Γυμναστείτε εντατικά και κερδίστε χρόνο

ΛΟΝΔΙΝΟ Νορβηγός ειδικός ανατρέπει όσα πιστεύαμε ως σήμερα για τη σωματική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι η εντατική αλλά με διαλείμματα γυμναστική μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα, γλιτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη μακρόχρονη παραμονή στα γυμναστήρια. Πρόκειται για μια μέθοδο που «συμπυκνώνει» τη γυμναστική μιας ολόκληρης εβδομάδας σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί το πολύ μία ώρα. Τέτοια προγράμματα πολύ σύντομης χρονικά, αλλά πολύ εντατικής…

ΛΟΝΔΙΝΟ Νορβηγός ειδικός ανατρέπει όσα πιστεύαμε ως σήμερα για τη σωματική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι η εντατική αλλά με διαλείμματα γυμναστική μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα, γλιτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη μακρόχρονη παραμονή στα γυμναστήρια. Πρόκειται για μια μέθοδο που «συμπυκνώνει» τη γυμναστική μιας ολόκληρης εβδομάδας σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί το πολύ μία ώρα. Τέτοια προγράμματα πολύ σύντομης χρονικά, αλλά πολύ εντατικής γυμναστικής ακολουθούν συχνά επαγγελματίες αθλητές και ειδικά εκείνοι που προπονούνται για Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως τώρα κυριαρχούσε η άποψη ότι τέτοια εντατικά προγράμματα εκγύμνασης κρύβουν κινδύνους για όλους τους υπόλοιπους. Ο Γιαν Χέλγκερουντ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας μελέτησε διάφορες έρευνες που αφορούσαν κυρίως τη σωματική άσκηση ηλικιωμένων ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερεντατική άσκηση όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά, αντιθέτως, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ενα παράδειγμα τέτοιας άθλησης (ποδήλατο, τρέξιμο ή άλλου είδους) περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους έντονης άσκησης τεσσάρων λεπτών με ενδιάμεσα τρίλεπτα διαλείμματα. «Είναι σαν να ανακαλύπτεις ένα χάπι που είναι δύο φορές πιο δραστικό από κάποιο αντίστοιχο. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε να γυμναζόμαστε με τον παραδοσιακό τρόπο και να ασκούμαστε πολύ εντατικά για λίγη ώρα» δήλωσε στο Αssociated Ρress o κ. Χέλγκερουντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk