Έβδομη ημέρα χθες και η φωτιά στη Ρόδο δεν είχε ελεγχθεί. Αναζωπυρώσεις παντού, οι εκκενώσεις συνεχίζονται. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο νησί των Ιπποτών, σχεδόν όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ως πρώτο θέμα την πυρκαγιά στη Ρόδο, αλλά και την μάχη που δίνουν οι κάτοικοι μέσα στην πύρινα λαίλαπα.

Άνδρες και γυναίκες, ακόμα και 15χρονα παιδιά μεταφέρουν νερό και παράλληλα κόβουν δέντρα για να συμβάλλουν στο έργο του περιορισμού επέκτασης της φωτιάς. Τους βλέπεις, ετοιμοπόλεμους, με τα μάτια κόκκινα από το ξενύχτι και τους καπνούς, τρέχουν πέφτουν στην μάχη για να σώσουν όχι τις δικές τους περιουσίες ή τα σπίτια τους, αλλά τα σπίτια των άλλων.

Είναι συγκινητική η προσπάθεια τους. Αυτούς αποκαλούν ως «μαχητές της φωτιάς» στη Ρόδο τα ξένα ΜΜΕ. Αυτοί (οι κάτοικοι και οι εθελοντές) αξίζουν τον θαυμασμό μας.

***
Ας μπει ένα τέλος στον εφιάλτη

Να ξέρετε επίσης ότι την δική τους μάχη για την επούλωση των πληγών που αφήνει η φωτιά στη Ρόδο δίνουν σύσσωμοι οι φορείς του κλάδου της φιλοξενίας αλλά και οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων. Ευχή όλων είναι να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που ζει το νησί και ύστερα να ξεκινήσει ο απολογισμός των «φυσικών ζημιών» στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στο άυλο κεφάλαιο, αυτό δηλαδή της εικόνας του νησιού στην διεθνή τουριστική σκηνή.

***
Οι καπνοί από την φωτιά στη Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια είναι ορατοί από το διάστημα

Είναι τόση η ένταση της φωτιάς όχι μόνον στη Ρόδο, αλλά και στην Κέρκυρα και Εύβοια που οι καπνοί διακρίνονται από το διάστημα. Έτσι ορατή από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10 είναι η μεταφορά καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται σε Κέρκυρα, Εύβοια και Ρόδο.

***
Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μητσοτάκης με τον Καζαντζάκη, τον Σκαμπαρδώνη και τον Σαββόπουλο;

Φαινομενικά καμία, αλλά ο Πρωθυπουργός τους ανάφερε στην ομιλία του για να αποδείξει ότι η τέχνη της πολιτικής είναι να αξιοποιείς την τέχνη στην πολιτική. Πρώτη αναφορά για τον Νίκο Καζαντζάκη (στην ομιλία του για την ψήφο των ομογενών) «Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στους Έλληνες του εξωτερικού. Γίνονται καλύτεροι…».

Δεύτερη αναφορά στο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Τρίτη αναφορά στον Θεσσαλονικιό συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη: «Είναι θρασείς ένδον απόδημοι οι ασάλευτοι απόδημοι εντός, οι οποίοι κατά βάθος είναι εκτός».

***
Αυτό που ξάφνιασε τους Βρετανούς στη Ρόδο

Πέραν της ασφαλούς απομάκρυνσης χιλιάδων Βρετανών παραθεριστών στη Ρόδο, οι Βρετανοί εντυπωσιάστηκαν και με το 112. Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός « Οι Βρετανοί οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το «112» και αιφνιδιάστηκαν για τον απλούστατο λόγο ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει «112».

Δεν υπάρχει «112», τώρα πειραματίζονται και αρχίζουν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη. Δεν έχουν πυρκαγιές, αλλά έχουν άλλες ανάγκες, έχουν πλημμύρες, μπορεί να έχουν άλλα φαινόμενα στα οποία χρειάζεται να ειδοποιήσεις τους πολίτες σε ένα κατεπείγον περιστατικό». Και παλαιότερα, ας μην το ξεχνάμε και τρομοκρατικές επιθέσεις, (θα πρόσθετα εγώ).

***
Όταν ο υπουργός Παιδείας συνάντησε τον νέο Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντησε τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητή Καρδιολογίας, Γεράσιμο Σιάσο την Παρασκευή 21 Ιουλίου, μετά την ομόφωνη εκλογή του κ. Σιάσου στη θέση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο Υπουργός συνεχάρη το νέο Πρύτανη του ΕΚΠΑ για την εκλογή του, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει το σπουδαίο ρόλο των δημόσιων Πανεπιστημίων στην εκπαίδευση, την έρευνα αλλά και τη σημαντική προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Σιάσος (ο νεότερος σε ηλικία πρύτανης στην ιστορία του ΕΚΠΑ) τόνισε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της πνευματικής ανάπτυξης του τόπου ενώ προέταξε την ανάγκη για στήριξη των Πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.

Με τη συμφωνία να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘΑ και ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Να σημειώσω ότι ο νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ έχει ισχυρή διεθνή παρουσία, είναι συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας) σε πάνω από 380 δημοσιεύσεις ενώ η μελέτη, στην οποία υπήρξε πρώτος συγγραφέας της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic και δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό JACC (IF: 24.090) επελέγη το ίδιο έτος ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις στην καρδιολογία.

***
Πού πάνε οι μερίδες της δεξίωσης του Προεδρικού

Με απόφαση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και σε συνεννόηση με την εταιρεία «Δειπνοσοφιστήριον Catering», η οποία είχε αναλάβει την προετοιμασία της δεξίωσης για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που ματαιώθηκε λόγω των πυρκαγιών, διέθεσε παρασκευασμένο φαγητό ως εξής:

  • στους «Γιατρούς του Κόσμου», 130 μερίδες
  • στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Ελευσίνας, 120 μερίδες
  • στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», 70 μερίδες
  • στη Δομή Κοινωνικής Ένταξης του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, 150 μερίδες.

***
Η γκρίνια φέρνει αλλαγή ρότας στους Σπαρτιάτες για την ψήφο των αποδήμων

Ενώ το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, ξαφνικά την Δευτέρα είδαμε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αυτού του κόμματος να δηλώνει ότι, τελικά, οι Σπαρτιάτες θα δηλώσουν » παρόν » στην σχετική ψηφοφορία.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης δεν είναι καθόλου άσχετη με την γκρίνια που υπήρξε στο εσωτερικό αυτής της ακροδεξιάς παράταξης. Γιατί μετά την σχετική δήλωση πρόθεσης θετικής ψήφου, άρχισαν τα όργανα, όχι τα κομματικά καθώς αυτά δεν φαίνεται να υπάρχουν, αλλά αυτά των κοινωνικών δικτύων. Εκεί το τι άκουσαν οι Σπαρτιάτες δεν περιγράφεται, μέχρι και για » όργανα της κυβέρνησης » κατηγορήθηκαν από ομοϊδεάτες τους.

Πρώτος και κυρίως, τον χορό αυτών των κατηγοριών, τον έσυρε ο Τέρης Χατζηιερεμίας , ένας youtuber από την Θεσσαλονίκη που μέχρι τώρα, στήριζε αναφανδόν κάθε επιλογή του Κασιδιάρη, ενώ τώρα βγήκε απέναντι στις κοινοβουλευτικές … εκτροπές των Σπαρτιατών. Αυτή η εσωτερική φαγωμάρα δεν είναι άσχετη με όσα είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για αποστασιοποίηση του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού με τις επιλογές του κοινοβουλευτικού μορφώματος που ο ίδιος έφτιαξε.

***
Δήμαρχος από την Σπάρτη ή από τον Δομοκό;

Μιας και μιλάμε για γκρίνια στο εσωτερικό της ακροδεξιάς, ένα άλλο θέμα που την απασχολεί, είναι αυτό των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο. Ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Βασίλης Στίγκας, δήλωνε ότι οι Σπαρτιάτες δεν θα κατεβάσουν ψηφοδέλτια σε Δήμους και Περιφέρειες, οι πληροφορίες μας λένε άλλα.

Γιατί ακούγεται ότι ο Κασιδιάρης θέλει, μέσω των εκλογών για την τοπική Αυτοδιοίκηση, να χρησιμοποιήσει τα στελέχη του που δεν μπόρεσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές του Ιουνίου λόγω της υπερβολικής έκθεσης τους, όχι στον ήλιο, αλλά στο προηγούμενο πολιτικό του μόρφωμα, τους Έλληνες.

Λέγεται μάλιστα, ότι και ο ίδιος θέλει να διεκδικήσει για μια ακόμα φορά την ψήφο των πολιτών της Αθήνας . Έλα όμως που οι σχετικές τροπολογίες κάνουν ρητά λόγο για μη συμμετοχή των καταδικασμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στις εκλογές και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τελικά τι σκοπεύει να πράξει ο Κασιδιάρης; Να κάνει ένα ακόμα σόου με μια υποψηφιότητα του που θα κοπεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, δικαιολογώντας πάλι στους οπαδούς του ότι αυτός προσπάθησε αλλά δεν τον άφησαν; Ή είναι και αυτό ένα θέμα που αφορά την εσωτερική συζήτηση που υπάρχει μεταξύ Σπαρτιατών και των εντολών του Δομοκού;

***
Ο αφρός… ξυρίσματος

Είχατε προφανώς προσέξει ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός δεν είχε ξυριστεί. Πράγμα ασυνήθιστο για τον Μητσοτάκη. Ωστόσο δέχθηκε κριτική (και φραστική επίθεση) στα σόσιαλ μίντια. Αυτή την επίθεση παρατήρησαν όμως και οι συνεργάτες του οι οποίοι, όπως έμαθα, του είπαν: « Αντί να κοιτάζουν πού πας και τι κάνεις κοιτούν ότι εάν ξυρίζεσαι ή όχι. Τα επιχειρήματά τους αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο από αφρός ξυρίσματος…»

***
Στη Βουλή οι τροχονόμοι δεν κόβουν… κλήσεις

Ώρα 12.35 χθες στην οδό Βασ. Σοφίας, μπροστά από την είσοδο της Βουλής μέσα στο λιοπύρι. Ανάβει το πράσινο για να περάσει ο κόσμος στο απέναντι πεζοδρόμιο, εκεί που βρίσκεται η πρεσβεία της Γαλλίας. Και ξαφνικά έρχεται κατά πάνω τους ένας μοτοσικλετιστής, χωρίς κράνος με ταχύτητα. Είχε παραβιάσει το κόκκινο. Παραλίγο να πέσει πάνω σε μια γριούλα που νόμιζε η δύστυχη, ότι επειδή είχε πράσινο μπορούσε με ασφάλεια να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο. Οι παραβιάσεις του κόκκινου, έγιναν μπροστά στα μάτια των τροχονόμων της Βουλής, που και αυτοί σίγουρα θα είδαν τον μοτοσικλετιστή να περνά με κόκκινο, αλλά έμειναν… ακίνητοι, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν.

Ρώτησα έναν γιατί δεν έκανε τίποτα. Γιατί δεν κόβει έστω μια κλήση; Η απάντηση που έδωσε ήταν απρόσμενη: «Μακάρι να μας επέτρεπαν να είχαμε μπλοκάκι για να κόβουμε κλήσεις», μου είπε. Δηλαδή τροχονόμος στη Βουλή χωρίς μπλοκάκι, για να μην μπορεί να κόβει κλήσεις, σε ποιους άραγε; Στο σημείο που ο μοτοσικλετιστής παραβίαζε το κόκκινο σημειώθηκε τις προάλλες θανατηφόρο ατύχημα και οι τροχονόμοι, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι ισχυρίστηκαν, δεν έχουν καν μπλοκάκι, στην πιο φρουρούμενη περιοχή της Αθήνας; Απαράδεκτο.