Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου θα βρεθούν σήμερα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η Εύα Καϊλή, o Μαρκ Ταραμπέλα και o Αντόνιο Παντσέρι, για να απολογηθούν σχετικά με την εμπλοκή τους στο Qatargate.

Το προδικαστικό συμβούλιο, στο οποίο θα βρεθεί για τρίτη φορά η Εύα Καϊλή,  θα αποφασίσει αν η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πλέον η Εύα Καϊλή θα εκπροσωπείται στο Βέλγιο από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Αρνείται την ενοχή του ο Ταραμπέλα»

Όσον αφορά στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

«Όλα είναι βίαια για τον κ. Ταραμπέλα», υποστήριξε ο συνήγορός του, Μαξίμ Τόλερ, μιλώντας στο rtl. «Πρώτον, να μάθει ότι ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους είναι διεφθαρμένος και ότι το παραδέχεται. Δεύτερον, να μάθει ότι αυτός ο κοντινός του άνθρωπος, τον παρασύρει στην ενοχή του, τραβώντας τον κάτω, ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», προσέθεσε.

Ενώπιον των δικαστικών αρχών, όμως, θα βρεθεί και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 17 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί από την εισαγγελία των Βρυξελλών ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.