Ο ανεμοδαρμένος της άγονης γραμμής

Παλιό το ανέκδοτο: γυναίκα βρίσκει τον άνδρα της με άλλη στη συζυγική παστάδα. Εκείνος, θεόγυμνος, της λέει: «Δεν είναι αυτό που νομίζεις». Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον κ. Αρ. Παυλίδη: εμφανίζεται ακάλυπτος. Στις περιπτώσεις απιστίας η ερωμένη δεν είναι η πιο αξιόπιστη μάρτυρας, όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού των Θαλασσών οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Η υπόθεση σέρνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος του δωδεκανήσιου πολιτευτή- και σε βάρος της παράταξής του, που δεν είχε το σθένος να τον απομακρύνει.

Παλιό το ανέκδοτο: γυναίκα βρίσκει τον άνδρα της με άλλη στη συζυγική παστάδα. Εκείνος, θεόγυμνος, της λέει: «Δεν είναι αυτό που νομίζεις». Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον κ. Αρ. Παυλίδη: εμφανίζεται ακάλυπτος. Στις περιπτώσεις απιστίας η ερωμένη δεν είναι η πιο αξιόπιστη μάρτυρας, όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού των Θαλασσών οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Η υπόθεση σέρνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος του δωδεκανήσιου πολιτευτή- και σε βάρος της παράταξής του, που δεν είχε το σθένος να τον απομακρύνει. Η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα φαινόταν τότε ως δυνατή κλωτσιά και θα το είχαμε ξεχάσει (τουλάχιστον στο πολιτικό σκέλος). Οπως συμβαίνει και στα καλύτερα υπουργεία, η απομάκρυνση λειτουργεί ως πουργατόριο. Το μαύρο πρόβατο επιστρέφει ως λευκή περιστερά, με τους ψηφοφόρους να ξεχνούν την κουτσουκέλα. Για τους νησιώτες η περίπτωση Παυλίδη λειτουργεί ως επιβεβαίωση του γνωμικού «κάθε πέρσι και καλύτερα». Για ακατανόητους λόγους (που πιθανώς θα κατανοήσουμε συν τω χρόνω) κανένας υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει καταφέρει το βασικό: να ελέγξει τα δρομολόγια των βαποριών και να σιγουρέψει ότι θα πηγαίνουν παντού και πάντα. Αν δηλαδή είχε γίνει η δουλειά για τον κόσμο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Υπάρχει όμως μια νομοτέλεια στο Αιγαίο: όσο περισσότερο επιχορηγούνται οι εφοπλιστές τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση στην ακτοπλοΐα της άγονης γραμμής. Επιπλέον έχει γίνει ένα μαγικό: οι άγονοι προορισμοί κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Απλούστατο: το ποια γραμμή είναι άγονη το καθορίζει ο επιχειρηματίας, ουχί ο θεσμικός παράγων (το κράτος και ο ορκισμένος λειτουργός του). Δεν γνωρίζουμε αν ανακαλύφθηκαν νέες ξερονησίδες στον χάρτη, πάντως από τους 18 άγονους προορισμούς του 1991 φτάσαμε στους 70 του 2007! Μπράβο όμως για το ενδιαφέρον! Αυτό θα πει να μπαίνουν τα πράγματα σε μια ρότα, να έχει κάθε λιμάνι τον εφοπλιστή του. (Σημείωση: από το 1,3 εκατ. ευρώ επιχορήγησης του 1991, φτάσαμε στα 53 εκατ. το 2007. Είναι κακοήθεια να το συσχετίσουμε;)

Ο κ. Παυλίδης δεν προσπάθησε να βάλει τάξη σε αυτό το χάλι, όπου οι εφοπλιστές συνεννοούνται για το ποια γραμμή θα βαφτίσουν άγονη, για να τσιμπήσουν το σχετικό κονδύλι. Αν το είχε κάνει, ίσως να είχε κάποιον κόσμο με το μέρος του. Αντ΄ αυτού έκανε ένα σερί άστοχων κινήσεων και ακόμη πιο άστοχων δηλώσεων. Για παράδειγμα, έκανε τάχα μου πως διώχνει τον συνεργάτη του που κατηγορήθηκε ότι θέλει να τα αρπάξει. Τη μια μέρα τον έδιωξε, έκανε σαματά για να μαθευτεί, και την επομένη τον ξαναπήρε κοντά του. Το απίθανο δικαιολογητικό ήταν ότι στα μέρη του δεν πουλάνε τους φίλους τη δύσκολη στιγμή. Εξίσου γλαφυρές και διασκεδαστικές είναι οι εξηγήσεις για το διαμέρισμα της θυγατέρας. (Υπάρχουν πολλοί θείοι που να λένε «έλα, χρυσό μου, πάρε εκατό χιλιάρικα να βάλεις ένα κεραμίδι πάνω απ΄ το κεφάλι σου, που να τα βρει ο δόλιος ο πατέρας σου»;) Οταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο πρώην υπουργός έλεγε ότι θέλουν να τον εξοντώσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της περιφέρειάς του. Δύο τινά: ο κ. Παυλίδης δεν καταλαβαίνει τι λέει ή- το χείρον – υποτιμά τη νοημοσύνη του ακροατηρίου.

Υπάρχει και χείριστο. Δίπλα στην αμήχανη επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού, η σιωπή των υπολοίπων. Ολοι γνώριζαν από τότε, όλοι συνέβαλαν στην προσπάθεια κουκουλώματος. Πίστεψαν ότι είναι μια μπόρα θαλασσινή και θα περάσει. Επιστολές έφταναν στο Μαξίμου (τότε) και αντί να γίνει μια υποτυπώδης έρευνα, ανέθεσαν τη διερεύνηση στον κατηγορούμενο! Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα ήξερε όλα και παρίστανε τον ανήξερο. Ομαδική σιωπή και αδράνεια. Στο επιμύθιο ο Παυλίδης παραμένει στις τάξεις του κόμματός του χωρίς να προκαλεί ταραχή και επί της ουσίας η «γόνιμη» γραμμή συνεχίζει να ταΐζει ιδιώτες με ποσά τόσο υψηλά στη σούμα τους που το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει αγοράσει τον δικό του στόλο και να μην έχει ανάγκη κανέναν.

Ο κ. Αρ. Παυλίδης θα βρίσκεται στην επικαιρότητα τις επόμενες μέρες. Στέκεται γυμνός απέναντι στους συναδέλφους του που πιθανώς θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις… Θα του χαρίσουν άραγε ένα φύλλο συκής;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk