Ξέσπασε μάχη για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς

Δύο ημέρες μετά το λουκέτο στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ψωμιάδη, ξεκίνησε η μάχη των ανταγωνιστών για το ποιος και με ποιους όρους θα πάρει το χαρτοφυλάκιο των 227.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής και Υγείας. Κατά τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο διεκδικούν τουλάχιστον πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη διαδικασία μεταβίβασης των συμβολαίων της εισηγμένης εταιρείας (η διαπραγμάτευση της μετοχής της είχε ανασταλεί …

Δύο ημέρες μετά το λουκέτο στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ψωμιάδη, ξεκίνησε η μάχη των ανταγωνιστών για το ποιος και με ποιους όρους θα πάρει το χαρτοφυλάκιο των 227.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής και Υγείας.

Κατά τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο διεκδικούν τουλάχιστον πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη διαδικασία μεταβίβασης των συμβολαίων της εισηγμένης εταιρείας (η διαπραγμάτευση της μετοχής της είχε ανασταλεί εδώ και ένα χρόνο) υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα καλυφθούν τα νομικά κενά και το Δημόσιο ως εγγυητής θα τις αποζημιώσει στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι θελήσουν να «σπάσουν» τα συμβόλαιά τους.

Σήμερα πάντως αναμένεται από τις εταιρείες Commercial Value και Πρώτη ΑΕΓΑ, που έχουν απομείνει στον κ. Π. Ψωμιάδη, να διευκρινίσουν τη θέση τους έναντι του ομίλου, δεδομένου ότι όπως ενημέρωσε την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) κ. Γ. Πέτσας, η εποπτική αρχή διερευνά και τη φερεγγυότητα και των δύο αυτών εταιρειών. Ο κ. Π. Ψωμιάδης, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό (Αlpha) και είπε ότι οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν από τα αποθεματικά και ο ίδιος θα «διεκδικήσει τις εταιρείες του πίσω». Παρ΄ ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με τους εργαζομένους που τον αποδοκίμασαν, ο ίδιος ήταν απαθής και είπε χαρακτηριστικά: «Τόσα χρόνια μαζί, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σήμερα δεν μου έδωσαν τη δυνατότητα να λύσω το πρόβλημα». Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχουν 3 εκατ. ευρώ δεσμευμένα για τους μισθούς των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι τρεις μήνες.

Προσφορές και συμφωνίες
Μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύθηκαν χθες ότι δεν σκοπεύουν να «χτυπήσουν» τις τιμές των ασφαλίστρων- της παραγωγής που «απελευθερώνει» το κλείσιμο των πέντε άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της μικρής εταιρείας του κ. Γ. Σκούρτη. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Γ. Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της Ιnteramerican, η εταιρεία του δεν πρόκειται να προσφέρει επιπλέον παροχές σε ασφαλιστικούς πράκτορες οι οποίοι ως πρόσφατα συνεργάζονταν με τις εταιρείες που έκλεισαν, για να αποκτήσει επιπλέον παραγωγή.

Και όπως είπε, παρόμοια δέσμευση ανέλαβε προχθές στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης που έγινε στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και ο κ. ΔούκαςΠαλαιολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι τουλάχιστον πέντε μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών συγκρότησαν επιτροπή στο πλαίσιο της ΕΑΕΕ- η οποία είναι ανοιχτή και στη συμμετοχή άλλων εταιρειών- που ανέλαβε να εξετάσει με ποιον τρόπο θα γίνει η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής της Ασπίς Πρόνοια. Πρόκειται ως γνωστόν για 227.000 συμβόλαια ζωής. Οπως εξήγησε, υπάρχουν αρκετά νομικά κενά, τα οποία αν δεν καλυφθούν – πιθανόν με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, αφού η πρόσφατη νομοθεσία που θεσπίστηκε είναι εξαιρετικά ατελής- δεν μπορεί να γίνει εξαγορά του χαρτοφυλακίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι το χαρτοφυλάκιο του κλάδου ζωής μπορεί και να μην εξαγοραστεί. Δεν απέκλεισε μάλιστα η ασφαλιστική δραστηριότητα στον κλάδο ζωής να οδηγηθεί άμεσα σε οξεία κρίση αξιοπιστίας. Είναι γνωστό ότι επί πολλά χρόνια ο κλάδος του αυτοκινήτου βαρυνόταν με σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων περιορίστηκε σημαντικά. Ετσι λοιπόν ο χειρισμός του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής της Ασπίς θα αποτελέσει κριτήριο για την αξιοπιστία γενικότερα της πιο σημαντικής- από άποψη ειδικού βάρους και προοπτικήςασφαλιστικής δραστηριότητας.

Ο κ. Κώτσαλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- στη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ιnteramerican-, είπε χαρακτηριστικά ότι η υπό συγκρότηση επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν, εκτός της δικής του εταιρείας, η Εθνική Ασφαλιστική, η Αlico, η Ιnternational Life και η Αγροτική Ασφαλιστική, πρέπει να διερευνήσει και να προτείνει στον υπουργό Οικονομίας: * Με ποιον τρόπο θα δίνονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου στα συμβόλαια της Ασπίς που έχουν περάσει στα χέρια άλλων εταιρειών και οι κάτοχοί τους θέλουν να τα ρευστοποιήσουν.

* Τι θα γίνει με τα συμβόλαια υγείας, αν θα ισχύουν δηλαδή οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι ασφαλισμένοι ή θα τροποποιηθούν, προς όφελος της εταιρείας αν τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ζημιογόνα.

* Αν θα εγγυηθεί το Δημόσιο τις μελλοντικές ή τις εκκρεμείς ζημιές του κλάδου υγείας.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν και να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να υποβληθούν ακολούθως προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών- στη δικαιοδοσία του οποίου είναι η εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς-, ο οποίος εν συνεχεία και μετά τις σχετικές συζητήσεις θα εκδώσει τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες- μεταξύ των οποίων η Ιnteramerican και η Εθνική Ασφαλιστική- δεν πρόκειται να «χτυπήσουν» τις τιμές των ασφαλίστρων της παραγωγής που «απελευθερώνει» το κλείσιμο των τεσσάρων από τις πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των ζημιών. Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες εταιρείες για να πάρουν την «ελεύθερη» παραγωγή πρόσφεραν δωρεάν ασφάλιση για τους μήνες που μεσολαβούν από τη λήξη της κάλυψης που παρέχει στον ασφαλισμένο το Επικουρικό Κεφάλαιο ως την ημέρα που έληγε το συμβόλαιό του στην εταιρεία που έκλεισε- πρόκειται για τις λεγόμενες «ουρές» στην αργκό της ασφαλιστικής αγοράς.

Επίσης πρόσφεραν 10% μείωση του τιμολογίου τους για αυτή την παραγωγή και 5% αύξηση της προμήθειας του ασφαλιστικού πράκτορα που θα «μετέφερε» τη νέα παραγωγή στην εταιρεία. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η Εγνατία και η ΕΟΣ, που διέθεταν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2009, η ασφαλιστική παραγωγή των τεσσάρων εταιρειών που έκλεισαν είναι 837.000 αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) επικροτεί την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σημειώνοντας ότι «επιθυμεί στην ασφαλιστική αγορά να δραστηριοποιούνται μόνο υγιείς και φερέγγυες εταιρείες,ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς και ζητεί από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ταχύτητα στις αποφάσεις της».

Και προσθέτει ότι «είναι πρόθυμος να συμβάλει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων τεθούν με τους ασφαλισμένους στις πέντε ασφαλιστικές των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν,και ιδιαίτερα με τους ασφαλισμένους στον κλάδο ζωής,ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους των εν λόγω εταιρειών». Επίσης ζητεί από τα μέλη του «εάν και εφόσον υπάρξουν ανάγκες για προσλήψεις νέου προσωπικού, να επιδιώξουν να τις καλύψουν απευθυνόμενα κατ΄ αρχήν στους εργαζομένους των πέντε εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν».

Ακόμη σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται « με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΓΑ, General Union και General Τrust, των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανακλήθηκαν με δραματικές επιπτώσεις στους 700 εργαζομένους,αλλά και σε χιλιάδες ασφαλισμένους ». Και τονίζει ότι «η κυβερνητική ανοχή προς τους τραπεζίτες και τους ασφαλιστές,αλλά και η θεοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, επέφερε τεράστιες ζημιές σε ανασφάλιστους πλέον συμπολίτες μας και το φάσμα της ανεργίας σε εκατοντάδες εργαζομένους». Η ΓΣΕΕ ζητεί «την εξασφάλιση της εργασίας σε όλους τους εργαζομένους των παραπάνω εταιρειών και τη διατήρηση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων,από όποιους τρίτους παραλάβουν τα πελατολόγια».

Συνάντηση για την Αspis Βank
Εν τω μεταξύ «μονόδρομο» αποτελούν για τη διοίκηση της Αspis Βank η συνέχιση λειτουργίας της τράπεζας και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Τούτο επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Χρ. Σορώτος σε συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο των εργαζομένων στην τράπεζα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές, ο κ. Σορώτος αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα σύνολο μέτρων που έχουν ληφθεί για την τράπεζα σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και επικεντρώθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 128 εκατ. μετοχών, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί τη βάση στήριξης της λειτουργίας της τράπεζας. Ακόμη, διαβεβαίωσε την ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο ότι η συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι μονόδρομος στις επιλογές της διοίκησης, ενώ τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται. Στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος των εργαζομένων παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις θεωρούν ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει σε κανέναν εφησυχασμό και αδράνεια.

Τέλος η ΟΤΟΕ «διαμαρτύρεται έντονα τόσο στη διοίκηση της εταιρείας όσο και στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια, που οδηγεί στην ανεργία τους εργαζομένους,και δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τουςπροκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα αφορούν στη διασφάλιση της εργασίας τους».

Ηταν η «τελευταία παρτίδα» του Π. Ψωμιάδη;

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ο κ. Π. Ψωμιάδης, αφεντικό του άλλοτε κραταιού ομίλου- που πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι του ανήκε ο ρόλος του «εθνικού πρωταθλητή» στην ασφαλιστική αγορά- δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στη χθεσινή τηλεοπτική παρουσία του. Ηταν εμφανής η προσπάθεια που έκανε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όταν οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους δούλευαν για αρκετά χρόνια στις «δύο Ασπίδες», καταφέρονταν απελπισμένοι εναντίον του. Το 2009 η Ασπίς έκλεισε ιστορία 65 χρόνων. Η Ασπίς Πρόνοια δημιουργήθηκε από τον υπέργηρο και σεβάσμιο ασφαλιστή κ. Αλ.Ταμπουρά το 1944 και τη δεκαετία του 1960 ασφάλισε τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη. Ο κ. Ψωμιάδης είναι ένα από τα δύο «πνευματικά παιδιά» του κ. Ταμπουρά- ο άλλος είναι ο κ. Δ.Κοντομηνάς – και η ασφαλιστική καριέρα του άρχισε από την Αlico, όπου δούλεψε ως ασφαλιστής.

Είναι γνωστή η αδυναμία του στις πολεμικές τέχνες- είναι κάτοχος μαύρης ζώνης (1ο Dan) στο καράτε Shotokan- και η σωματοδομή του προϊδεάζει όποιον τον συναντήσει για την εμμονή που τον διακατέχει με τη σωματική άθληση. Περήφανος, αλλά και ριψοκίνδυνος από χαρακτήρα, απρόβλεπτος στις επιχειρηματικές κινήσεις του, κατόρθωσε αρκετές φορές «να γυρίσει το παιχνίδι». Και συνήθως δεν «το βάζει κάτω». Αυτό τουλάχιστον το γνωρίζει καλά η ασφαλιστική αγορά, που παρακολουθεί πλέον τις τελευταίες εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Μοιάζει με περιπετειώδη κινηματογραφική ταινία, που προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης.

Εχει μάθει να πολεμά- αυτό είναι γνωστό- αλλά και να διαπραγματεύεται. Και να υποχωρεί όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει αρνητικός συσχετισμός εις βάρος του. Και αιφνιδίως να επανέρχεται στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν το περιμένει. Ολα αυτά όμως ως τώρα…

Αυτό αποδεικνύει η επιχειρηματική του αποδόμηση.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν ο πρωταγωνιστής στις εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών και κατόρθωσε ως πριν από λίγες ημέρες να δημιουργήσει έναν όμιλο περίπου 20 εταιρειών. Με φιλοδοξίες πολλές… Μόνο που και ο ίδιος καταλάβαινε από την αρχή του χρόνου ότι τα περιθώρια των κινήσεών του όλο και περιορίζονταν. Η 15η Σεπτεμβρίου ήταν η κρίσιμη ημέρα. Η «τελευταία παρτίδα» παίχτηκε την 21η Σεπτεμβρίου.

Ηταν όμως η τελευταία;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk