Δύσκολη η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο αφού η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να ακούγονται διαρκώς εκρήξεις, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας στις Μικροθήβες, η οποία απέχει από το αεροδρόμιο 4 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χλμ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή Καράμπα, όπου βρίσκονται οι αποθήκες πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης. «Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίαλο» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

Στο λιμάνι της Νέας Αγχιάλου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η πόλη εκκενώνεται άρον άρον.

Η στιγμή των εκρήξεων

Τη στιγμή των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης κατέγραψαν πολίτες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Από την έκρηξη υπήρξε ωστικό κύμα που έγινε αισθητό όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στο κέντρο του Βόλου.

Απομακρύνονται προληπτικά αεροσκάφη

Εν τω μεταξύ δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αεροσκαφών από την 111 Πτέρυγα Μάχης, με την πυρκαγιά να συνεχίζει να μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η προληπτική απομάκρυνση αφορά περίπου 70 μαχητικά F-16, Block 50 και Block 30. Την εντολή προληπτικής απομάκρυνσης έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη θα πάνε σε άλλα αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

«Η πυρκαγιά δεν είναι θέαμα»

«Έχουν λάβει όλοι τα μηνύματα του 112 και παρακαλούμε να ακούμε τις Αρχές. Η πυρκαγιά δεν είναι θέαμα. Υπάρχουν πυροσβεστικές στο στρατόπεδο με τα πυρομαχικά. Μας ενδιαφέρει η ασφαλής εκκένωση. Εάν εκκενώσουν γρήγορα και έγκαιρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή το έργο είναι πολύ μεγάλο. Έχουν ειδοποιηθεί μέσω του Λιμενικού τα παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη» είπε στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός.

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, είτε έφευγαν οδικώς προς Βόλο, είτε με σκάφη ιδιωτών και διασωστών που ειδοποίησαν στελέχη του Λιμενικού.

Στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση των πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.Έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

Μαρτυρία στο Βήμα: «Σαν να έσκασε μια βόμβα ακριβώς δίπλα στην πόρτα μας»

Ο ντόπιος Παναγιώτης Λιαδέλης, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας σε Άρη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και νυν επιχειρηματίας στον Βόλο, περιέγραψε στο ΒΗΜΑ το χαώδες περιβάλλον που από το μεσημέρι της Τετάρτης απειλεί χωριά, περιουσίες και ζωές. Με αποκορύφωμα το τρομακτικό συμβάν στη Νέα Αγχίαλο.

«Ειλικρινά, αυτό που συνέβη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», ήταν η πρώτη αντίδραση του Παναγιώτη Λιαδέλη. «Η απόσταση από τη Νέα Αγχίαλο είναι κοντά στα 20-25 χιλιόμετρα κι όμως στην αρχή πιστέψαμε ότι είχε γίνει έκρηξη πολύ κοντά», συμπλήρωσε αμέσως μετά μεταφέροντας τις πρώτες σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του ενόσω προσπαθούσε να συνεννοηθεί με όσους άλλους ήταν μαζί του.

Ήταν τόσων πολλών ντεσιμπέλ ο ήχος από τον πυρήνα του και τέτοιο το ωστικό κύμα, σαρώνοντας όλη την περιοχή, που ο Παναγιώτης Λιαδέλης αισθάνθηκε στον Βόλο «σαν να έσκασε μια βόμβα ακριβώς δίπλα στην πόρτα μας. Τόσο δυνατός ήταν ο θόρυβος που νομίζαμε ότι θα γκρεμιστεί όλο το σπίτι».

Ζημιά το σπίτι της οικογένειας δεν υπέστη. Όπως όμως μας πληροφόρησε «το ένα από τα μαγαζιά μου είναι προς τα εκεί, στην παραλία» και θα ήθελε πολύ να διαπιστώσει πως όλα εντάξει.

«Μόνο που δεν με αφήνουν με τίποτα να πλησιάσω. Θέλω να πάω να δω αν έχει συμβεί κάτι και δεν μπορώ. Δεν επιτρέπεται να περάσουμε, έχουν αποκλείσει τους δρόμους, έχουν δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής».

Μπέος: Κάνω έκκληση στον κόσμο να φύγει

Τεράστιο ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο από τις εκρήξεις που σημειώνονται στην αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας στις Μικροθήβες, εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

«Μεγάλη έκρηξη, Παναγία βοήθα, από τα αποθέματα των πυρομαχικών. Χαμός από την Ταξιαρχία και την 111 πτέρυγα Μάχης. Ο δήμος Βόλου έχει φέρει έξι λεωφορεία να πάρει τον κόσμο, ασθενοφόρα, εθελοντές από τη θάλασσα. Κάνω έκκληση στον κόσμο να φύγει από την περιοχή της Αγχιάλου. Το 80% της Νέας Αγχιάλου έχει εκκενωθεί. Προέχει η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή και μετά οι περιουσίες. Βοηθήστε να εκκενωθεί όλη Αγχίαλος, ο Θεός να βάλει το χέρι του» είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Νέο μήνυμα του 112

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου δέχτηκαν στα κινητά τους νέο μήνυμα με το οποίο καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή Καραμπά, όπου ακούγονται συνεχείς εκρήξεις,

«Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων #Καραμπά #Αγχιάλου σε απόσταση 3 τριών χιλιομέτρων» αναφέρει το μήνυμα που χτύπησε στα κινητά πριν λίγη ώρα.

Τραυματίες από τα θραύσματα

Τις εκρήξεις είδαν οι εθελοντές που από θαλάσσης κατευθύνονται στην Κριθαριά για να παραλάβουν πολίτες. Ο επικεφαλής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας κ. Ηλιόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, πολίτες στην Αγχίαλο τραυματίστηκαν από τα θραύσματα των τζαμιών που έσπασαν και 4 ασθενοφόρα βρίσκονται στην Αγχίαλο, ενώ αρκετοί κάτοικοι απομακρύνονται από την περιοχή με τα πλεούμενά τους. Το ωστικό κύμα έφτασε και μέχρι τον Βόλο, όπου και εκεί υπέστησαν ζημιές σπίτια, αφού έσπασαν τζάμια.