Σε ένα ακόμη deal, που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των κινήσεων αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και προοιωνίζεται ανάλογες κινήσεις στον τομέα της κεφαλαιαγοράς, προχώρησε την εβδομάδα αυτή η EGF Eurobank Ergasias. Υστερα από μία καταιγιστική πορεία ανάπτυξης που ξεκίνησε από τα τέλη του 1997 με την εξαγορά της Interbank, συνέχισε με την απόκτηση της Credit Lyonnais Ελλάδος και κορυφώθηκε το 1999 με τη συγχώνευση της Τράπεζας Αθηνών στις 12 Μαρτίου 1999, την εισαγωγή της EFG Eurobank στο ΧΑΑ στις 24.3.1999, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κρήτης στις 4.10.1999 και την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας στις αρχές Αυγούστου 1999, της οποίας η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2000, η EFG Eurobank Ergasias προχώρησε σε μία ακόμη καθοριστική κίνηση για τη θέση της στον τομέα της κεφαλαιαγοράς αυτή τη φορά. Πρόκειται για μια κίνηση που προετοιμάζει για το τι θα γίνει στον χρηματοοικονομικό χώρο: και άλλες τράπεζες φλερτάρουν με χρηματιστηριακές εταιρείες, ενώ πολλές από αυτές ήδη αναζητούν είτε αγοραστή είτε άλλον συνεταίρο.



Η εδραίωση της παρουσίας του ομίλου EFG Eurobank στον χώρο της κεφαλαιαγοράς ήταν ένας στόχος που έλαβε ταχύ βηματισμό με την έλευση του κ. Νίκου Καραμούζη στον όμιλο τον Ιούνιο του 1999. Ο τελευταίος, γνωστός για την κινητικότητα και την ικανότητά του να προβλέπει τις τάσεις των αγορών, είχε ειδικά το τελευταίο διάστημα συνεχείς επαφές με αξιόλογες χρηματιστηριακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Π & Κ ΑΧΕ, για την εξεύρεση του ισχυρού συμμάχου της EFG στον χώρο των χρηματιστηριακών εργασιών και της επενδυτικής τραπεζικής. Η περίπτωση της Telesis, τόσο λόγω της δυναμικής της όσο και λόγω των συγγενικών δεσμών με την οικογένεια Εφραίμογλου (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου προ διετίας, ως μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Εργασίας, είχε πουλήσει το μερίδιό του στην EFG Eurobank, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στην τελευταία έναντι άλλων ανταγωνιστών για την απόκτηση της τράπεζας του Κωνσταντίνου Καψάσκη) είχε ωστόσο ξεχωριστή θέση μεταξύ των υποψηφίων συμμάχων.


Το deal προετοιμάστηκε στην Αθήνα, συζητήθηκε σε ανώτατο επίπεδο στελεχών στο εξωτερικό και έκλεισε στην Αθήνα στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής της 16ης Μαρτίου εν μέσω τυρού και αχλαδίου στο σπίτι του κ. Καραμούζη. Συνδαιτυμόνες του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της EFG Eurobank Ergasias ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νίκος Νανόπουλος και η ηγετική ομάδα της Telesis κυρία Μαρίνα Εφραίμογλου και κκ. Βίκτωρ Πιζάντε και Βίκτωρ Ασσέρ. Την επομένη το μεσημέρι, στο δικηγορικό γραφείο Καρατζά, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έβαλαν και τυπικά τις υπογραφές τους για την εξαγορά της Telesis από την EFG Eurobank Ergasias.


Η πρόθεση της EFG Eurobank Ergasias να αποκτήσει ηγετική παρουσία στους τομείς της κεφαλαιαγοράς είχε βρει τον ιδανικό εταίρο για την υλοποίησή της, αφού Eurobank και Telesis μοιράζονταν κοινά στοιχεία σε επίπεδο φιλοσοφίας και στρατηγικής επιχειρηματικής ανάπτυξης, με κύριο άξονα την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Ως τον γάμο με την Telesis η EFG Eurobank Ergasias είχε ενισχύσει τη θέση της στην κεφαλαιαγορά μέσω οργανικής ανάπτυξης, ενισχύοντας εντός του 2000 το μερίδιο αγοράς της στις χρηματιστηριακές συναλλαγές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και αποκτώντας την πρωτιά στις αναδοχές με μερίδιο περίπου 20%.


* Ισχυρές συμμαχίες


Από την άλλη πλευρά, και για την Telesis η συμμαχία με την EFG Eurobank Ergasias ήρθε σε μια στιγμή που η όξυνση του ανταγωνισμού καθιστά επιβεβλημένες ισχυρές συμμαχίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρόσδεση στο άρμα της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας, με ένα μεγάλο δίκτυο, ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντικές προοπτικές.


Η ηγετική ομάδα της Telesis άλλωστε διακρινόταν πάντα από την αίσθηση του σωστού timing και τη λήψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τρεις φίλοι που είχαν ξεκινήσει τη συνεργασία τους με την ίδρυση της Telesis Κεφαλαίου το 1993 και την εξαγορά της Ραϊμόνδος ΑΧΕ που μετονομάστηκε σε Telesis ΑΧΕ την ίδια χρονιά, είχαν με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο (… στις 3 τα ξημερώματα, πίνοντας τα ποτά τους σε κομψό στέκι των Αθηνών) καταλήξει τον Μάιο του 1999 στην απόφαση εξαγοράς της Δωρικής Τράπεζας. Η τελευταία είχε συνενωθεί με την Telesis, δημιουργώντας την Telesis Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είχε υπό την ομπρέλα της την Telesis Χρηματιστηριακή, την Telesis Asset Management, την Telesis Direct και την Telesis ΑΕΔΑΚ.


Μετά την απορρόφηση της Telesis από τον όμιλο EFG Eurobank Ergasias, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έξι μήνες, ο νέος επενδυτικός οίκος του ομίλου Λάτση, EFG Telesis Finance, θα αποτελείται από 65 εξειδικευμένα στελέχη τα οποία αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη ομάδα επενδυτικής τραπεζικής στην ελληνική αγορά.


Οι κύριοι άξονες της ανάπτυξης εργασιών του νέου σχήματος θα στηρίζονται αφενός στη διαμόρφωση ηγετικής παρουσίας τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη βαλκανική περιφέρεια, αφετέρου στην αξιοποίηση των συνεργειών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη συγχώνευση των δύο δυνάμεων.


Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, στο σκέλος των χρηματιστηριακών εργασιών θα αναπτυχθεί κατ’ αρχήν ένα δίκτυο μικρών και ευέλικτων καταστημάτων, είτε της χρηματιστηριακής είτε συνεργαζόμενων εταιρειών, για την πώληση του συνόλου των επενδυτικών προϊόντων και όχι μόνο χρηματιστηριακών συναλλαγών. Παράλληλα, σε επιλεγμένα καταστήματα της EFG Eurobank Ergasias τοποθετούνται ήδη ειδικά εκπαιδευμένοι πωλητές για τη διαπραγμάτευση μετοχών για λογαριασμό πελατών. Επιπλέον, σύντομα η EFG Telesis Finance θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με δύο διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους που θα της δίνουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση, με ανταγωνιστική τιμολόγηση, στα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια και αγορές παραγώγων, καθώς και ανάλυση δεκάδων διεθνών εταιρειών, προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να προσφέρονται στους πελάτες private banking της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Αναλύσεων της EFG Telesis Finance θα δημοσιεύει συστηματικά έρευνα για περίπου 120 εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου για τους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.


Για την επέκταση της παρουσίας του στις χρηματιστηριακές αγορές, το νέο σχήμα θα χρησιμοποιήσει και το Internet (ήδη η Telesis έχει την εταιρεία Telesis Direct και η EFG Eurobank το δικό της e-banking) μέσω του οποίου γίνεται σήμερα το 6%-7% του συνόλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών του, ενισχύοντάς το με τη δυνατότητα εκτέλεσης διεθνών συναλλαγών. Πελάτες του private banking και ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές παραγώγων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αποτελέσουν επίσης βασικό στόχο της νέας εταιρείας. Σημειώνεται ότι η επέκταση της τελευταίας στα Βαλκάνια θα ξεκινήσει από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε συνεργασία με τις τράπεζες Post Bank και Bank Post αντίστοιχα που ελέγχει ο όμιλος EFG Eurobank Ergasias.