Οσο ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης εργαζόταν στο Μαρούσι, παράλληλα με τη θερινή απασχόλησή του στον πάγκο της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός, που με αρχηγό τον «Δράκο» είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου (από τους τέσσερις) ευρωπαϊκού τίτλου του στο Παρίσι το 1996, τον δόξαζε και τον τιμούσε! Από την περασμένη Κυριακή όμως, που ο 49χρονος προπονητής αποφάσισε να βάλει την υπογραφή του στο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο (2,5 εκατ. ευρώ ως το καλοκαίρι του 2010) που του προσέφερε η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός, ξέσπασε εμφύλιος μπασκετικός πόλεμος και οι ριπές που εκτοξεύονται ενδέχεται να πλήξουν την εθνική ομάδα, η οποία τον ερχόμενο Ιούλιο (14-20) στο προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας θα διεκδικήσει το ένα από τα τρία εναπομείναντα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και κινδυνεύει να μείνει… ακέφαλη, σε περίπτωση που ο ισχυρός παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, στον οποίο ασκούνται ισχυρές πιέσεις, προκρίνει τη λύση του «διαζυγίου» με τον ομοσπονδιακό προπονητή. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Και ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους ο κ. Γιαννάκης σκέφτεται να παρέμβει ώστε να επιτύχει την ενίσχυση του Ολυμπιακού; Μήπως οι πέτρες του σκανδάλου ή καλύτερα τα (μεταγραφικά) μήλα της Εριδος είναι ο… Κώστας Κουφός και ο Νικ Καλάθης, οι οποίοι αγωνίζονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ή ακόμη και η εύνοια της ελληνικής διαιτησίας;


Αν φωνάζει (έστω και διοχετεύοντας την αντίθεσή του μέσω δημοσιευμάτων) για τον «διπλοθεσίτη Γιαννάκη» ο Παναθηναϊκός, το κάνει ασφαλώς κοιτάζοντας και το μέλλον. Οι Πράσινοι «ανησυχούν» μήπως η παρουσία του ομοσπονδιακού προπονητή στον πάγκο του αιώνιου εχθρού Ολυμπιακού λειτουργήσει ανασταλτικά σε ορισμένες μεταγραφικές υποθέσεις, για τις οποίες ενδεχομένως να ενδιαφερθούν τα επόμενα χρόνια. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Αυτή τη στιγμή οι 19χρονοι Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης, οι οποίοι αγωνίζονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA) με τις φανέλες των Οχάιο Στέιτ Μπάκις και των Φλόριντα Γκέιτορς, αντιστοίχως, συνιστούν τα πιο ενδιαφέροντα «prospects», για να χρησιμοποιήσουμε τον αμερικανικό όρο των κυνηγών ταλέντων που μεταφράζεται ως… παίκτες με προοπτική.


Οσοι προτάσσουν τη βεντέτα για αυτή την προοπτική δεν λένε ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα κονταροχτυπηθούν άμεσα για την απόκτησή τους, αλλά μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πόσο πολύ θα «καίγονται» οι «αιώνιοι» έπειτα από δύο – τρία χρόνια, όταν π.χ. ο 28χρονος Δημήτρης Διαμαντίδης θα έχει τριανταρήσει, ο 26χρονος Βασίλης Σπανούλης θα πλησιάζει τα πρώτα «άντα» και οι Ερυθρόλευκοι θα αναζητούν τους επόμενους έλληνες σουπερστάρ.


* Ο Κουφός και ο Καλάθης


«Ο Γιαννάκης έχει πάει δύο φορές στις ΗΠΑ με έξοδα της Ομοσπονδίας. Εχει γνωρίσει τον Κουφό και την οικογένειά του, κατά συνέπεια θα έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση που το παιδί αποφασίσει να μεταθέσει το όνειρο του ΝΒΑ για να ξεκινήσει ευρωπαϊκή καριέρα. Και αν ο Γιαννάκης καλέσει τον Κουφό ή τον Καλάθη στο προολυμπιακό τουρνουά, τα παιδιά δεν θα του έχουν «υποχρέωση»;» αναρωτιούνται οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού, με πρώτο φυσικά τον Παναθηναϊκό, που δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμφωνία του κ. Παναγιώτη Γιαννάκη με τον Ολυμπιακό. Παρεμπιπτόντως, ο «Δράκος» πήρε βοηθό του στον Ολυμπιακό τον επίσης ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Μάνο Μανουσέλη ο οποίος «ανακάλυψε» τον Κουφό.


Τι φταίει όμως και ο «Δράκος»; «Στο παρελθόν είχα εργαστεί παράλληλα στο Μαρούσι και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί να υπάρξει τώρα;» ήταν η τοποθέτησή του στην πρόσφατη παρουσίασή του από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τον αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ξεκαθάρισε ότι η επιθυμία του είναι να συνεχίσει να εργάζεται στην Εθνική και να την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.


* Παρερμηνείες και ασάφειες


Αυτό ακριβώς είπε και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βασιλακόπουλο το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου, ωστόσο η απάντηση της ΕΟΚ δεν ήταν ξεκάθαρη, γι’ αυτό προέκυψαν παρερμηνείες, γεγονός που οδήγησε την ομοσπονδία μπάσκετ να διανείμει επισήμως την… απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του κ. Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. «Παναγιώτη, θέλουμε να είσαι ο προπονητής της Εθνικής εφ’ όρου ζωής. Απλώς, να ξέρεις ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω της αντιπαλότητας Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Καταλαβαίνεις… Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι δική σου» φέρεται να είπε στον κ. Γιαννάκη, αλλά εκ των υστέρων με επίσημη ανακοίνωση διευκρίνισε ότι ουδέποτε δήλωσε σε συνέντευξή του στα ερτζιανά ότι «θα τα βρούμε και δεν θα σταθούμε εμπόδιο στον Παναγιώτη».


Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση ώστε να μην εκτίθενται οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Γιαννάκης ή ο κ. Βασιλακόπουλος, αλλά η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει ή να απαγορεύει σε έναν προπονητή μπάσκετ τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης. Στην Ισπανία λ.χ. απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά στους προπονητές να είναι… διπλοθεσίτες και έτσι δεν δημιουργούνται προβλήματα και παρερμηνείες. Στην Ελλάδα όμως; Γιατί ο «Δράκος» μπορούσε να εργάζεται στο Μαρούσι και δεν μπορεί να εργάζεται στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό ή στον Αρη; Αν ισχύει η… ρατσιστική άποψη ότι «το μικρό Μαρουσάκι δεν μπορεί να συγκριθεί με το μεγαλείο του Θρύλου!», τότε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να γελάει η Ευρώπη με τα χάλια μας. Για αυτό και ο κ. Βασιλακόπουλος είναι σκεπτικός και δεν παίρνει απόφαση εν θερμώ…


* Η καχυποψία για τη διαιτησία


Ο «πόλεμος» έχει ξεσπάσει και για έναν άλλο λόγο, πολύ πιο σοβαρό από τις μελλοντικές μεταγραφικές απόπειρες των «αιωνίων»: ο επηρεασμός της διαιτησίας ήταν, είναι και θα είναι σημείο τριβής για τους μεγάλους συλλόγους και ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα σχόλια από τους καχύποπτους. «Ο Γιαννάκης χαίρει της εύνοιας των διαιτητών και σαν να μην έφταναν τα σφυρίγματα που πήρε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Αρη (ο Ολυμπιακός επικράτησε 72-70 εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό με τον ΠΑΟ), έβαλαν τον Μουζάκη και στον αγώνα πρωταθλήματος. Αυτά δεν γίνονται!» έλεγαν στη Θεσσαλονίκη μόλις έγιναν γνωστά τα ονόματα των διαιτητών που θα διευθύνουν τη σημερινή (21.30) νέα αναμέτρηση Ολυμπιακού – Αρη στο ΣΕΦ για τη 15η αγωνιστική της Α1.


Η φημολογία δε (ή μήπως η «διαστροφή»;) κάνει λόγο για… κίνηση ματ του Ολυμπιακού, ο οποίος προορίζει την «ορφανή», μετά την απομάκρυνση του κ. Σταύρου Ελληνιάδη, καρέκλα του μάνατζερ του συλλόγου για τον έμπειρο διαιτητή κ. Νίκο Πιτσίλκα το ερχόμενο καλοκαίρι. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο.


Το τρίποντο σενάριο για τον γόρδιο δεσμό


Το αν θα συνεχίσει ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα (συχνά αυτοαποκαλείται «στρατιώτης» και μάλιστα φροντίζει να το αποδεικνύει έμπρακτα) παράλληλα με τον Ολυμπιακό θα το πληροφορηθούμε προσεχώς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα ενδώσει στις πιέσεις που του ασκούνται και ότι θα διατηρήσει τον «Δράκο» στο τιμόνι της δευτεραθλήτριας κόσμου τουλάχιστον ως το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.


Αλλοι πάλι επιμένουν ότι η ηγεσία της ΕΟΚ θα βάλει το μαχαίρι στον λαιμό του «Δράκου» και αν δεν καταφέρει με παρασκηνιακές κινήσεις να τον οδηγήσει σε εθελουσία αποχώρηση από την Εθνική τότε θα προχωρήσει στην απομάκρυνσή του με διοικητική απόφαση. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε πρώτα την πολιτεία του 49χρονου προπονητή και να τον κρίνουμε εκ των υστέρων, και όχι να στηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για κάτι που δεν έκανε. Θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό μπάσκετ και οι παράγοντες που το διακονούν ως ένδειξη τιμής για την ένδοξη καριέρα του και τις στιγμές υπερηφάνειας που έχει χαρίσει στην Ελλάδα.


Εκτός και αν – υποστηρίζουν οι ίδιοι – δώσει… δικαιώματα, οπότε θεωρούν βέβαιο ότι θα έχει τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί προτού απολυθεί. Αν πάλι ο Κώστας Κουφός… ακούσει μόνο τις «σειρήνες» του ΝΒΑ, τότε θα ησυχάσουμε όλοι!