Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου διατέθηκε άμεσα το απαραίτητο σκηνικό υλικό στον Δήμο Γαλατσίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας των πυρόπληκτων ζώων στο παλιό λατομείο ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ, το οποίο έχει μετατραπεί σε οργανωμένο καταφύγιο. Το ΓΕΕΘΑ έχοντας τα τελευταία χρόνια επιδείξει ένα σημαντικό έργο και μια εξαιρετική ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο.

Ο απολογισμός των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική και Βοιωτία είναι χωρίς αμφιβολία πολύ βαρύς τόσο όσον αφορά στην απώλεια περιουσιών όσο και στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Δεν θα πρέπει όμως να αγνοηθούν και οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας στην άγρια πανίδα, αλλά και στα οικόσιτα ζώα και ζώα συντροφιάς που διαβιούσαν στις πληγείσες περιοχές.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη ενέργεια του ΓΕΕΘΑ, μέσω τις οποίας συνέδραμε ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια του Δήμου Γαλατσίου, της φιλοζωικής οργάνωσης Dogs’ Voice και των εθελοντών ώστε να λειτουργήσει εγκαίρως σταθμός πυρόπληκτων ζώων ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες καταγραφής τους και της μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας τους. Αποτέλεσμα των προσπαθειών ήταν μεγάλος αριθμός ζώων, προερχόμενα κυρίως από καταφύγια και σπίτια που εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών, να βρουν την απαραίτητη φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη σε αυτή την προσωρινή δομή φιλοξενίας.

Πέραν λοιπόν της καταλυτικής συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, η αμέριστη συνδρομή τους και σε αυτή την περίπτωση στο ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικά θέμα της προστασίας των ζώων, καταδεικνύει το πολύπλευρο έργο τους.