Στη λίστα των 12 τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένων χωρών κατατάχθηκε η Σιγκαπούρη το 2015, και όπως φαίνεται όχι τυχαία: ήδη η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει δοκιμές σε δύο αυτόνομα υβριδικά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πυκνοκατοικημένη Σιγκαπούρη.

«Λένε ότι τα μεγάλα όνειρα ξεκινούν από κάτι μικρό. Για τον λόγο αυτόν συνεργαζόμαστε με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nανιάνγκ (NTU) για τη δοκιμή των αυτόνομων λεωφορείων, ξεκινώντας μάλιστα με δύο υβριδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα»
ανέφερε σε ανακοίνωσή της μέσα από τα social media η αρμόδια αρχή μεταφορών της Σιγκαπούρης (LTA).
Από την πλευρά του ο καθηγητής Λαμ Κιν Γιονγκ από το NTU αναφέρει: «Σε παγκόσμιο επίπεδο οι προσπάθειες εστιάζονται στα αυτοκίνητα. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή του είδους στη Σιγκαπούρη, η οποία στοχεύει στην οδική ασφάλεια, στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η οποία όμως αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης».
Οι ειδικοί πάντως προβλέπουν ότι το μέλλον των αστικών μετακινήσεων σε λίγα χρόνια θα εξαρτάται από «έξυπνα» ρομποτικά συστήματα. Τα παιδιά θα πηγαίνουν με αυτόνομα οχήματα στις απογευματινές τους δραστηριότητες αποδεσμεύοντας τους γονείς, ενώ ο κόσμος θα διαθέτει πιο πολύ ελεύθερο χρόνο, καθώς θα μπορεί π.χ. να «στέλνει» το αυτόνομο όχημά του για να παραλάβει ψώνια τα οποία προηγουμένως είχε κάνει διαδικτυακά.
Το ποδήλατο κλειδώνει με… κουνάβι


Σύμφωνα με στοιχεία από καταγγελίες, κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5 εκατ. ποδήλατα γίνονται καπνός! Φρένο στις κλοπές ποδηλάτων έρχεται να βάλει η κλειδαριά SkunkLock, η οποία υπόσχεται να αφήσει τον κλέφτη στον τόπο από την… μπόχα.

Στη λογική του αμυντικού μηχανισμού που ενεργοποιεί το κουνάβι όταν νιώσει απειλή, η κλειδαριά ποδηλάτου όταν παραβιαστεί ή κοπεί απελευθερώνει ένα ισχυρό –νόμιμο κατά την κατασκευάστρια εταιρεία –αέριο το οποίο περνάει στα ρούχα του επίδοξου κλέφτη δημιουργώντας προβλήματα στην όραση και στην αναπνοή και προκαλώντας του ανακάτεμα και τάση για εμετό.

«Εχοντας βιώσει την κλοπή των ποδηλάτων μας, αντιληφθήκαμε ότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από άλλη μια δυνατή κλειδαριά αλλά από ένα αποτρεπτικό αντικλεπτικό μέτρο
» εξηγεί ο Ντάνιελ Ιντζκόβσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας πίσω από την κλειδαριά-«κουνάβι». Στην παρούσα φάση η SkunkLock αναζητεί χρηματοδότηση μέσω Indiegogo. Αν όλα πάνε καλά, τότε αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2017 προς 99 δολάρια –δηλαδή περίπου 90 ευρώ.
Πετάει η GoPro;


Οι λάτρεις των εναέριων λήψεων δεν χρειάζεται να επενδύσουν για την αγορά ενός drone. To Birdie (πουλάκι) έρχεται για να φιλοξενήσει μια κάμερα GoPro και στη λογική του μπάντμιντον επιτρέπει τη ρίψη της με ασφάλεια στον αέρα, κάνοντάς την… εναέρια!

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να ασφαλίσει την κάμερα στην ειδική θέση και στη συνέχεια απλά να πετάξει το Birdie στον αέρα. Η κάμερα καταγράφει βίντεο κατά την πτήση, το οποίο όμως δεν ξεπερνά μερικά δευτερόλεπτα.
Το Birdie, το οποίο υποστηρίζει τις κάμερες GoPro HERO 4 και HERO 3+, ολοκλήρωσε επιτυχώς την καμπάνια του στο Indiegogo τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να διατεθεί προς πώληση μέσω του Amazon, προς 49 δολάρια –δηλαδή περίπου 45 ευρώ.

Κολάρο συναισθημάτων


Ενα «έξυπνο» κολάρο για σκύλους που θα αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά τους σχεδίασε ο ιάπωνας εφευρέτης Τζότζι Γιαμαγκούτσι.

Το Inupathy, όπως ονομάζεται το hi-tech κολάρο για τετράποδα, οπτικοποιεί τη διάθεσή τους με τη βοήθεια πολύχρωμων LED. Με τη βοήθεια αισθητήρων καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς του σκύλου, μεταφράζοντάς τους σε μια κατάσταση όπως χαρά, ενθουσιασμό ή χαλάρωση. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα μπορεί να παρακολουθεί την εναλλαγή των συναισθημάτων και της διάθεσης του κατοικιδίου του μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones, η οποία προτείνει επίσης παιχνίδια για ακόμα μεγαλύτερη σκυλίσια ευτυχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ