gromaios@otenet.gr
Μόνο αφελείς πιθανόν να πιστεύουν πλέον ότι θα μάθουμε τους δράστες των υποκλοπών…Το περίφημο λογισμικό με τα στοιχεία των συνεργών καταστράφηκε από τη Vodafon, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει στην Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών ότι «είχε πάρει εντολή να μην πει κουβέντα», ο νεοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής αρνείται να τον καλέσει σε ακρόαση – όπως και τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αγγέλου – και ο άνθρωπος-κλειδί, Κώστας Τσαλικίδης, πήρε το μυστικό στον τάφο…
Ο καημένος εισαγγελέας I. Διώτης θυμίζει τον ήρωα του Θερβάντες… Αυτός θέλει να βρει την άκρη. Αλλά μπορεί, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν δείχνει την ανάλογη βούληση;
Ο συμπαθής και ετοιμόλογος ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης προσδιόρισε με τέσσερις λέξεις τη θλιβερή αυτή υπόθεση που εξέθεσε την κυβέρνηση και γελοιοποίησε τη χώρα διεθνώς: «Αυτή δεν ήταν ακρόαση, αλλά συνακρόαση»!
Ολα αυτά σύντομα θα γίνουν παρελθόν, διότι θα αρχίσει η «νόμιμη» παρακολούθηση όλων των Ελλήνων από όλες τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας… Και θα πληρώνουμε ακριβά αυτή την παρακολούθηση και αποθήκευση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών!
H «νόμιμη» παρακολούθηση προβλέπεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων των «25» και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Τα στοιχεία θα αφορούν τον αποστολέα, τον παραλήπτη, την ώρα της επικοινωνίας και τον τόπο. Θα διατηρούνται για διάστημα από 6 ως 24 μήνες και θα βρίσκονται στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Το τεράστιο κόστος θα καταβάλλεται από τα κράτη-μέλη, δηλαδή και από τους υποψηφίους για παρακολούθηση!
Αυτή η οδηγία επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» θα οδηγούσε σε μέτρα που θα ψαλίδιζαν τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα φθάναμε στο σημείο να φοβόμαστε τη χρήση του τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του Internet!
Πάντοτε υπήρχε η δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να παρακολουθούν τηλέφωνα με άδεια εισαγγελέα. H διαφορά με το νέο καθεστώς είναι ποσοτική και ποιοτική. Στα ως σήμερα ισχύοντα η προϋπόθεση για παρακολούθηση ήταν η θεμελίωση υποψιών για συγκεκριμένο άτομο. Με το νέο καθεστώς η παρακολούθηση είναι γενικευμένη για να «ανακαλυφθούν» ύποπτα για τρομοκρατία άτομα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ – οι οποίες επέβαλαν και στην Ευρώπη το σύστημα – έχουν τεθεί σε παρακολούθηση 350.000 άτομα!
H απειλή της τρομοκρατίας είναι υπαρκτή και δεν ξεριζώνεται με αστυνομικά μέτρα και παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών… Είναι, κυρίως, πρόβλημα πολιτικό.
Τα κράτη όμως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να θωρακίζονται με μέτρα πρόληψης και καταστολής. H Ελλάδα δεν μπορούσε να αρνηθεί τη συμφωνία της στην κοινοτική οδηγία. Οχι από αλληλεγγύη προς τους εταίρους, που έχουν πρόσφατα θρηνήσει πολλά θύματα, αλλά και για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας.
Σε εμάς, στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στις αρμόδιες ανεξάρτητες Αρχές και στους ειδικούς επιστήμονες πέφτει το βάρος της διαμόρφωσης του πλαισίου εφαρμογής και της διαδικασίας αποθήκευσης και χρήσης του αρχείου των παρακολουθήσεων. H κοινοτική οδηγία είναι ένα πλαίσιο και αφήνει στα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν:
* Τα σοβαρά εγκλήματα για τα οποία περιοριστικά θα διατηρείται το αρχείο.
* Τον χρόνο διατήρησής του, από 6 ως 24 μήνες.
* Τους όρους και τις εγγυήσεις για την αυστηρότατη χρήση των δεδομένων.
* Τον κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα της διατήρησης του αρχείου δεδομένων.
H οδηγία θα εφαρμοσθεί. Το πώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως των κομμάτων.



