Πάντα τα τριήμερα προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις. Και η εκδρομή στη λίμνη Δόξα και τα γύρω υπέροχα χωριά της Ζήρειας είναι πάντα μέσα στα υπ’ όψη, ακόμη και για ένα όμορφο και γεμάτο μονοήμερο. Στο οδοιπορικό που κάναμε ως Ελληνική Κουζίνα εξερευνώντας την κορινθιακή γη, δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση στο Στενό, ένα μικρό χωριό με ένα πολύ μεγάλο «μυστικό».

Κόντευε να νυχτώσει κι η πείνα μας ήταν τέτοια που δεν μας άφησε άλλη επιλογή, παρά να πάμε τρέχοντας στην ταβέρνα της Αργυρώς (Ηρώς) Μπαρλαούρα, που ξέραμε ότι δεν κλείνει καμιά μέρα του χρόνου, είναι εκεί για ντόπιους και περαστικούς, από εκείνα τα μαγαζιά που πιστεύουμε ότι επιτελούν κοινωνικό έργο. Η ταβέρνα άνοιξε το 1992 από τον Μήτσο και τη Σπυριδούλα, γονείς της Ηρώς, που παράλληλα φρόντιζαν τα χωράφια τους με καρυδιές, σιτηρά και σταφίδα. Σήμερα τις αγροτικές δουλειές έχει αναλάβει ο γιος τους, Γιώργος, που συχνά βοηθά και στο μαγαζί.

Η Ηρώ με τη μητέρα της, Σπυριδούλα Μπαλούρα. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Η Ηρώ είναι μια ασταμάτητη γυναίκα. Μεγαλώνει δύο κορίτσια, κρατά το μαγαζί, φροντίζει τη μητέρα της. Φυσικά, τη γνωρίζουν όλοι στα γύρω χωριά – και πώς θα γινόταν αλλιώς αφού εκεί πηγαίνουν για να πιουν το τσιπουράκι τους, να δουν τον αγώνα τους και να κοινωνικοποιηθούν με τους συντοπίτες τους. Καθίσαμε, αφού πρώτα χαϊδέψαμε πολύ ένα τσοπανόσκυλο, την Ίρμα, που έχουν υιοθετήσει και φροντίζουν όλοι στο χωριό. Το γεγονός ότι η εκδρομή μας έγινε καθημερινή μάς έδωσε τη δυνατότητα να χαρούμε περισσότερο τους ντόπιους που δεν είχαν πολλή δουλειά.

Όλοι οι ντόπιοι από τα γύρω χωριά έρχονται στην ταβέρνα της Ηρώς για τα ψητά της.. Για εμάς, όμως, το μεγαλύτερο δέλεαρ ήταν τα παραδοσιακά μαγειρευτά της πιάτα. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Μιλήσαμε με την κυρία Σπυριδούλα και μάθαμε πώς γνώρισε τον άντρα της και ήρθε από την Άρτα στην Κορινθία. Η Ηρώ μπαινόβγαινε στην κουζίνα για να μας φέρνει ό,τι καλύτερο. Σε αυτή την κουζίνα ανάβουν ακόμη ξύλα σε μια υποδοχή και φτιάχνουν κάρβουνα, γι’ αυτό και όλοι αγαπούν τα ψητά τους. Εμείς όμως θέλαμε να δοκιμάσουμε τα μαγειρευτά. Και τι δεν φάγαμε! Αγριογούρουνο στιφάδο, σαλιγκάρια με σπέσιαλ σάλτσα με μπόλικα κρεμμύδια, φάβα Φενεού φτιαγμένη όπως πρέπει, κεφτεδάκια μερακλίδικα. Ό,τι παραδοσιακό υπάρχει στην περιοχή η Ηρώ το φτιάχνει στην κουζίνα. Βεργάδι κοκκινιστό ή βραστό, πίτες, αλλά και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά αβγολέμονο όπως τα έκανε από πάντα η μητέρα της και τα ζητούν όλοι οι παλιοί γνώριμοι όταν περνούν από την ταβέρνα.

Τα μερακλίδικα κεφτεδάκια που μας κέρδισαν. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Σηκωθήκαμε χορτάτοι και χαρούμενοι για να χαιρετήσουμε τις δύο γυναίκες που μας έκαναν να νιώσουμε ότι ήμαστε σπίτι μας. Εξάλλου, σπίτι δεν είναι όπου βρίσκεται η καρδιά μας;

Αγριογούρουνο στιφάδο της Ηρώς Μπαλούρα

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας:  30΄

Χρόνος ψησίματος: 165΄ 

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

  •  1 κιλό αγριογούρουνο σε κομμάτια
  •  1½ κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
  •  2 κόκκινες πιπεριές σε καρέ
  •  2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο
  •  Αλάτι
  •  Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  Κόκκινο πιπέρι
  •  1 ποτήρι κρασί + 1 ποτηράκι επιπλέον για τη μαρινάδα
  •  2 ποτηράκια ξίδι
  •  400 γρ. ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή εμπορίου)
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1/2 ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε το αγριογούρουνο και το βράζουμε για λίγο. Το μεταφέρουμε στη συνέχεια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι και από ένα ποτηράκι κρασί και ξίδι. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο όπου αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί όλο το βράδυ.
  1. Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τη μαρινάδα και την κρατάμε στην άκρη. Περνάμε το κρέας, τα κρεμμύδια του στιφάδου και το σκόρδο από τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε γάστρα. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και 1 ποτήρι κρασί και προσθέτουμε τη δάφνη.
  1. Ρίχνουμε την τομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτηράκι ξίδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το αγριογούρουνο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 2½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμα στο φούρνο, να πάρουν χρώμα και να μελώσουν τα κρεμμύδια.