Ασθενείς με παροχές δύο ταχυτήτων

Μολονότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως ρηξικέλευθη αλλαγή την υπουργική απόφαση για την υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών,

Μολονότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως ρηξικέλευθη αλλαγή την υπουργική απόφαση για την υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, είναι κοινός τόπος ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Είναι οι ασθενείς που έχουν πρόσβαση μόνο στις «καταρρακωμένες» δομές του ΕΣΥ, εν αντιθέσει με εκείνους που μπορούν μέσω του ΕΟΠΥΥ να επισκεφθούν και ιδιωτική υγειονομική μονάδα.
Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γίνει απόλυτη εξίσωση των ανασφαλίστων με τους ασφαλισμένους, παρά μόνο ως προς τη… φαρμακευτική κάλυψη. Σε αυτό το κομμάτι, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις με τους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους. Με άλλα λόγια, καλούνται να καταβάλουν το ίδιο υψηλές συμμετοχές (εξαιρούνται περίπου 400.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ), τη στιγμή που ακόμη και αρκετοί ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην αγορά των φαρμάκων τους.
Τα αρνητικά σημεία της απόφασης


«Η υπουργική απόφαση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων έχει κάποια θετικά σημεία, αλλά και αρκετά αρνητικά» δηλώνει στο «Βήμα» ο καρδιολόγος και ένας εκ των εμπνευστών της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κ. Γιώργος Βήχας. Σύμφωνα με τον κ. Βήχα, είναι θετικό ότι δίδεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και στους ανασφάλιστους, ενώ όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (με ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ) έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές στα νοσοκομεία, καθώς και το να υπογράφει ο ασθενής την αποδοχή του χρέους της νοσηλείας του.
Στα αρνητικά σημεία περιλαμβάνεται, κατά τον κ. Βήχα, το γεγονός ότι επιτρέπεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο στις δημόσιες δομές. «Ουσιαστικά, δηλαδή, ένας μεγάλος αριθμός ανασφαλίστων δεν θα έχει πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, διότι οι δομές του ΠΕΔΥ είναι από άδειες έως υποστελεχωμένες. Πολλές έχουν βασικές ελλείψεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα συνήθεις και σημαντικές εξετάσεις να μη γίνονται» τονίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) των Χανίων όπου δεν διενεργούνται εξετάσεις για τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

«Εξαιτίας της έλλειψης ιατρών και της μη καλής λειτουργίας των εργαστηρίων των ΠΕΔΥ, πολλοί ανασφάλιστοι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν εξετάσεις. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις που θα κάνουν, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους που πηγαίνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια μέσω ΕΟΠΥΥ καταβάλλοντας τη συμμετοχή τους»
σημειώνει.
Ενα επίσης αρνητικό σημείο είναι το γεγονός ότι οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι εξισώνονται με τους ασφαλισμένους στη φαρμακευτική περίθαλψη. Οπερ σημαίνει συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων, τη στιγμή που δυσκολεύονται να την καταβάλουν ακόμη και όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα από μισθό ή σύνταξη. «Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλος αριθμός ανασφαλίστων θα συνεχίσει να μην παίρνει τα φάρμακά του επειδή δεν αντέχει οικονομικά ή θα απευθύνεται στα κοινωνικά ιατρεία» αναφέρει ο κ. Βήχας.
Ο εκ των εμπνευστών της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού διατηρεί επίσης τις επιφυλάξεις του για το αν επαρκεί το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών, ενώ θεωρεί ότι μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει με τους ογκολογικούς ασθενείς. «Η αναμονή για χημειοθεραπείες είναι μεγάλη, τέσσερις και πέντε μήνες. Ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να πάει στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου του. Ο ανασφάλιστος δεν την έχει. Με βάση τα παραπάνω, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη πρόσβαση ούτε για καθολική και βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται για δωρεάν περίθαλψη…».
Προσφέρουν υλικά σε δημόσιες δομές


Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ φαίνεται και από το γεγονός ότι κοινωνικά ιατρεία όπως αυτό του Ελληνικού προσφέρουν υλικά σε δημόσιες δομές. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάνουν τη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει το κράτος.

«Ανάγκες έχουν οι περισσότερες δομές, κυρίως στην επαρχία»
δηλώνει η υπεύθυνη του φαρμακείου του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κυρία Βασιλική Ηλιοπούλου. «Μας έχουν ζητήσει γάζες, επιδέσμους, σύριγγες και μάσκες νεφελοποίησης από το Κέντρο Υγείας Ραχών Ικαρίας. Υλικά στείλαμε στην Πάτμο και στην Κω. Βέβαια, η επικοινωνία γίνεται από εμάς. Τους τηλεφωνούμε και τους ρωτάμε τι χρειάζονται λόγω της αυξημένης κίνησης με τους πρόσφυγες. Επίσης, τον τελευταίο μήνα πήγαμε δύο φορές στο Λαϊκό Νοσοκομείο φάρμακα για χημειοθεραπείες. Το ίδιο στη «Σωτηρία» και στο Σπηλιοπούλειο, όπου νοσηλεύονται πολλοί ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου».

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Σταθερά πάνω από 1.000 ασθενείς τον μήνα

Περίπου 1.300 είναι οι σταθεροί ασθενείς που επισκέπτονται κάθε μήνα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τόσο για να εξεταστούν από γιατρό όσο και για να πάρουν το φάρμακό τους. Ενας από αυτούς είναι ο οικονομολόγος κ. Μιχάλης Ρουτζάκης, ο οποίος λόγω επαγγελματικών δυσκολιών που είχε τα τελευταία χρόνια απώλεσε το ασφαλιστικό του δικαίωμα.
Πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 62 ετών, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου. Νοσηλεύθηκε στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Βγήκε με μια ιατρική συνταγή «αξίας» 300 ευρώ. «Με βοήθησαν φίλοι και συγγενείς. Ετσι πήρα τα πρώτα μου φάρμακα. Στη συνέχεια έμαθα για την ύπαρξη του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και από τότε το επισκέπτομαι σταθερά» σημειώνει.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο κύριος Γιώργος, ηλικίας 61 ετών, οποίος δεν έχει επίσης κανένα εισόδημα. Μετά το δεύτερο εγκεφαλικό που υπέστη το 2012 επισκέπτεται τακτικά το κοινωνικό ιατρείο.

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
2.500.000 ανασφάλιστοι. Εχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ανεργοι και οι ανασφάλιστοι καταβάλλουν τις ίδιες συμμετοχές για φάρμακα με τους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους.

400.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα ως €2.400 ευρώ έχουν πρόσβαση στην αγορά των φαρμάκων τους χωρίς καταβολή συμμετοχής.

Στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ ανασφάλιστοι και άνεργοι, αλλά λόγω βασικών ελλείψεων κάνουν συνήθεις και σημαντικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις οποίες πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν τεράστιες χρονικές αναμονές για θεραπεία σε δημόσιες δομές.

€100.000.000 για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφαλίστων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk