• Αναζήτηση
 • 5 ενστάσεις στο σχέδιο για την ανάπτυξη

  Με πέντε παρατηρήσεις υποδέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος το περιβόητο πλην όμως ακριβοθώρητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

  Με πέντε παρατηρήσεις υποδέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος το περιβόητο πλην όμως ακριβοθώρητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
  Η «Αναπτυξιακή Στρατηγική για το Μέλλον», όπως τιτλοφορείται το κείμενο που παρουσίασε υπό τη μορφή διαφανειών, γραφημάτων και τίτλων (power point) ο κ. Τσακαλώτος και αποκάλυψε την 1η Μαΐου η ιστοσελίδα του «Βήματος», είναι μεν ένα κείμενο που αποδέχθηκαν οι ευρωπαίοι συνάδελφοι του έλληνα υπουργού Οικονομικών, χωρίς όμως και να το εγκρίνουν.
  Στις βασικές του παραδοχές συμπεριλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2022 αλλά και με ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως, για το ίδιο διάστημα. Το κείμενο θεωρείται γενικόλογο, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, αν και ακόμη συντάσσεται. Το παράδοξο είναι, όπως πρώτος και ο ΣΕΒ σχολίασε, ότι δεν έχει παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους και δη στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.
  Πάντως με αφορμή το κείμενο που αποκάλυψε tovima.gr η εφημερίδα απευθύνθηκε στον Chief Economist του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη καλώντας τον να το σχολιάσει.

  Παρατηρήσεις

  Ο κ. Μασουράκης επί της αρχής του κειμένου σημειώνει ότι «η συνοπτική παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, όπως δημοσιεύεται στο «Βήμα», καλύπτει όλες τις πτυχές μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με δημοσιονομική ισορροπία, και ως εκ τούτου είναι ενθαρρυντική».
  Ωστόσο ο ίδιος προχωρεί σε πέντε παρατηρήσεις:
  1. Ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2% μεσοπρόθεσμα είναι μάλλον ανεπαρκείς για να επαναφέρουν τη χώρα σύντομα στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους επενδύσεων και εξωστρέφειας.
  2. Δημοσιονομικός χώρος είναι δύσκολο να προκύψει χωρίς περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών και αύξηση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα.
  3. Κατευθύνσεις για φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, εξωστρέφεια, απασχόληση, κλαδική εξειδίκευση και τόνωση καινοτομίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απλά κατευθύνσεις. Αυτό που λείπει είναι η υλοποίηση δράσεων. Και με ένα εν πολλοίς ασαφές και ημιτελές θεσμικό πλαίσιο, η ανάπτυξη θα παραμείνει καθηλωμένη. Πόσω μάλλον αν επιστρέψει η χώρα στις στρεβλώσεις της αγοράς εργασίας του παρελθόντος, όπου η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αναπαραγόταν ως μισθολογικές αυξήσεις σε όλη την οικονομία.
  4. Υπό κατάρτιση στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην ψηφιακή οικονομία, στο νερό και στην περιφερειακή διασύνδεση δικτύων στα Βαλκάνια είναι ευπρόσδεκτα. Ελπίζουμε ότι θα ενσωματώνουν και τις προτάσεις που έχει συνεισφέρει ο ΣΕΒ και που στηρίζονται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
  5. Η ανάπτυξη για όλους χωρίς εξαιρέσεις είναι ένας στόχος που αξίζει στήριξη. Εάν, όμως, αυτό εξισούται με κρατικές δαπάνες στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στην κοινωνική προστασία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην απασχόληση των νέων, που απαιτούν όλο και μεγαλύτερη υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας εάν είναι να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, τότε η ανάπτυξη αυτή είναι ανέφικτη. Εμφαση πρέπει μάλλον να δοθεί στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω μείωσης της υπερφορολόγησης και υιοθέτησης ενός big-bang μεταρρυθμίσεων.

  Παράδοξα σημεία

  Την ίδια στιγμή αρμόδιοι παράγοντες που έχουν γνώση σημείων του κειμένου τονίζουν: «Ανάμεσα στα άλλα διαπιστώνονται παράδοξα σημεία. Οπως για παράδειγμα δίνεται πολύ μεγάλος χώρος, στο κείμενο, ως προς τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και της λεγόμενης αλληλέγγυας οικονομίας έναντι ενός μικρού κεφαλαίου που αφορά τις στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, σε μία περίοδο κατά την οποία ο τόπος διψά για επενδύσεις και θέσεις εργασίας».
  Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι «προσδιορίζεται μέχρι το 2022 ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αρκετά υψηλό ως προς το μέγεθος των εξαγωγών, όταν την ίδια στιγμή η χώρα έχει υποστεί μεγάλη αποβιομηχάνιση και η πρωτογενής παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί». Παράγοντες συμπληρώνουν πως «τέτοιο ποσοστό εξαγωγών δεν το επιτυγχάνει ούτε η Γερμανία…».   

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk