Αν υπάρξει χερσαία επίθεση, θα επεκταθεί η σύγκρουση, εκτιμά μιλώντας στο «Βήμα» ο Χαλέντ Ελγκίντι, διευθυντής του Προγράμματος για την Παλαιστίνη και τις Παλαιστινιοϊσραηλινές Υποθέσεις στο Middle East Institute (MEI) στην Ουάσιγκτον.

Ο πρώην σύμβουλος της παλαιστινιακής ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις για το μόνιμο καθεστώς με το Ισραήλ το 2004-2009 και βασικός συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις της Αννάπολης το 2007-08, τονίζει ότι στη Γάζα συντελείται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.

«Στη Γάζα εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί το Ισραήλ με την άνευ όρων στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Γάζα έχει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, οι μισοί έχουν εκτοπιστεί. Δεν έχουν τροφή, νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα. Στο Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον λιμό σαν όπλο πολέμου, αλλά ευρωπαϊκές δυνάμεις και ΗΠΑ στηρίζουν χωρίς όρους τη χρήση του λιμού ως όπλο» τονίζει ο ειδικός του MEI. Αντιπαραθέτουμε ότι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό. «Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Κανένας δεν έχει πει «σταματήστε να χρησιμοποιείτε την τροφή, το νερό, τα φάρμακα ως όπλο, διότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου»» απαντά.

«Πρέπει η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει μια θηριωδία να προκαλέσει περισσότερες. Η λύση των δύο κρατών δεν θα γίνει σύντομα, αν γίνει ποτέ»

«Η Χαμάς δεν θα καταστραφεί»

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς; ρωτάμε. «Ο στόχος είναι ανέφικτος. Η Χαμάς δεν θα καταστραφεί. Η ηγεσία της μπορεί να σκοτωθεί, η γραφειοκρατία και τα όπλα τους μπορεί να διαλυθούν, αλλά η Χαμάς υπάρχει σε διάφορες μορφές στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη, στη Γάζα, έχει δημόσια υποστήριξη. Θα αποκτήσει νέους ηγέτες και νέα όπλα, διότι δεν δέχονται να υπάρχει κατοχή, ένα σύστημα απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων. Οσο υπάρχουν αυτά, θα υπάρχει πάντα κάποιου είδους αντίσταση από τη Χαμάς ή από κάποια άλλη οργάνωση. Πρέπει κάποιος υπεύθυνος ηγέτης να εξηγήσει στο Ισραήλ ότι πρέπει να αναχαιτίσει την επίθεσή του στη Γάζα».

Πώς βλέπει να εξελίσσεται η σύγκρουση; «Αν υπάρξει χερσαία επίθεση, θα επεκταθεί η σύγκρουση. Περισσότεροι άνθρωποι θα σκοτωθούν, θα υπάρξει ενδεχομένως μόνιμος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα, υπάρχει η πιθανότητα να αναμειχθούν άλλοι, όπως η Χεζμπολάχ με τη βοήθεια του Ιράν. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος επιτρέπει στο Ισραήλ, εξαιτίας των φρικιαστικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, που όλοι συμφωνούν πως ήταν φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα, να κάνει ό,τι θέλει στη Γάζα, σκοτώνοντας 4.000 αμάχους, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές, εκτοπίζοντας 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η αντίδραση έχει υπερβεί την αυτοάμυνα, είναι εκδίκηση. Οι ισραηλινοί ηγέτες κυριαρχούνται από οργή, τραύμα, ταπείνωση και έχουν δηλώσει βούληση για εκδίκηση. Πρόκειται για επικίνδυνο συνδυασμό στα χέρια της πιο ακραίας κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ και με τη στήριξη του δυτικού κόσμου, χωρίς κόκκινες γραμμές.

Πρέπει η Δύση να πει στο Ισραήλ «σταματήστε να εμποδίζετε να φτάσει νερό, τροφή, φάρμακα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται συνεχώς υπό βομβαρδισμό». Κανένας δεν σκέφτεται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» επισημαίνει.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση»

Ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι συνέπειες; «Θα είναι δύσκολο για ΕΕ και ΗΠΑ να ξαναμιλήσουν για έναν κόσμο βασισμένο σε κανόνες, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το ανθρωπιστικό δίκαιο στον Παγκόσμιο Νότο. Το χειρότερο, θα δούμε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση στην παλαιστινιακή πλευρά, υπάρχει θυμός κατά της ίδιας της ηγεσίας τους στη Δυτική Οχθη και θα δούμε πολύ μεγαλύτερη στήριξη ενόπλων ομάδων κατά του Ισραήλ. Ο κύκλος θα συνεχίσει, θα υπάρξει περισσότερη αιματοχυσία. Και οι Παλαιστίνιοι θα θέλουν εκδίκηση. Και αυτοί βιώνουν τραύμα και είναι θυμωμένοι με την αδιαφορία του κόσμου στο όνομα της αυτοάμυνας του Ισραήλ. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, το ότι για 56 έτη 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό στρατιωτική δικτατορία. Το Ισραήλ ελέγχει κάθε κίνηση προς και από τη Γάζα, παρακολουθούν τα πάντα ανά πάσα στιγμή. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει μια θηριωδία να προκαλέσει περισσότερες. Πρέπει να υπάρξει παύση πυρός. Η λύση των δύο κρατών δεν θα γίνει σύντομα, αν γίνει ποτέ».