Ήταν ίσως η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που το ΓΕΕΘΑ και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, έδωσαν εντολή για άμεση απογείωση σε ελληνικά μαχητικά F-16, όχι για κάποια αναγνώριση ή αναχαίτηση, αλλά για προληπτική απομάκρυνση από το αεροδρόμιο και την ασφαλή προσγείωσή τους σε άλλα γειτονικά αεροδρόμια. Και τούτο έγινε με τάξη και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο της μεγάλης φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο, αλλά κυρίως των εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας.

***
Όταν ο αέρας άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση

Το αεροδρόμιο βεβαίως δεν είχε εκκενωθεί, ούτε απομακρύνθηκαν όλα τα μαχητικά, παραμένει ωστόσο το προσωπικό, αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Τρεις φορές, το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας επιθεώρησαν τις αποθήκες πυρομαχικών που ήταν γεμάτες με πυρομαχικά για τα readiness και βρίσκονται τέσσερα ναυτικά μίλια από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Γνώριζαν πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί εάν ο αέρας άλλαζε και πλησίαζε τις αποθήκες. Ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και οι αποθήκες τυλίχθηκαν αμέσως στις φλόγες. Κόλαση. Οι εκρήξεις ακούγονταν έως τον Βόλο, μερικοί έλεγαν πως τις άκουσαν και στην Σκόπελο. Διατάχθηκε, όπως έμαθα, διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζονται.

***
Η εκκένωση: Έβλεπες μανάδες με τα βρέφη στην αγκαλιά να μπαίνουν σε βάρκες

Οι κάτοικοι μετά από ειδοποίηση του 112 άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που αναγκάζονται να εκκενώσουν την περιοχή ύστερα από μήνυμα 112 και να κατευθυνθούν προς τον Αλμυρό και την πόλη του Βόλου

Η εκκένωση έγινε κυρίως από τη θάλασσα. Έβλεπες μανάδες με τα βρέφη τους να μπαίνουν να φεύγουν με βάρκες, έβλεπες τους κατοίκους αντί να μεταφέρουν σακίδια με είδη πρώτης ανάγκης, μετέφεραν αγκαλιά τα ζώα συντροφιάς, έβλεπες τέλος ηλικιωμένους κρατώντας χέρι με χέρι και με μάσκες στο πρόσωπο (για να προστατευθούν από τους καπνούς) να φεύγουν από τον τόπο τους, την ώρα που η φωτιά πλησίαζε.

***
Θλίψη: Ο ανθυποσμηναγός που έφυγε πάνω στα χάλκινα φτερά του

Συγγενείς και φίλοι, αλλά και ο Πρωθυπουργός, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχαν γεμίσει τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου, στο Κιλκίς, όπου είπαν το τελευταίο αντίο στον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη που έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε μαζί με τον κυβερνήτη Χρήστο Μουλά στο Canadair που συνετρίβη στην πυρκαγιά στον Πλατανιστό Καρύστου.

«Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το έργο σου. Έφυγες πάνω στα χάλκινα φτερά σου. Η πολεμική αεροπορία έχασε ένα ικανότατο στέλεχος. Θα είμαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια σου», είπε μεταξύ άλλων ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης, ταξίαρχος (Ι) Τάσιος, στην οποία υπηρετούσε ο 27χρονος ανθυποσμηναγός. Να σημειώσω ότι το από το Κιλκίς καταγόταν και ο ένας από τους πιλότους του μοιραίου Φάντομ που έπεσε στην Ανδραβίδα.

***
Η Πρόεδρος το 112 και τα ζώα

Στην τακτική μηνιαία συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη θλίψη της για τις ζωές των δύο παλικαριών της Πολεμικής Αεροπορίας και για τους δύο πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, αλλά σκέφθηκε και τα ζώα: Δεν θυμάμαι άλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείχνει τόση φροντίδα για τα ζώα.

Είπε συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό: «Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στενοχωριέμαι πάρα πολύ, γιατί φυσικά πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, και το φυσικό κεφάλαιο στη συνέχεια. Βλέπουμε ζωάκια που χάνονται επίσης -δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει 112 για τα ζώα- εκεί βέβαια όσο μπορούν βοηθούν οι εθελοντές- είναι οδυνηρό να συμβαίνει αυτό».

Και συμπλήρωσε: «Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο Mattarella, καθώς και με άλλους Προέδρους από τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν εφησυχάζουμε, γιατί ο καθένας μας κάτι μπορεί να προσφέρει από την πλευρά του. Και φυσικά είναι τραγικό που χάσαμε τους συμπολίτες μας, τα δύο παλικάρια της Αεροπορίας και τους δύο πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, ευχή όλων είναι να περιοριστούν εκεί οι απώλειες. Εύχομαι καλή δύναμη, γιατί συνεχίζεται η προσπάθεια, και είναι πράγματι αξιέπαινος ο αγώνας των πυροσβεστών, καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών, όλων όσων αυτή τη στιγμή προσφέρουν -μακάρι το καλύτερο, το συντομότερο δυνατό».

***
Τα 72 παιδιά ηρώων που έχει υιοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων

Στην υιοθεσία του αγέννητου παιδιού του αδικοχαμένου Σμηναγού Χρήστου Μουλά θα προβεί η Βουλή σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της, Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο Χρήστος Μουλάς έχασε τη ζωή του μετά από την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair, του οποίου ήταν κυβερνήτης, ενώ το ίδιο τραγικό τέλος βρήκε και ο συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης.

Από το 1998 όταν Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης η Βουλή των Ελλήνων άρχισε να υιοθετεί παιδιά πεσόντων. Έως σήμερα έχει υιοθετήσει 72 παιδιά 43 ηρώων πεσόντων αεροπόρων, ενώ από το 2010 επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάνλικου η Βουλή άρχισε να υιοθετεί παιδιά πεσόντων και από τα Σώματα Ασφαλείας κυρίως Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

***
Οι 74 τραυματίες πυροσβέστες

Από τις 17 Ιουλίου, ημέρα που ξέσπασε και η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, έχουν τραυματιστεί 74 πυροσβέστες. Από αυτούς, οι τρεις είναι εγκαυματίες, οι 25 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, οι 17 τραυματιστήκαν από πτώσεις σε πλαγιές, οι 25 είναι με αδιαθεσία στιγμής ή πνιγηρά επεισόδια, οι δύο με θερμοπληξία και οι δύο από τσίμπημα ερπετών.

***
Τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης πάει Κύπρο

Είχε προγραμματισθεί η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο για την περασμένη Τετάρτη, αλλά λόγω των πυρκαγιών και του τραγικού δυστυχήματος με το Canadair στην Κάρυστο αναβλήθηκε. Επαναπρογραμματίστηκε όμως για τη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Με μια επιφύλαξη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: «Η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Κύπρου για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κάρυστο και στοίχισε τη ζωή στους χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 σμηναγό Χρήστο Μουλά και ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη. Η Κύπρος άλλωστε έχει αποστείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

***
Της Αθήνας γίνεται στους Σπαρτιάτες και γιατί ο Κασιδιάρης «τρώει» τον Στίγκα

Πριν όμως ο Ηλίας Κασιδιάρης προλάβει να ανακοινώσει την πρόθεση του να κατέβει, έστω και για κοπεί, στον Δήμο Αθηναίων, ξεκίνησαν τα όργανα στους Σπαρτιάτες. Όχι τα κομματικά γιατί αυτά δεν υπάρχουν, αλλά οι προσωπικές αντιδικίες . Ο Βουλευτής Λαρίσης των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, με καταγωγή από την Βοιωτία και κατοικία στην Αγία Βαρβάρα, έσπευσε να επιδοκιμάσει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη από το βήμα της Βουλής. Αμέσως μετά, ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος μάλλον δεν ήξερε τίποτα γιαυτή την υποψηφιότητα αλλά ούτε και για το δημόσιο σιγοντάρισμα της από τον Βουλευτή του ( δικό του ή του Κασιδιάρη εδώ δεν ξέρουμε), δήλωσε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις προς τον Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν όργανα κομματικά οι 9 Ηρακλειδείς του Κασιδιάρη έσπευσαν να βγάλουν γραπτή ανακοίνωση… καταδίκης του προέδρου (;) τους Βασίλη Στίγκα. Αφήνοντας αιχμές ότι σε επικείμενο συνέδριο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Οι δικές μας πληροφορίες πάντως λένε πως όχι σε συνέδριο αλλά σε διαγραφές θα προχωρήσει ο επικεφαλής των Σπαρτιατών.

Μόνο που είναι πιθανόν κάποιοι από αυτούς που υπογράφουν εναντίον του σήμερα, να τον ακολουθήσουν αύριο. Γιατί, όπως είναι γνωστό χρειάζεται 5 Βουλευτές για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα και ο Βασίλης Στίγκας έχει κάνει τα κουμάντα του στην Β. Ελλάδα ειδικά.

Τελικά, αυτή η προσπάθεια του Κασιδιάρη για την Αθήνα, ίσως να αποτελεί και τον καταλύτη για να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα στους κόλπους της ακροδεξιάς και να βγει στη φόρα ο … Πελοποννησιακός πόλεμος που μαθαίνουμε ότι σιγοβράζει. Εξάλλου τα συστατικά στοιχεία υπάρχουν: Σπαρτιάτες, Αθηναίοι και Βοιωτοί μαζί με τα τάλαντα των Βουλευτικών αποζημιώσεων και της κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.

***
Γιατί βιάστηκε ο τρόφιμος των φυλακών να ανακοινώσει υποψηφιότητα

Δεν γνωρίζουμε αν ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να διαβάζει αυτή την στήλη, αλλά το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώθηκαν τα όσα γράψαμε την Τρίτη 25η Ιουλίου. Την υποψηφιότητά του λοιπόν, για τον Δήμο της Αθήνας ανακοίνωσε δια μέσω της δικηγόρου του Βάσως Πανταζή ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση.

Μια υποψηφιότητα που όπως και πάλι γράψαμε, εμπίπτει στις υπάρχουσες τροπολογίες και μπορεί να ακυρωθεί από τις δικαστικές αρχές. Ακόμα όμως, αν με κάποιο τρόπο ξεπεραστούν οι νομικοί περιορισμοί και ο Κασιδιάρης εκλεγεί, ως Δημοτικός σύμβουλος και πάλι δεν θα μπορεί να ορκιστεί γιατί ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την παρουσία καταδικασμένων σε Αυτοδιοικιτικά αξιώματα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης τα γνωρίζει όλα αυτά. Επιμένει όμως στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η δημοσιότητα που θα έχει από αυτήν. Γι αυτό και δεν κατεβάζει στον Δήμο Αθηναίων έναν συνεργάτη του, απόστρατο αξιωματικό, τον οποίο σκέφτονταν να χρησιμοποιήσει ως .. μπροστινό υποψήφιο Δήμαρχο.

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις Κασιδιάρη με τον Βασίλη Στίγκα. Ο τελευταίος, όπως πάλι είχαμε γράψει, τον τελευταίο καιρό κάνει και άλλες ακροδεξιές παρέες που δεν αρέσουν μάλλον στον έγκλειστο του Δομοκού.

Όπως με πρόεδρο πρωτοεμφανιζόμενου ακροδεξιού κόμματος για παράδειγμα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτείνει στον Πρόεδρο των Σπαρτιατών μια υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας που δεν έχει σχέση με μέλη ή πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Γι αυτό λοιπόν ο Κασιδιάρης βιάστηκε να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων .