Απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ το αίτημα της δικηγορικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες», με το οποίο ζητούσε να μην καταβάλει πρόστιμο των 50.000 ευρώ – επιβληθέν από την Αρχή Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία κλειστού κυκλώματος καμερών. Το αίτημα είχε ορίζοντα την 28η/5/2019, οπότε και έχει προσδιοριστεί η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δικηγορική εταιρεία επικαλείτο στην αίτησή της τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημίας και μείωσης της επαγγελματικής της αξιοπιστίας.

Η Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση, δεχόμενη ότι:

– Μόνη η οικονομική ζημία της αιτούσας, ως κατ’ αρχήν επανορθώσιμη, δεν αποτελεί λόγο αναστολής της εκτέλεσης πράξης, με την οποία, όπως εν προκειμένω, επιβάλλεται κύρωση, κατά το άρθρο 21 παρ. 1 στοιχ. β’ του ν. 2472/1997. Επιπλέον, η επίκληση από την αιτούσα του κινδύνου οικονομικού κλονισμού της γίνεται όλως αορίστως, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία, η δε προσκόμιση σημειώματος για πληρωμή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017 δεν επαρκεί καθώς από το στοιχείο αυτό δεν προκύπτει το συνολικό εισόδημα της αιτούσας και η συνολική οικονομική της κατάσταση.

– Ως προς τον ισχυρισμό περί μείωσης της επαγγελματικής αξιοπιστίας και τις δυσμενείς συνέπειες για τη φήμη της εταιρίας με συνακόλουθο κίνδυνο διαρροής της πελατείας της, η βλάβη αυτή, την οποία επικαλείται η αιτούσα, είναι κατ’ αρχήν, επανορθώσιμη, σε περίπτωση αποδοχής της αιτήσεως ακυρώσεως και δεν αποτελεί νόμιμο λόγο χορηγήσεως της ζητούμενης αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας επέβαλε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ μεταξύ άλλων και για τον λόγο ότι η φύση της εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία δεν δικαιολογούσε τη χρήση καμερών.