιδούλας Αρκανά ο ύμνος στην κοινωνική οργή ή προβάλλονται τα τραγούδια και οι χοροί του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος από την «Ψυχή Βαθιά» του Βούλγαρη.

Κάτι πολύ κακό συμβαίνει εκεί έξω και το πολιτικό σύστημα κοιμάται ύπνο βαθύ, δεν αντιλαμβάνεται ότι τρέχουν ερήμην του γεγονότα βαριά και διαμορφώνονται συνειδήσεις επιθετικές, έτοιμες να δράσουν κατά τρόπο απίστευτο.

Οπως δυστυχώς συνέβη την περασμένη Πέμπτη και έμειναν όλοι έκπληκτοι να διερωτώνται, με το στόμα ανοιχτό, πώς πέρασε η βόμβα στο φρούριο της Κατεχάκη, μη μπορώντας να κατανοήσουν πως όταν κάποιος το πάρει απόφαση θα βρει «τρύπα» και στο πιο προηγμένο σύστημα ασφαλείας.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk