Οταν πριν από 26 χρόνια άνοιγε στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα αποτελούσε ένα μόνο κύτταρο ενός εκ των ισχυροτέρων ελληνικών πολυεθνικών ομίλων που θα δημιουργούνταν στο μέλλον. Ο λόγος γίνεται για τον κ. Π. Γερμανό, ο οποίος κατέληξε την περασμένη εβδομάδα σε δύο σημαντικές συμφωνίες. H μία εξ αυτών μάλιστα θεωρείται η σημαντικότερη συμφωνία μεταξύ ελληνικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου που υπεγράφη τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Π. Γερμανός έχει διανύσει μακρά επιχειρηματική και προσωπική διαδρομή: από τα χρόνια που η πολιτική του δραστηριότητα απορροφούσε σημαντική ενέργεια και χρόνο ­ κάπου στα 1977, όταν ο ίδιος ήταν στο KKE ­ ως χθες που ήταν βασικός μέτοχος ενός ομίλου με παρουσία σε επτά χώρες, ο κ. Γερμανός έφθασε στο τέλος όρθιος. Κέρδισε το παιχνίδι, «μεταφράζοντας» τις προσπάθειες σε ένα ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ…


H μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων ετών μεταξύ δύο αμιγώς ελληνικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, δημιουργώντας ένα νέο κλίμα τόσο στη χρηματιστηριακή όσο και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Με ποσό πάνω από 500 εκατ. ευρώ η Cosmote δεν εξασφάλισε απλώς τον έλεγχο του ομίλου επιχειρήσεων Γερμανός. Με τη λήξη των διαπραγματεύσεων και την ανακοίνωση της τεράστιας αυτής εξαγοράς δημιουργούνται νέες συνθήκες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό διότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος διευρύνει αισθητά τα ερείσματά του τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στα δίκτυα λιανικής.


H εξαγορά του Γερμανού από την Cosmote χρήζει ωστόσο και μιας δεύτερης ανάγνωσης. Με την ενέργεια αυτή ισχυροποιείται η μητρική εταιρεία, δηλαδή ο ΟΤΕ, για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης έκανε προσφάτως δύο δηλώσεις: πρώτον, ότι θα απορροφήσει τη θυγατρική του Cosmote και, δεύτερον, ότι θα προχωρήσει προς την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του ομίλου του ΟΤΕ. Ετσι, με τη συγκεκριμένη εξαγορά εξυπηρετείται ο ευρύτερος κυβερνητικός στόχος για την ιδιωτικοποίηση ενός πανίσχυρου ομίλου με καθοριστική παρουσία στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατανοεί λοιπόν κανείς ότι δημιουργείται έτσι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό σχήμα, για το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.


H συμφωνία αφορά την εξαγορά του 34,3% των μετοχών της εταιρείας Γερμανός που κατέχει ο κ. Πάνος Γερμανός, ιδρυτής και βασικός μέτοχος του πανίσχυρου αυτού ομίλου. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Γερμανός, αυτό κατανέμεται ως εξής: το 13% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, το 39,2% ελέγχεται από ξένους θεσμικούς και το 13,5% από έλληνες θεσμικούς.


Τι εξασφαλίζει όμως με την εξαγορά αυτή η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ; Υπό τον έλεγχο της Cosmote περνά το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Γερμανός, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι, διαθέτει 950 καταστήματα σε επτά χώρες. Από αυτά τα καταστήματα τα 337 είναι στην Ελλάδα, τα 19 στην Κύπρο, τα 50 στην Ουκρανία, τα 77 στη Βουλγαρία, τα 340 στην Πολωνία, τα 104 στη Ρουμανία και τα 23 στην πΓΔΜ.


H παρουσία εξάλλου του Γερμανού στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών κρίνεται καθοριστική καθώς από τα καταστήματά του στην Ελλάδα διακινείται περίπου το 30% των νέων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας. Οι συνδέσεις αυτές αφορούν και τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και TIM). Ετσι, θεωρείται απολύτως φυσιολογική συνέπεια να καταγραφούν αντίστοιχες κινήσεις από τις άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.


TA BHMATA ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ Σε «ανοιχτή γραμμή» με επιτυχίες


Πριν από 26 χρόνια δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο μιας επιχείρησης η οποία έμελλε να γίνει μία από τις πιο γνωστές αλυσίδες καταστημάτων της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών: της αλυσίδας Γερμανός. Ηταν το 1980 όταν στο κέντρο της Αθήνας άνοιγε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών. Το σλόγκαν που είχε σκεφθεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ήταν «από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο» – σλόγκαν που ορισμένοι είχαν δει με σκεπτικισμό.


Πέντε χρόνια αργότερα υπογράφεται η πρώτη σημαντική συμφωνία: η αντιπροσώπευση των μπαταριών Toshiba. Την ίδια χρονιά δημιουργείται το Τμήμα Διανομής Καταναλωτικών Προϊόντων και Μπαταριών.


Το 1989 ο Πάνος Γερμανός κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο πιστοποιεί έναν αυξημένο βαθμό επιχειρηματικής αυτοπεποίθησης: ιδρύει την εταιρεία Γερμανός Μπαταρίες AE, ενώ την ίδια στιγμή επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης. Ενα χρόνο αργότερα εμφανίζεται το πρώτο κατάστημα Γερμανός με τη μέθοδο του franchising.


To 1991 ο κ. Γερμανός αποφασίζει να σύρει τον χορό των εξαγορών με την απόκτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Sunlight στην Ξάνθη. Ανοίγει έτσι μια πορεία ανάπτυξης στον τομέα της αυτόνομης ενέργειας.


Το 1992 θεωρείται έτος-σταθμός, αφού ο όμιλος Γερμανός κάνει τα πρώτα εξωστρεφή βήματά του δραστηριοποιούμενος κυρίως στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.


H μαζική είσοδος των κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα το 1994 βρίσκει έτοιμο τον κ. Γερμανό, το δίκτυο καταστημάτων του οποίου μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις κατασκευάστριες εταιρείες όσο και το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Την ίδια χρονιά ο δαιμόνιος επιχειρηματίας κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα και στον δύσκολο και ευπαθή δρόμο της αμυντικής βιομηχανίας.


Το 1998 ο κ. Γερμανός υπογράφει δύο σημαντικές συμφωνίες: υπογράφει δύο συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της Cosmote και της Telestet, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο δύο πανίσχυρους εταίρους. Ενα χρόνο αργότερα ιδρύει την εταιρεία Evalue, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των callcenters και Customer Relationships Management.


To 2000 η εταιρεία εισάγεται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ στον όμιλο δημιουργούνται δύο νέες εταιρείες: η Germanos Telecom Romania και η Germanos Telecom Bulgaria.


To 2001 o κ. Γερμανός κάνει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης προς τον ΟΤΕ: υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με την Globul, θυγατρική του ΟΤΕ, που ασχολείται με την προώθηση των προϊόντων του στη Βουλγαρία. Την ίδια χρονιά προχωρεί στην εξαγορά των δικτύων ECO Contel και TCM στην Πολωνία.


Το επόμενο έτος, το 2002, είναι επίσης σημαντική χρονιά για τον όμιλο, αφού αναλαμβάνει τη διανομή των προϊόντων του ΟΤΕ σε όλα τα καταστήματα Γερμανός στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Ενισχύεται έτσι ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία ΟΤΕ – Γερμανού. Την ίδια χρονιά ο όμιλος ιδρύει εταιρεία στα Σκόπια, ενώ υπογράφει μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με την HDW/FS, κατασκευάστρια εταιρεία συμβατικών υποβρυχίων για την προμήθεια συσσωρευτών.


Το 2003 υπογράφει συνεργασίες με Vodafone και Tellas, ενώ αποκτά το 24,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών.


H εξωστρεφής πορεία των επιχειρηματικών επιλογών του κ. Γερμανού συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια. Ετσι, το 2004 διευρύνει με εξαγορές και επεκτάσεις το δίκτυό του σε Πολωνία, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.


Στο «πικ» της 26χρονης πορείας του ο δαιμόνιος αυτός επιχειρηματίας (ο οποίος έλκει την πολιτική καταγωγή του από το KKE) έκλεισε την περασμένη εβδομάδα τις τελικές συμφωνίες με Cosmote και Folli Follie εκταμιεύοντας το (φανερό) ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ…


ΠΩΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ANTI 202 EKAT. ΕΥΡΩ H συμφωνία με τη Folli Follie για τα KAE


Την ίδια στιγμή που ανακοινωνόταν η εξαγορά Γερμανού από την Cosmote, η διοίκηση του Γερμανού ανακοίνωνε την πώληση του 24,67% των KAE στη Folli Follie αντί 15,6 ευρώ ανά μετοχή.


Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν της πώλησης (περίπου 202 εκατ. ευρώ), σύμφωνα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες με τις οποίες είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο, θα αποπληρώσει το σύνολο του εν λόγω δανείου. Μάλιστα, ο Γερμανός ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καταβολή πρόσθετου ή έκτακτου μερίσματος, αλλά παραμένει σταθερή στη μερισματική πολιτική που έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με την οποία θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου ποσό μερίσματος 0,26 ευρώ ανά μετοχή.


Από την πλευρά της η διοίκηση της Folli Follie ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και του στρατηγικού σχεδιασμού της προτίθεται να αποδεχθεί την πρόταση που της υπεβλήθη από το διοικητικό συμβούλιο του Γερμανού σχετικά με την απόκτηση ολόκληρου του ποσοστού συμμετοχής της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας KAE. Ηδη το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδριάζει με θέμα την αποδοχή και έγκριση της ανωτέρω πρότασης και την υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας αμέσως μέσω του Χρηματιστηρίου, με βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την Alpha Bank.