Την Πέμπτη το βράδυ συνεδρίασε η Επιτροπή των 27 Λοιμωξιολόγων και πρότεινε προς την κυβέρνηση  να απαγορευτούν τα πανηγύρια για εφέτος (δηλαδή και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο) και το σημαντικότερο, που ενδιαφέρει γονείς και μαθητές,  τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, αλλά να διατηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία μπορεί οι μαθητές να χρειαστεί να φορούν μάσκες.
***
Υπάρχουν και καλά νέα για τον κορωνοϊό
Παρά τον σημαντικό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπάρχουν και  καλά νέα: Πρώτον όπως με πληροφορεί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος οι επιστήμονες κατάφεραν αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουν απόθεμα πλάσματος (αντισώματα) για 70 ασθενείς. Ηδη χορηγούνται σε τρεις που υποβάλλονται σε ενδιάμεση θεραπεία στον Ευαγγελισμό. Δεύτερον μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους. Ο λόγος; Επειδή προσέχουν; Επίσης μειώθηκε και ο αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν εννέα). Τρίτον, ναι μεν παρουσιάστηκαν κρούσματα σε ηλικίες από 21 έως 45 ετών, πλην όμως τα κρούσματα αυτά ήταν ήπιας μορφής και όπως μου είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, ουδείς χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα καλά νέα. Υπάρχουν και άλλα…
***
Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί. Και ξέρετε γιατί; Επειδή παρά τα νέα κρούσματα ο δείκτης RO εξακολουθεί να είναι χαμηλός αν και παρατηρούνται πολλαπλά φαινόμενα χαλάρωσης, αφού οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή δεν κρατούν τις αποστάσεις. Για άλλη μια φορά κάλεσε τους πάντες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας αφού ο φονικός ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και δεν πάει διακοπές το καλοκαίρι.
***
Οταν και όποτε γίνει ανασχηματισμός
Πήγαν, όπως φάνηκαν αρκετά πίσω οι «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται κάποια στιγμή να γίνουν. Κάτι οι διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, καθυστέρησαν τον ανασχηματισμό. Αλλωστε ουδείς περίμενε νωρίτερα αφού εκείνο που είχε σημασία ήταν οι διορθωτικές αυτές κινήσεις να μην γίνονταν εν θερμώ, αλλά όταν και όποτε πραγματοποιηθούν να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο. Οπως χαρακτηριστικά μου είπε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «όσο υπάρχουν γεγονότα βαριά και ζέοντα δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».
***
Βαριά και ζέοντα θέματα
Αν και το ζήτημα του ανασχηματισμού εξακολουθεί να απασχολεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η ερώτηση είναι μία: Πότε αυτός θα γίνει; Κατά μία εκδοχή θα γίνει πριν κλείσει τις εργασίες της για το Δεκαπενταύγουστο η Βουλή, δηλαδή έως τις 31 Ιουλίου ή αμέσως μετά έως τις 2 Αυγούστου, με την προϋπόθεση πάντα να μην υπάρξουν στο μεταξύ άλλα «βαριά και ζέοντα θέματα», όπως τα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός παράγοντας.  Κατά μία άλλη εκδοχή ο ανασχηματισμός μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, μετά ή λίγο πριν την ΔΕΘ. Εως τώρα πάντως ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που έχει με συνεργάτες του δεν έκανε καμία νύξη ούτε για ανασχηματισμό ούτε για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνετε, ελάχιστη σημασία έχει. Μπορεί ανά πάσα στιγμή όταν θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει σε αλλαγές.  Τι είδους όμως αλλαγές ετοιμάζει όταν και όποτε  το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός;
***
Προσθετικός και αφαιρετικός ανασχηματισμός
 Εως τώρα αυτά που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πρώτα απ΄όλα οι αλλαγές αυτές θα είναι προσθετικές και αφαιρετικές. Προσθετικές με την έννοια ότι θα προστεθούν υπουργεία ή υφυπουργεία και αφαιρετικές ότι θα αφαιρεθούν υπουργεία (κυρίως υφυπουργεία). Για παράδειγμα, όπως ειπώθηκε ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση των πόρων από τον Ταμείο Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο ειδικά για το Ταμείο αυτό, αλλά θα υπάρξει μια «νέα δομή μέσα σ΄ένα υπουργείο», το οποίο θα είναι το Οικονομικών. Αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστεί αυτή την «δομή» είναι ο Θ. Σκυλλακάκης.
***
 Στον αντίποδα θα καταργηθούν ορισμένα υφυπουργεία. Και τούτο επειδή οι αρμοδιότητες συγκεκριμένων υφυπουργών διασταυρώνονται με άλλες άλλων υφυπουργών ή υπουργών. Στόχος άλλωστε του Πρωθυπουργού είναι η ευελιξία του κυβερνητικού σχήματος και όπου υπήρξαν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, είναι ευκαιρία τώρα να διορθωθούν.
***
Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή
Στις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι γυναίκες, καθώς και στελέχη που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα. Για τις γυναίκες, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Politico το Πρωθυπουργός είπε ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται για να τονίσει: «Αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό». Μετά απ΄αυτή την πρωθυπουργική δήλωση άρχισε η ονοματολογία για τις γυναίκες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Ανάμεσά τους και γυναικεία εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπως η γγ Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, αλλά και η γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Βεβαίως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησαν να διαρρεύσει το παραμικρό.
***
Το Κολέγιο των Επιτρόπων επιλέγει τον Γεράσιμο Θωμά
Το ότι ο Πρωθυπουργός δεν επείγεται για ανασχηματισμό είναι και το γεγονός ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παραιτήθηκε από την κυβέρνηση γιατί επιλέχθηκε από το Κολέγιο Επιτρόπων  Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης και ο Πρωθυπουργός δεν τον αντικατέστησε αμέσως, αλλά έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης του τα καθήκοντά του θα τα ασκεί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
***
Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας, η επιλογή ενός Έλληνα σε μια τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Θωμά, τον ευχαρίστησε για τη σημαντική του συμβολή στην πορεία της Κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.
***
Η Πρόεδρος στο ΕΑΤ/ΕΣΑ
Στεφάνι στο κολαστήριο της ΕΑΤ/ΕΣΑ κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα. Στα πρώην κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ (σήμερα Πάρκο Ελευθερίας) οι βασανιστές Θεοφιλογιαννάκος, Χατζηζήσης και άλλοι βασάνιζαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα. Τους υπέβαλαν στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης, του βασανισμού του φάλαγγα, του ξυλοδαρμού, της ταπείνωσης, της αϋπνίας κτλ. Στις δηλώσεις της η Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλους όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τόνισε ότι πρέπει να διατηρούμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.
***
Ο Πλανητάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος
Δεν ξέρω τι επιβάλλει το αμερικανικό πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου, αλλά μου φαίνεται παράξενο και συνάμα απρεπές  να προσκαλείς στο γραφείο σου τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και εσύ να τον υποδέχεσαι… καθιστός.  Αυτό έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν κάλεσε στο  Οβάλ Γραφείο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Επί 15 λεπτά  συνομιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο (παραμένοντας ωστόσο  καθιστός) σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
***
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ενοχλημένος και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Να σημειώσω εδώ ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο. Προγραμματισμένη ήταν η συνάντηση του Μακαριοτάτου με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ  πληροφορήθηκε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο τον κάλεσε στο γραφείο του.
***
Και αυτοί τα… ρουσφέτια τους

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (από την πλευρά των υπουργικών εδράνων) όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περικυκλώθηκε από ομάδα βουλευτών (κυρίως γαλάζιων) όχι βεβαίως για να τον ρωτήσουν ως αρμόδιο υπουργό πού βρίσκεται το Oruc Reis και τι θα συμβεί εάν απλώσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε για τον τουρκικό στόλο που βγήκε στο Αιγαίο, αλλά για να του δώσουν χαρτάκια με… ρουσφέτια. Για μεταθέσεις φαντάρων και αξιωματικών. Κάτι βεβαίως που ενόχλησε τον υπουργό.