Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νικόλαο Καρακούκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος Ιατροδικαστή στην υπόθεση του θανάτου του 11μηνου βρέφους από τη Συρία, που μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Τραγικό σφάλμα

Για «τραγικό σφάλμα» στους χειρισμούς της υπόθεσης του βρέφους 11 μηνών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

Το πρώτο πόρισμα του ιατροδικαστή κρίνεται βιαστικό, καθώς στην επιστημονική έκθεση των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα δε γίνεται αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση, αλλά σε σωματικές κακώσεις από αμβλύ όργανο.

Ο κ. Λέων, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, όπου εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέοντα η ιατροδικαστική εξέταση περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού. Ο ιατροδικαστής είναι, δηλαδή, υπεύθυνος να δει τις ιατρικές παθήσεις του θύματος και τη  φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε.

«Αν αυτά είχαν τηρηθεί, οι βασικοί, δηλαδή, ιατροδικαστικοί κανόνες, δε θα είχαμε φτάσει στις ατυχείς δηλώσεις, που από μόνες τους ήταν ένα επιπλέον λάθος», υποστήριξε ο κ. Λέων, καθώς δεν υπήρχε η τελική έκθεση νεκροτομής.

«Η διαδικασία ήταν προανακριτική και δημιούργησε πρόβλημα με κοινωνικό αντίκτυπο», συμπλήρωσε.

Δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά η οικογένεια

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του βρέφους ζητά να απολογηθεί δημοσίως ο ιατροδικαστής που μίλησε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού τους .

«Ούτε μηνύσεις, ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση να βγει ο ιατροδικαστής και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί, αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε με τα εφόδια που δίνει ο νόμος», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Ανουάρ Μπακρί.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του παιδιού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δόξασε το Θεό που έλαμψε η αλήθεια. Παράλληλα έκανε λόγο για «διπλό χτύπημα» αφού όχι μόνο έχασε το κοριτσάκι του, αλλά κατηγορήθηκε και για το βιασμό του.

Ο Σύνδεσμος Σύρων προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα δήλωσε πως κινηθεί δικαστικά για την υπόθεση, ζητώντας να ελεγχούν οι ιατροδικαστές που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα.

«Ο συμπατριώτης μου τους συγχώρεσε, έκανε κάτι δηλώσεις και ανέφερε ότι δικαιώθηκε αλλά εμείς, ο σύνδεσμος των Σύρων στην Ελλάδα θα το κάνουμε για να δώσουμε μάθημα ότι πρέπει να σκέφτονται πριν μας χαρακτηρίσουν βιαστές των παιδιών μας», ανέφερε την Τρίτη ο κ. Μπάκρι.