Κανένα ελληνικό τραπέζι δεν είναι απολύτως πλήρες αν δεν έχει έστω και μία πίτα – ή ένα πιτάκι. Ανάλογα με την περίσταση, και το είδος: κρεατόπιτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες και, περί ορέξεως, κολοκυθόπιτες. Οπως σε κάθε μέρος της Ελλάδας, έτσι και στις Κυκλάδες, υπάρχει μεγάλη παράδοση σε πίτες και πιτάκια. Από την κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου, τα μαραθοπιτάκια της Σύρου και τη μελόπιτα της Σίφνου, μέχρι την πολύ ιδιαίτερη καρπουζόπιτα της Φολεγάνδρου, της Κιμώλου και της Μήλου, οι επιλογές είναι πολλές. Το σημαντικό σε όλες είναι να χρησιμοποιούνται τα ιδιαίτερα υλικά του κάθε τόπου και να τηρείται, όσο γίνεται, η παράδοση.

Ενας από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα των Κυκλάδων είναι ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς. Εχει πάθος με το να ανακαλύπτει καινούργια – παλιά – προϊόντα από το κάθε νησί, παρ’ όλο που, λόγω καταγωγής, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Ηρακλειά. Μάλιστα εφέτος άνοιξε εκεί (έπειτα από χρόνια προϋπηρεσίας ως επικεφαλής σεφ στο «Bakalo» της Μυκόνου) το δικό του εστιατόριο, το «Araklia», όπου ετοιμάζει μόνο αυθεντικά αιγαιοπελαγίτικα πιάτα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω