Επανέναρξη «Ελληνικής Συμμαχίας» για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την απασχόληση

Νέα μέλη η Amazon, το Ίδρυμα Ωνάση, το Rebrain Greece και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής

Με την συμμετοχή τεσσάρων νέων σημαντικών μελών θα ξεκινήσει και πάλι στο έργο της η «Ελληνική Συμμαχία», η πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την απασχόληση.

Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος η Amazon, το Ίδρυμα Ωνάση, το Rebrain Greece και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή για τις ψηφιακές δεξιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν αναπτύξει 23 χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης: «Οι εφαρμογές της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας, μέρος της οποίας είναι και η εργασία μας. Ήδη, βλέπουμε μια σημαντική μετατόπιση από τους παραδοσιακούς τίτλους σπουδών προς την διαρκή επιμόρφωση και η τάση δείχνει ότι αυτή η μετατόπιση θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Καλούμαστε λοιπόν να καταγράψουμε και να συντονίσουμε μία σειρά από προσπάθειες για να καλύψουμε το χάσμα δεξιοτήτων το οποίο έχουμε στη χώρα μας. Σε αυτή τη διαδικασία, πρωτοβουλίες όπως η “Ελληνική Συμμαχία” έχουν σημαντικό ρόλο και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν δραστικά ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση «να μάθουμε να μαθαίνουμε»».

Στόχος της «Ελληνικής Συμμαχίας» είναι φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, startups κ.ο.κ να συνεργαστούν, προκειμένου να αναπτύξουν δράσεις που θα προάγουν τις ψηφιακές δεξιότητες σε πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

«Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η κατάρτιση όλων των πολιτών αποτελεί βασικό παράγοντα προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπειρία συναλλαγής τους με το Δημόσιο αλλά και για να τους εφοδιάσουμε με τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούν οι δουλειές του μέλλοντος» ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επεσήμανε: «Με την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην οικονομία και τις αγορές απασχόλησης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων γίνεται ο βασικός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής κινητικότητας στον 21ο αιώνα. Η αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και η βελτίωση της ψηφιακής κατάρτισης των εργαζόμενων όλων των επιπέδων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της καθολικής ψηφιακής αναβάθμισης που επιτελεί το Υπουργείο μας. Για αυτό και αποτελεί εθνικό στόχο. Η “Ελληνική Συμμαχία” για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού».

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, παρουσίασε το νέο σήμα, όπως επίσης και τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της «Ελληνικής Συμμαχίας», υπογραμμίζοντας: «Η εξοικείωση όλων των πολιτών με τις ψηφιακές δεξιότητες θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους μας, καθώς θα συμβάλει σημαντικά μεταξύ άλλων στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην τόνωση της οικονομίας, αλλά και στην ευημερία μας ως κοινωνία εν γένει. Είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όλους μαζί και για τον καθένα μας ξεχωριστά, ώστε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, προκειμένου να φτιάξουμε την αυριανή «κοινωνία πολιτών» που έχουμε ανάγκη ως χώρα συνολικά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk