Στην Ελλάδα το τραπεζάκι έξω αποτελεί σταθερή αξία. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τα όρια αντοχής και η ανάγκη για δροσιά γίνεται επιτακτική, μια αυλή με σκιά και πρασινάδα ή μια ταράτσα όπου νιώθεις το αεράκι ανεμπόδιστο στον ανοιχτό ουρανό μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι μέσα στην τσιμεντούπολη. Μέρη που φέρνουν μνήμες από παιδικά καλοκαίρια, τότε που ολόκληρη η ζωή κυλούσε έξω από το σπίτι. Τα γεύματα σερβίρονταν πάνω σε πλαστικό τραπεζομάντιλο στο τραπεζάκι της αυλής, με ποδήλατα παρατημένα σε κάθε γωνιά, χαλίκι κάτω από τις καρέκλες, κουβέντες και γέλια μέχρι αργά το βράδυ.

Πολλά μαγαζιά στην πρωτεύουσα κρατούν αυτή την εμπειρία ζωντανή, είτε σε παλιά νεοκλασικά με προσεγμένες αυλές που έχουν γίνει fine-dining εστιατόρια είτε σε στενάκια χωρίς πινακίδες όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια ή σε ταβερνάκια μακριά από τη φασαρία της κίνησης. Ό,τι κι αν προτιμάτε, υπάρχουν επιλογές κι εμείς σας δίνουμε τις καλύτερες.

Το Στέκι του Ηλία, Θησείο

Αν υπάρχει ένα μέρος –στην ουσία, δύο είναι– που συνοψίζει την έννοια της παλιάς καλής ελληνικής αυλής, είναι αυτό. Στο Θησείο, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, δύο πανομοιότυπα μαγαζιά με κοινό όνομα και οικογενειακή σφραγίδα σερβίρουν, χρόνια τώρα, τα απλά, αλλά πεντανόστιμα πιάτα τους. Ανάμεσά τους, μια μικρή αυλή στρωμένη με χαλίκι, περιτριγυρισμένη από φυτά, μυρωδικά και δέντρα, τα οποία προσφέρουν τη δροσιά και τη σκιά τους όσο θα περιμένετε τα διάσημα καλοψημένα παϊδάκια και τις κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες. Στο τραπέζι φτάνουν και άλλα τιμημένα πιάτα της ελληνικής ταβέρνας όπως βραστά κολοκυθάκια, ντοματοσαλάτα, φέτα, τζατζίκι και σαγανάκι. Απλά, λιτά και απέριττα.

Επταχάλκου 5, τηλ. 210-3458052, Θεσσαλονίκης 7, τηλ. 210-3422407

Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια

Το Άμα Λάχει έχει απλώσει τα τραπεζάκια του σε ένα παλιό προαύλιο δημόσιου σχολείου.

Η παλιά αυλή ενός σχολείου των Εξαρχείων μεταμορφωμένη σε καταπράσινο στέκι-μεζεδοπωλείο. Κληματαριές, ανεμιστήρες για επιπλέον δροσιά, τραπέζια διάσπαρτα σε κάθε γωνιά… Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι βρίσκεσαι στην πλατεία κάποιου ορεινού χωριού. Ο λόγος για το Άμα Λάχει στης Νεφέλης, όπου θα φάτε χειροποίητες μακαρούνες με αρωματικά χόρτα, αβγά με αλλαντικά από την Κρήτη ή μανιτάρια στο τηγάνι με φρέσκο θυμάρι˙ πιάτα που μπαίνουν στη μέση για να τα μοιραστεί η παρέα συνοδεία κάποιου κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα ή μιας μπίρας από τοπική ζυθοποιία. Εξάρχεια είναι αυτά!

Καλλιδρομίου 69, τηλ. 210-3845978

Το Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος

Το παλιό κελάρι του προπάππου μετατράπηκε σε μια υπέροχη αυλή γεμάτη φυτά και λουλούδια.

Σε μια απλή γειτονιά εκτός κέντρου, λειτουργεί αδιάκοπα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, υπό τη διεύθυνση πλέον της τρίτης γενιάς ιδιοκτητών. Αν και θα μπορούσε άνετα να φιγουράρει σε μια λίστα για χειμωνιάτικες ταβέρνες χάρη στο τζάκι στο εσωτερικό του και το χωριάτικο στυλ που θυμίζει ορεσίβιο σπιτικό, εστιάζουμε στον εξωτερικό χώρο. Στη γεμάτη λουλούδια αυλή αυτού του μαγαζιού έχουμε περάσει αμέτρητα χαλαρά βράδια με καλή παρέα. Ξεκίνησε ως κελάρι σπιτιού όπου ο παππούς της οικογένειας είχε τα βαρέλια κρασιού που μοιραζόταν με τους γείτονες. Η κουζίνα του Ρεμούτσικου είναι βασισμένη στην απλή συνταγή του καλοψημένου κρέατος, με το κοντοσούβλι, το γεμιστό μπιφτέκι και τα μερακλίδικα παϊδάκια να παραμένουν σταθερά στο επίκεντρο. Αξίζει τα λίγα παραπάνω χιλιόμετρα οδήγησης για μια επίσκεψη.

Αγίου Δημητρίου 120, τηλ. 210-9704515

Γαλιάντρα, Μεταξουργείο

Στημένη ανάμεσα σε δύο πέτρινους τοίχους, η αυλή της Γαλιάντρας είναι γεμάτη χρώμα.

 

Πίσω από μια παλιά πρόσοψη κτιρίου στην Πλατεία Αυδή που στέκεται σαν ανάμνηση ενός άλλου Μεταξουργείου, ανάμεσα σε καφενεία, πέτρινους τοίχους και λεμονιές, μια αυλή γεμάτη χρώματα και μουσικές συγκεντρώνει τον πιο πολυσυλλεκτικό κόσμο της πόλης. Εκεί, κάτω από σημαιάκια, ανάμεσα σε βαρέλια βαμμένα στο χέρι και με φόντο μια καντίνα, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη ετοιμάζει ίσως το πιο καθαρό βρόμικο της Αθήνας. Η Γαλιάντρα είναι ένα υβρίδιο: κάτι μεταξύ καντίνας με υποδομές επαγγελματικής κουζίνας και ακάλυπτου χώρου όπου παίζουν τα παιδιά της γειτονιάς. Θα μπορούσε να αποτελέσει και σκηνικό για υπαίθρια φεστιβάλ ή πανηγύρια. Στο τιμόνι, όπως είπαμε, η Γωγώ, μαζί με τη Νέλλη Μποφίλιου και τον Μιχάλη Δημάκο, οι οποίοι σερβίρουν τα signature κεφτεδάκια του καταστήματος, ευφάνταστα μπέργκερ, μέχρι και vegan σουβλάκια. Σπεύσατε!

Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή, τηλ. 210-5231008

Τζουτζούκα, Ρουφ

Η Τζουτζούκα υποδέχεται τους καλεσμένους της σε μια ήσυχη και απλή αυλή του Ρουφ.

Σε μια ήσυχη γωνιά του κέντρου, ένα μείγμα παλιού καφενείου, κομψού μπιστρό και σύγχρονου wine bar περιμένει τον κάθε καλοφαγά να το ανακαλύψει. Μωσαϊκά στο πάτωμα, παλιά τζάμια που αφήνουν το φυσικό φως να λούζει το εσωτερικό και μια αυλή όμορφη μέσα στην απλότητά της είναι τα χαρακτηριστικά της Τζουτζούκας. Στο μενού, ελληνικά πιάτα με κάποιες ιδιαίτερες πινελιές: ταραμοσαλάτα με μαρινάτο γαύρο και προπύρα Σπετσών (ζυμωτό ψωμί), μοσχαρίσιο ταρτάρ με τρούφα και γραβιέρα Κρήτης, ριζότο με θράψαλο, παρμεζάνα και μελάνι σουπιάς. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει ωραίες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ, εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό κοκτέιλ. Γιατί στην Τζουτζούκα πάνω απ’ όλα θα περάσετε καλά.

Μεγάλου Βασιλείου 32, τηλ. 211-7156730

Zohόs, Πλάκα

Η φινετσάτη αυλή του Zohos, ελκυστική για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Μέσα στον καταπράσινο κήπο του Electra Palace, στην είσοδο της Πλάκας, κρύβεται μία από τις πιο ελκυστικές αυλές του κέντρου. Περιποιημένη και φινετσάτη, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε μια chic γειτονιά του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται όμως στην Αθήνα και στεγάζει το Zohós (ή Ζοχός), ένα εστιατόριο που απευθύνεται τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους τουρίστες. Ελληνικοί μεζέδες με σύγχρονη ματιά: ζυμωτό ψωμί, βούτυρα με αρωματικά, ντολμαδάκια, μαρινάτα ψάρια, πίτες και σαλάτες σερβίρονται στη μέση όπως στα πιο απλά ταβερνάκια ή καφενεία.

Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, τηλ. 210-3370035