Φόβοι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού διατυπώνουν οι ειδικοί.

Ήδη ο κοροναϊός έχει κάνει δυναμική επιστροφή καθώς οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νοσηλειών.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται αύξηση ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Δραματική πρόβλεψη

Χθες, ο  Γκίκας Μαγιορκίνης, προχώρησε σε μία δραματική πρόβλεψη τονίζοντας ότι σήμερα Τρίτη είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τις  20.000 κρούσματα κοροναϊού .

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι: «η  μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει, υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι σήμερα Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες.  Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος).

Ανησυχία από την αύξηση των νοσηλειών

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.682 νέες μολύνσεις , ωστόσο υπάρχουν δύο ανησυχητικά στοιχεία που έχουν προβληματίσει τους ειδικούς.

Το πρώτο στοιχείο, αφορά στον αριθμό των νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες καθώς ήταν  1.382.

Το δεύτερο στοιχείο, αφορά στις  εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Χθες, ο αριθμός ανήλθε σε 210 (ημερήσια μεταβολή -2.78%) ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 195 ασθενείς.

Νέα μέτρα μόνο αν υπάρξει πίεση στο σύστημα

Εν τω μεταξύ, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μάσκα θα έπρεπε να επιστρέψει σε χώρους με συνωστισμό, φαίνεται πως ακόμη δεν θα ληφθούν μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Όπως τόνισε, υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εαν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο ίδιος.