Περισσότεροι από 1.800 μαθητές από 59 Γυμνάσια-Λύκεια της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε εμπορικό πολυκατάστημα στο Μαρούσι για να παρουσιάσουν τις έξυπνες «επιχειρήσεις» τους στο κοινό και στην κριτική επιτροπή του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Κατά τη διάρκεια της 14ης Μαθητικής Εμπορικής Εκθεσης στην Αθήνα, νικητές αναδείχθηκαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου με την εταιρεία «Pontoporeia», οι οποίοι παρουσίασαν δύο καινοτόμα προϊόντα που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των φορτίων κατά τη μεταφορά τους στα εμπορικά πλοία. Πρόκειται για το Intelligence Balance (IB), έναν μηχανισμό που διατηρεί σε επίπεδη θέση το container όταν έχει θαλασσοταραχή. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύστημα που τοποθετείται σαν δεύτερος πάτος στο container. Η ομάδα δημιούργησε και το Intelligent Watcher (ΙW) το οποίο παρακολουθεί το βάρος του container και στέλνει αμέσως ειδοποίηση εάν υπάρξει κάποια μεταβολή. «Τα προϊόντα μας πάνε ένα μεγάλο βήμα μπροστά την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία. Εάν υλοποιηθούν θα αποτελέσουν σταθμό για τον νευραλγικό αυτόν τομέα της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο μαθητής-διευθυντής μάρκετινγκ Δημήτρης Ψωμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου πέρυσι κέρδισε το 3ο βραβείο στην αντίστοιχη εμπορική έκθεση της Αθήνας, με την «επιχείρηση» «Ομηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό» και το 3ο Πανελλαδικό βραβείο του 2018. «Πέρυσι και φέτος κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Το σχολείο είναι σε μια δύσκολη, μη προνομιούχο περιοχή και με τις διακρίσεις μας καταφέραμε να την αναβαθμίσουμε και να ανεβάσουμε την ψυχολογία όλων των μαθητών, όχι μόνο αυτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Με συγκινεί ιδιαίτερα ότι τα παιδιά ναι μεν ήθελαν το βραβείο, αλλά περισσότερο χαίρονται που νιώθουν «επιχειρηματίες», ότι μπαίνουν στην αληθινή ζωή και την αγορά εργασίας, ότι τα όνειρά τους γίνονται πραγματικότητα» δήλωσε μετά τη βράβευση η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος στο σχολείο, κυρία Γεωργία Γιωτοπούλου. Τα κύρια «στελέχη» της επιχείρησης είναι οι μαθητές Γιώργος Μαργαρίτης, Δημήτρης Ψωμάς, Γιώργος Ευαγγελάτος και Δημήτρης Μασκαλίδης.

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην «New Generation Bank-NGB» από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, που δημιούργησε την πρώτη σχολική τράπεζα. Κύριο προϊόν της «Τράπεζας της Νέας Γενιάς», είναι μια προπληρωμένη κάρτα για το σχολικό κυλικείο. Εκτυπώνεται σε 3D-Printer και λειτουργεί με barcode σε συνδυασμό με τεχνολογία NFC. Η ενημέρωση-φόρτιση-χρέωση της κάρτας γίνεται μέσω μιας Android Εφαρμογής για SmartPhone που παίζει τον ρόλο Τερματικού POS. To 3ο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Εράν music ΑΕ» από το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, που προσφέρει οn-line μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Τα παιδιά δίνουν τη δυνατότητα σε Ελληνες και ξένους να αγκαλιάσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μαθαίνοντας ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο με οδηγό τη διαδικτυακή τους πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης. Μέσω του κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού μεταφέρουν βήμα-βήμα τις γνώσεις έμπειρων μουσικο-διδασκάλων σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους και φέρνουν κοντά όσους αγαπούν με πάθος (Εράω-Εράν) την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το… μυρμήγκι που βρίσκει
την καλύτερη τιμή

Είχε προηγηθεί η εμπορική έκθεση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μαθητών να είναι πρωτοφανής, όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές, και το επίπεδο των παιδιών πολύ υψηλό. Οι 1.200 μαθητές και μαθήτριες από 37 γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας, της Ρόδου και της Κρήτης, κατέπληξαν κοινό και κριτική επιτροπή.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Αnt» από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή, που βοηθά τον καταναλωτή στις ηλεκτρονικές του αγορές. Μέσω αυτής ο χρήστης μπορεί να «εντοπίσει» προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και να ενημερώνεται για την εξέλιξη της τιμής, με σκοπό να πετύχει τη χαμηλότερη. Το εργατικό μυρμήγκι – το έξυπνο όνομα που σκέφτηκαν τα παιδιά – παρακολουθεί ακούραστα την πτώση της τιμής και ειδοποιεί τον χρήστη να αγοράσει το προϊόν που θέλει στην τιμή που το θέλει. «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που πήραμε το πρώτο βραβείο. Ηταν μια μοναδική εμπειρία, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Η προσπάθειά μας άξιζε τον κόπο» δήλωσε αμέσως μετά την απονομή η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της «Ant» Αλίκη Μαρτίνη.

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στις «Κρητοβουτιές» από το ΕΠΑΛ Βρυσών Αποκορώνου Χανίων. Πρόκειται για πρωτότυπα κρητικά σνακ σε δύο συνδυασμούς: κριτσίνια με γεύση μήλου και κανέλας με ντιπ ταχίνι και πετιμέζι και κριτσίνια με κρητική γραβιέρα με ντιπ από πάστα ελιάς, πιπεριά και θυμάρι. Η πρωτοποριακή συσκευή αλκοτέστ «Βreath n’ Drive» από τα Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία απέσπασε το τρίτο βραβείο. Η συσκευή συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου και αν ο οδηγός έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο δεν ανάβει η μηχανή.

Στη συνέχεια οι 160 μαθητικές «επιχειρήσεις» θα καταθέσουν στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια (business plan) ώστε να αναδειχθούν οι 10 καλύτερες της Ελλάδας. Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2019, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, που θα γίνει 2-5 Ιουλίου στη Λιλ της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για 14η χρονιά στην Ελλάδα – και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Company Program» του Junior Achievement Eυρώπης.