Μια πρόχειρη ματιά στο πρόγραμμα και έχεις την εντύπωση ότι η μικρή νησίδα με το όνομα Λίντο (της Βενετίας) θα καταληφθεί επί δεκαήμερο από το Χόλιγουντ! «Αυτό δεν μοιάζει με φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά με απόβαση στη Νορμανδία, χωρίς μάλιστα τη συνεργασία των τριών άλλων συμμάχων» έγραφε τις προάλλες… αθυρόστομη στήλη του ιταλικού Τύπου. Ο μισός τηλεφωνικός κατάλογος του Μπέβερλι Χιλς και των περιχώρων του θα μετακομίσει στις πολυτελείς σουίτες βενετσιάνικων ξενοδοχείων πολλών αστέρων.
Ο Σπίλμπεργκ με τους «φαντάρους» του Τομ Χανκς, Ματ Ντέιμον (οι πρωταγωνιστές του «Ράιαν»). Ο Ντε Νίρο με τον αειθαλή Τζον Φρανκεχάιμερ, σκηνοθέτη του «Ρόνιν», ενός θρίλερ που διαδραματίζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους! Ο Αυστραλός Πίτερ Γουίαρ που έχει υπογράψει το «Τρούμαν σόου: ζωντανή μετάδοση» με τον πρωταγωνιστή του Τζιμ Κάρεϊ (της… «Μάσκας»). Ο Κένεθ Μπράνα, πρωταγωνιστής της τελευταίας δημιουργίας του Γούντι Αλεν «Celebrity» (ο ιδιοφυής χιουμορίστας μονίμως απέχει από τα φεστιβάλ, αλλά οι ηθοποιοί του, Μπέισινγκερ, Ράιντερ, Ντι Κάπριο, ίσως έρθουν)! Κρις Κριστόφερσον με Μπάρμπαρα Χέρσεϊ και με τον σκηνοθέτη τους Τζέιμς Αϊβορι θα καταφθάσουν! Το ίδιο και ο Μάικλ Ντάγκλας του «Τέλειου εγκλήματος», ο Τζέιμς Κάαν που παίζει σε φιλμ νουάρ του Μπομπ Ράφελσον, ο Σπάικ Λι με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον, η Μέλανι Γκρίφιθ με τον Τζέιμς Γουντς που πρωταγωνιστούν σε κοινωνικό δράμα του Λάρι Κλαρκ, ο Κρίστοφερ Γουόκεν με τον Γουίλεμ Νταφόε, το δίδυμο της τελευταίας ταινίας του Εϊμπελ Φεράρα (και αυτός θα είναι εκεί) και ο Μπράιαν Σίνγκερ των «Συνήθων υπόπτων» με την τελευταία σκηνοθεσία του!
Το ζήτημα δεν είναι ποιοι έρχονται, αλλά πόσοι δεν έρχονται! Προς το παρόν ένας μόνο ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του! Ο Γουόρεν Μπίτι, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της πολιτικής σάτιρας «Μπούλγουορθ», που κατά αμερικανικές εκτιμήσεις θα «πάει» για Οσκαρ! Μόνο αυτός; Στην πραγματικότητα η Βενετία του Σεπτεμβρίου 1998 «βλέπει» τα Οσκαρ του Μαρτίου του 1999! Τρεις ταινίες της εφετεινής Μόστρα προορίζονται για την κούρσα των Οσκαρ: «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» του Σπίλμπεργκ, «Τρούμαν σόου: ζωντανή μετάδοση» του Πίτερ Γουίαρ και «Μπούλγουορθ» του Γουόρεν Μπίτι!
Πολλοί βιάζονται! Και όμως δεν είναι η πρώτη φεστιβαλική απόβαση του Χόλιγουντ επί ιταλικού εδάφους! Η ιταλοαμερικανική φιλία έχει παράδοση. Το «Φόρεστ Γκαμπ» προβλήθηκε στη Μόστρα. Το ίδιο και η εναέρια περιπέτεια «Air Force One», ο «Ντικ Τρέισι» επίσης! Οποιο πρόγραμμα και αν ανοίξεις, επί της εποχής του πρώην αριστεριστή Τζίλο Ποντεκόρβο, πάνω στο μισό Χόλιγουντ θα πέσεις!
Είναι κακό αυτό; Το «κακό» είναι με την γκρίνια των Ιταλών. Από τη μια θέλουν Χόλιγουντ για να εξασφαλίσουν απαραίτητη δημοσιότητα διεθνούς… κυκλοφορίας! Από την άλλη δεν… θέλουν, γιατί το Χόλιγουντ εξαφανίζει την… κουλτούρα και τα ονόματα των άλλων! Δηλαδή το φεστιβάλ! Γιατί ίσως να μην ξέρετε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών υπερπαραγωγών δεν λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό! Ταινίες προβάλλονται έτσι, για… ντόρο!
Ποιος είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί των κινηματογραφικών μεγαθηρίων προτιμούν Βενετία; Μα η… συγκεντρωμένη διαφήμιση! Στη διάθεσή τους κανάλια, εφημερίδες, όλα τα «μέσα» της Ευρώπης! Ετσι οι υπερπαραγωγές που θα «γεμίσουν» τη Βενετία εξασφαλίζουν πρώτης τάξεως προβολή λίγο προτού κυκλοφορήσουν στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Οσλο, στην Κοπεγχάγη και στην… Αθήνα!
Ποια είναι η διαφορά με τις Κάννες; Μεγάλη! Οι Κάννες καθιερώθηκαν! Και καθιερώθηκαν εις… διπλούν. Και με τις καλλιτεχνικές ταινίες του προγράμματος και με το εμπορικό τμήμα «Αγορά ταινιών». Η Βενετία ακόμη… ψάχνεται! Πέρυσι με την αλλαγή διευθύνσεως, από τον «συμβιβασμένο» Ποντεκόρβο στον «καινοτόμο» Φελίτσε Λαουνταντίο, η κατάσταση άλλαξε. Λιγότερες αμερικανικές ταινίες, προσεκτικότερες επιλογές. Εφέτος ο Λαουνταντίο φέρνει το μισό Χόλιγουντ και μεταμορφώνεται σε… Ποντεκόρβο! Είναι που η Βενετία κολυμπάει στη θάλασσα, είναι και οι απότομες στροφές της Μόστρα, ε, λίγο το ‘χεις το φεστιβάλ να πάθει ναυτία; Οι διαγωνιζόμενοι
Πάνω-κάτω 500 «και» ταινίες είδαν ο διευθυντής της Μόστρα και οι άνθρωποί του. Και από αυτές κατέληξαν σε 19 από 12 χώρες πλην… Ελλάδος! Η ισορροπία στις μεγάλες δυνάμεις διατηρήθηκε. Οι ΗΠΑ με τέσσερις συμμετοχές και από τρεις Ιταλία και Γαλλία. Ουδεμία από Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία. Απούσα η Ασία γιατί δεν υπήρχαν «διαθέσιμες παραγωγές με ενδιαφέρον».
ΑΜΕΡΙΚΗ: «Μπούλγουορθ» του Γουόρεν Μπίτι με… Γουόρεν Μπίτι (πολιτική σάτιρα), «Χάρλμπουρλι» του Τόνι Ντράζαν με πρωταγωνιστές το ζεύγος Σον Πεν – Ρόμπιν Ράιτ-Πεν, «Ξενοδοχείο New Rose» του Εϊμπελ Φεράρα με Εζια Αρζέντο, Κρίστοφερ Γουόκεν, Γουίλεμ Νταφόε, «Rounders» του Τζον Νταλ με τον Ματ Ντέιμον.
ΙΤΑΛΙΑ: «Μικροί δάσκαλοι» του Ντανιέλ Λουκέτι, «The pear tree» της Φραντσέσκα Αρκιμπούρτζι, «Ο τρόπος που γελούσαν» του Τζάνι Αμέλιο.
ΓΑΛΛΙΑ: «Φθινοπωρινή ιστορία» του Ερίκ Ρομέρ, «Πλατεία Βαντόμ» της Νικόλ Γκλαρσιά με την Κατρίν Ντενέβ, «Κλέφτες ζωής» του Υβ Ανζελό με Εμμανυέλ Μπεάρ και Σαντρίν Μπονέρ
ΟΙ ΑΛΛΟΙ: «Μαύρος γάτος, άσπρος γάτος» του Εμίρ Κουστουρίτσα, «Το σύννεφο» του Φερνάρντο Σολάνας, «Χορεύοντας στη Λουγκνάσα» του Πατ Ο’ Κόνορ, «Τζάκι» του Ανάντ Τάκερ, «Λόλα ρανς» του Τομ Τάικβερ, «Εραστές του αρκτικού κύκλου» του Χούλιο Μέντεμ, «Sokout» του Μοσέμ Μαχμαλαμπάφ, «Τελευταίος Παράδεισος» του Λισιέν Πιντιλιέ, «Τράφικ» του Γιοάο Μποτέλο. Οι κριτές
Στις 13 Σεπτεμβρίου (ημέρα Κυριακή) η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα… λιοντάρια της. Η σύνθεση είναι άκρως επαγγελματική και καλλιτεχνική. Πέντε από τους κριτές είναι σκηνοθέτες. Πρόεδρος ο Ετορε Σκόλα και ακολουθούν Εκτορ Μπαμπένκο (Βραζιλία), Σάουρας Μπάρτας (Λιθουανία), Κάθριν Μπιγκελόου (ΗΠΑ) και Ράινχαρντ Χάουφ (Γερμανία). Τέσσερα ακόμη ονόματα συμπληρώνουν την ομάδα των κριτών: Ντανιέλ Εϊμάν (κριτικός), Ισμαήλ Μέρχαρντ (παραγωγός του Αϊβορι), Λουίς Σεπούλβεδα (χιλιανός συγγραφέας) και η Βρετανίδα Τίντα Σουίντον.