Δελτί Τύπου εξέδοσε η Κίνηση για την Απεριγακή 8 Μάρτη ενόψει της φετινής ημέρας της γυναίκας κατά την οποία συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το συνέδριο που καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνου ως την  διεθνή μέρα των γυναικών

Η φετινή 8 Μάρτη έρχεται μέσα σε νέες προκλήσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στις γυναίκες και το εργατικό κίνημα συνολικά.

Η πρόσφατη επίθεση στο δικαίωμα στην έκτρωση με τις αφίσες για τα «αγέννητα» παιδιά ξεσήκωσε τεράστια οργή. Επιστρατεύουν τον πιο χυδαίο σεξισμό, την προσπάθεια για πισωγύρισμα των γυναικών για να καλύψουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις απολύσεις των συμβασιούχων.

Η επιστροφή στις «παραδοσιακές αξίες» που θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι να γεννάει και να μεγαλώνει παιδιά, να φροντίζει το σύζυγο και τους ηλικιωμένους είναι ο πιο φθηνός τρόπος αναπαραγωγής της εργατικής τάξης και είναι απαραίτητος μέσα στη μεγαλύτερη κρίση του συστήματος.

Χρειάζεται περισσό θράσος ακροδεξιές φωνές όπως του Άδωνη Γεωργιάδη να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα αγέννητα παιδιά, για την «επιβίωση του έθνους» και ταυτόχρονα να πνίγουν προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, να πεθαίνουν στις Μόριες από ασθένειες αφού τους κόψανε και τον ΑΜΚΑ. Είναι οι ίδιοι που κλείνουν παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως έγινε με το παράρτημα του Αγλαϊα Κυριακού στην Καλλιθέα, την παιδοψυχιατρική στο Παίδων Πεντέλης, που κλείνουν παιδικούς σταθμούς, απολύουν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Απειλούν με απολύσεις τους συμβασιούχους που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Καταργούν τις ΣΣΕ, τα σταθερά επιδόματα για τα παιδιά, κλείνουν τα ΚΑΠΗ, βάζουν στόχο να διαλύσουν το Βοηθεια στο Σπίτι, τα γηροκομεία.

Αλλά οι μάχες του εργατικού κινήματος με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή δεν τους αφήνει να μας γυρίσουν πίσω! Το 2019 για πρώτη φορά στις 8 Μάρτη έγινε απεργία με αιτήματα για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, ΚΑΠΗ και γηροκομεία σε κάθε γειτονιά, δημόσιες και δωρεάν δομές για οικογενειακό προγραμματισμό, δημόσιες και δωρεάν εκτρώσεις και αντισύλληψη. Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί παλεύουν για άδεια κύησης και μητρότητας. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία την ανανέωση των συμβάσεων τους, οι καθαρίστριες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» που ήταν και στο κεφάλι της διαδήλωσης πέρσι στις 8 Μάρτη την παραμονή τους στη δουλειά.

Το κέρδισμα αυτής της μάχης δυναμώνει όλη την εργατική τάξη, άντρες και γυναίκες, απέναντι στα αφεντικά. Οι εικόνες που έρχονται από όλο τον κόσμο στέλνουν δυνατό μήνυμα ότι ο ξεσηκωμός ενάντια στη γυναικεία καταπίεση είναι διεθνής! Από τις μπαλαρίνες που απεργούν στο Παρίσι που σαρώνεται από τις απεργίες για το ασφαλιστικό του Μακρόν, μέχρι τις γυναίκες στο Λίβανο και το Σουδάν, τις γυναίκες στη Χιλή, το Χονγκ Κονγκ και την Αμερική του Τραμπ!

Οι ρίζες του σεξισμού και των διακρίσεων είναι κοινές και βρίσκονται στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού. Το 2020 συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το συνέδριο που καθιέρωσε την 8 Μάρτη σαν διεθνή μέρα των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο ρόλος των γυναικών στη ρώσικη επανάσταση η οποία ξεκίνησε με μία μαζική από τα κάτω απεργία στις 8 Μάρτη το 1917 και οδήγησε στην έφοδο στον ουρανό. Αυτή η επέτειος αξίζει να γιορταστεί με μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις.

Οργανώνουμε συζητήσεις στους χώρους δουλειάς μας, στις σχολές μας, τις γειτονιές μας, συσπειρώνουμε σωματεία, συνδικάτα, πρωτοβουλίες γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ, συλλόγους γονέων και κατεβαίνουμε μαζικά στη διαδήλωση στις 8 Μάρτη.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ