Αδρανή υπολείμματα  απορριμμάτων από τους μπλε κάδους θα δέχεται η εγκατάσταση στο Γραμματικό κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας της. Μάλιστα, το συγκεκριμένο υλικό θα προέρχεται, όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής, μόνο από τους κάδους ανακύκλωσης της ευρύτερης περιοχής του Γραμματικού και όχι από όλο το Λεκανοπέδιο.

Η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης, η οποία κατασκευάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει διαφορετικά  υπάρχει το  ενδεχόμενο το έργο να απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να χρειαστεί να επιστραφούν στα ευρωπαϊκά ταμεία περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην επέκταση του ενός και μοναδικού ΧΥΤΑ της Αττικής στη Φυλή, για τον οποίο έχει αποφασιστεί να επεκταθεί προκειμένου να μην «πνιγεί» η πρωτεύουσα στα σκουπίδια, η Διοίκηση του κ. Γιώργου Πατούλη  αναφέρει: «Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Κερδίζουμε χρόνο με την επέκταση του χρόνου ζωής της και δίνουμε ως Περιφέρεια Αττικής άμεσα βάρος στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, κινητοποιώντας κι ευαισθητοποιώντας τους πολίτες».