Την αποεπένδυσή του από την Ρroton Βank αποφάσισε το επενδυτικό fund με έδρα την Αγγλία ΙRF, το οποίο ανήκει στην εφοπλίστρια κυρία Αγγελική Φράγκου , πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας. Χθες μέσω του χρηματιστηρίου της Αθήνας μεταβιβάστηκαν τρία πακέτα συνολικού μεγέθους 10 εκατομμυρίων μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 15,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έναντι τιμήματος 6,5 ευρώ ανά μετοχή, μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΙRF σε 4,7% από 20,6% προηγουμένως. Αγοραστές των μετοχών είναι οι κκ. Αντ. Αθανάσογλου, αντιπρόεδρος, και Ηλ.Λιανός, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, καθώς και άλλοι προσκείμενοι στο μάνατζμεντ της τράπεζας επιχειρηματίες. Το νέο μετοχολόγιο της τράπεζας αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι πριν από τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Drawbridge Global Μacro Fund κατείχε 7,19%, η Μorgan Stanley 6,98% και ο κ. Αθανάσογλου 6,96%. Η πλειοψηφία των μετοχών, ήτοι ποσοστό 58,27%, ελεγχόταν από ευρεία μετοχική βάση ιδιωτών και θεσμικών μετόχων.
Η συγκεκριμένη πώληση γίνεται με ζημιά για την κυρία Φράγκου, η οποία μέσω του ΙRF είχε εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας τον Ιούνιο του 2006 καταβάλλοντας για το 28% της τράπεζας 125 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε τίμημα 9,5 ευρώ ανά μετοχή. Εν
Στα 6,5 ευρώ ανά μετοχή άλλαξε χέρια το πακέτο
συνεχεία το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20,6% λόγω της συγχώνευσης της Ρroton Βank με την Οmega Βank. Η αποχώρηση αυτή πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για την τράπεζα, η οποία λόγω της πιστωτικής κρίσης και της πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών κατέγραψε ζημιές το α΄ εξάμηνο του 2008 έναντι κερδών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συγκεκριμένα οι ζημιές έφθασαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα 2,18 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 20,78 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2007.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της κυρίας Φράγκου δεν συνδέεται με το διεθνές αρνητικό κλίμα για τις επενδυτικές τράπεζες, καθώς η ίδια είχε ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει πριν από το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα το ΙRF βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με διάφορους ενδιαφερομένους για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που κατείχε, ωστόσο καμία από αυτές δεν καρποφόρησε. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυρία Φράγκου είχε φθάσει τους προηγούμενους μήνες πολύ κοντά σε συμφωνία με την ισραηλινή τράπεζα Ηapoalim, ωστόσο στο τέλος χάλασε το deal, καθώς φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έκαναν πίσω στην αρχική προσφορά τους, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε για τους ίδιους η κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές.