Στην αναγκαία εναρμόνιση του Κανονισμού της Βουλής με τις αλλαγές στον συνταγματικό χάρτη της χώρας αλλά και το επιτελικό κράτος, προχώρησε η Ολομέλεια όπου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι σχετικές προτάσεις του Κώστα Τασούλα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν:

  • Στην εκλογή των Ανεξαρτήτων Αρχών η οποία πλέον μπορεί να επιτυγχάνεται με πλειοψηφία 3/5 από την Διάσκεψη των Προέδρων, αντί με ομοφωνία ή με πλειοψηφία 4/5 που προβλεπόταν. Στόχος της αλλαγής στο Σύνταγμα και της εναρμόνισης, σήμερα, του Κανονισμού, είναι να μην μένουν «ακέφαλες» οι Ανεξάρτητες Αρχές και να μην υπερβαίνουν τον «εύλογο χρόνο», μετά τη λήξη της θητείας τους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με ΕΣΡ.
  • Στην δυνατότητα σύσταση έως δυο εξεταστικών επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.
  • Στην εξίσωση της παραγραφής αδικήματος υπουργού όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
  • Στην εναρμόνιση με τις βασικές αρχές καλής νομοθέτησης όπως προβλέφθηκαν στο Ν. 4622/2019, βάσει των οποίων κάθε σχέδιο νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογική έκθεση που προσδιορίζει με σαφήνεια το ρυθμιζόμενο πρόβλημα, θέτοντας σαφείς και οριοθετημένους χρονικά στόχους. Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση συνεπειών που θα προεκτιμά τις επιπτώσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας, από έκθεση διαβούλευσης, από έκθεση που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα συνταγματικότητας και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, από πίνακα καταργούμενων διατάξεων και από έκθεση εφαρμογής. Αντίστοιχες προβλέψεις εισάγονται, για τη διαδικασία επείγοντος και κατεπείγοντος ενός σχεδίου νόμου και για προτάσεις σχεδίων νόμων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται προεκτίμηση, όχι μόνο του οικονομικού κόστους αλλά και των οικονομικών συνεπειών μιας νομοθετικής μεταβολής.

«Η λειτουργία του κοινοβουλίου, αυτές τις δύσκολες ώρες, εγγυάται τη δύναμη μιας πειθαρχημένης δημοκρατίας, να προστατεύει τη δημόσια υγεία, την εθνική ασφάλεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της επιστροφής στην ομαλότητα και την απόλυτη εγγύησης αποκατάστασης του σεβασμού ατομικών ελευθεριών», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης τοποθετήθηκε θετικά επισημαίνοντας ότι «η λειτουργία του κοινοβουλίου, στις παρούσες συνθήκες, δίνει ένα ισχυρό σήμα πως μια δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να νικήσει λειτουργώντας χωρίς περιστολή δημοκρατικών διαδικασιών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Όπως είπε εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ, διότι στο μεγαλύτερο μέρος, αφορούν κανονιστική εναρμόνιση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι λογικό και αυτονόητο ο Κανονισμός να εναρμονιστεί με το Σύνταγμα, «παρά τις όποιες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επιμέρους ζητήματα της Αναθεώρησης, όπως η μεταβολή στις πλειοψηφίες για την εκλογή των Ανεξάρτητων Αρχών».

Από το Κίνημα Αλλαγής (τάχθηκε «υπέρ» ο Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι «πολλές φορές η έννοια της καλής νομοθέτησης, μένει γράμμα κενό», προσθέτοντας ότι «η απλόχερη πρόβλεψη του Συντάγματος και του Κανονισμού, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε κατάχρηση, με συνέπεια να απαξιώνονται θεσμοί που έχουν προβλεφθεί για θετικό αποτέλεσμα».

Το ΚΚΕ, που δήλωσε «παρών», τόνισε δια του Γιώργου Λαμπρούλη ότι διαφωνεί με την μειωμένη πλειοψηφία για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, με την εξαίρεση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας από τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής με πρόταση 10 βουλευτών και με την διατήρηση του νόμου ευθύνης υπουργών, ενώ η Ελληνική Λύση τάχθηκε «υπέρ» παρά τις ενστάσεις ειδικά για τις τροποποιήσεις που επιχειρούν εναρμόνιση με το νόμο για το επιτελικό κράτος, καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αντιπολίτευση για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας (προτάσεις νόμων, τροπολογίες), όπως ειπώθηκε σχετικά από την βουλευτή του κόμματος Μαρία Αθανασίου.

Μάλιστα με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «οι Κανονισμοί καλώς υπάρχουν αλλά πρέπει να είναι ίδιοι για όλους και να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση».

Τέλος, «παρών» δήλωσε και το ΜέΡΑ25 και η Φωτεινή Μπακαδήμα δήλωσε ότι το κόμμα της αν και ριζικά αντίθετο με το νόμο για το επιτελικό κράτος, στηρίζει τις αλλαγές στον Κανονισμό για τις αρχές καλής νομοθέτησης «ειδικά, μετά τις διευκρινίσεις του Προέδρου της Βουλής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη συνδρομή της επιστημονικής υπηρεσίας ώστε να μπορούν και οι προτάσεις νόμων και οι βουλευτικές τροπολογίες να πληρούν τα κριτήρια, για να κατατεθούν».