Το μέλλον του σοσιαλισμού προβληματίζει τα στελέχη του Κινήματος. Χθες, στον απόηχο της κυριακάτικης «γιορτής δημοκρατίας», ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, οι κκ. Ν. Αθανασάκης , Τ.Χυτήρης, Δ.Ρέππας και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη «μέθυσαν» στο γραφείο του κ. Μ.Παπαϊωάννου με καφέ φίλτρου και πράσινο τσάι.
Δεν ξέρω αν το είπε στον πρόεδρο με λόγια, πάντως το λέει με τα μάτια: Ο Μιλτιάδης θέλει τη Φώφη για Γραμματέα. Προτείνω η θέση να δοθεί στον Βενιζέλο (εννοώ: στον Νικήτα , τον εγγονό του εθνάρχη).
Επ΄ ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι οι φήμες περί «απομάκρυνσης» της κυρίας Βάρτζελη από το περιβάλλον Παπανδρέου είναι όνειρα θερινής νυκτός. Οσοι γνωρίζουν από Καστρί βεβαιώνουν ότι η Ρεγγίνα είναι η «τρίτη γυναίκα» του Γιώργου μετά τη Μαργαρίτα και την Αντα και ο κυρίαρχος ρόλος της στο «σύστημα Γιώργου» είναι ανεξάρτητος από τα αξιώματα που κατά καιρούς αναλαμβάνει.
Στην ίδια λογική, ας μη βιάζονται όσοι προεξοφλούν «αντικατάσταση Αθανασάκη». Οι μυημένοι στο «βαθύ ΠαΣοΚ» ξέρουν ότι ο Γιώργος εμπιστεύεται απόλυτα τον νυν Γραμματέα.
Οπως εμπιστεύεται και τον κ. Ηρακλή Πολεμαρχάκι , ο οποίος παραμένει οικονομικός σύμβουλος. Μάλιστα μου λένε ότι ο κ. καθηγητής θεωρεί πως οποιαδήποτε κουβέντα για νέο λογότυπο στο ΠαΣοΚ είναι… «χάσιμο χρόνου». Δεν είμαι και τόσο σίγουρος…
Εν τω μεταξύ η τοπ «οικοδέσποινα των βενιζελικών» κυρία Ελένη Κούρκουλα δεν έχει ακόμη σταματήσει τα δείπνα. Διοργάνωσε δύο ακόμη τραπέζια (τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο «της παρηγοριάς» ) για «βενιζελικά» στελέχη και βουλευτές χθες και προχθές το βράδυ.
Ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες κέρδισε πολλούς πόντους με το εκπληκτικό ντύσιμό του, βρίσκει παρηγοριά στο μπάσκετ. Πολλές θαυμάστριες λιποθύμησαν βλέποντας τον Ανδρέα να συμμετέχει χθες στην προπόνηση της ομάδας μπάσκετ της Βουλής στο γήπεδο του Εσπερου.
Με αθλήματα και μοντέρνο ντύσιμο δείχνουν οι πολιτικοί ότι είναι «Ευρωπαίοι» σε μια εποχή που, όπως όλοι ισχυρίζονται, «η Ευρώπη δεν πουλάει».
Κ ι έτσι απομένει μόνον ένας πολιτικός που εξακολουθεί να θυμάται ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στην Ενωση. Ο κ. Κώστας Σημίτης αναχωρεί για Ιταλία για την τακτική συνάντηση της Επιτροπής Σοφών για το Ευρωσύνταγμα. Εκεί θα έχει συναντήσεις με Ζοσπέν, Ντελόρ και Ντ΄ Αμάτο.
Ευρωπαίος ο Σημίτης; Διεθνής ο Γιώργος! Με το καπέλο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πάει Λονδίνο την Κυριακή για να προεδρεύσει σε εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση. Μου λένε ότι μάλλον θα συμμετάσχει στην εκδήλωση και ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν (προφανώς, για να τονώσει το αριστερό του ίματζ).
Γκόρντον, αν θέλεις να κερδίσεις τις εκλογές, ρίχ΄ τα όλα στον Σημίτη.
Ωστόσο, κάτω από την παραπλανητική πολιτική αφασία ένα σχέδιο κατευθείαν από τη «Βίβλο του Μακιαβέλι» εξυφαίνεται στο Μαξίμου. Πράκτοράς μου με ενημερώνει ότι κεντρική στρατηγική του κ. Καραμανλή τη νέα τετραετία είναι «ακόμη περισσότερες πάσες» στον κ. Αλέκο Αλαβάνο. Μετά και το ραντεβού με Ψωμιάδη, είναι φανερό ότι η Δεξιά βοηθάει τον Αλέκο να πλασάρεται ως τοπ «αντίπαλον δέος».
Ως λάτρης της ιστορίας της «πολιτικής ίντριγκας», θα υπενθυμίσω στους νεότερους ότι ανάλογες «πάσες» έδινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Ανδρέα μετά το ΄74. Κοινός στόχος, να μοιράσουν τα ιμάτια της Ενωσης Δημοκρατικού Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου.
Ετσι, ως το 1980 ο Καραμανλής είχε πάρει τους βουλευτές που χρειαζόταν για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ανδρέας τους ψηφοφόρους που του έλειπαν για να γίνει πρωθυπουργός. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν ώστε αυτή τη φορά η Ιστορία να επαναληφθεί ως φάρσα.



