«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να λύσουμε οριστικά και εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΕ το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανησυχώ πολύ περισσότερο για άλλες τράπεζες σε άλλες χώρες οι οποίες θεωρητικά είναι ισχυρότερες από την Ιταλία…». Με τα λόγια αυτά ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε στις 10 Φεβρουαρίου το πακέτο μέτρων που στόχο έχει να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος τουλάχιστον των «κόκκινων» δανείων που τις βαραίνουν και υπολογίζεται ότι φθάνουν συνολικά στα 200 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να διευκρινίσει ότι με τις εκφράσεις «άλλες χώρες» και «άλλες τράπεζες» εννοεί τη Γερμανία και την Deutsche Bank αντιστοίχως.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ρέντσι περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πλέγματος εγγυήσεων που θα επιτρέπει στις ιταλικές τράπεζες να ξεφορτωθούν ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγήσει.
Δεν πρόκειται για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που ήλπιζαν ο Ρέντσι και το επιτελείο του. Οι τράπεζες θα μετατρέπουν τα «κόκκινα» δάνεια σε ομόλογα πουλώντας εγγυήσεις έτσι ώστε να καταστεί ένα μέρος του χρέους τους λιγότερο ριψοκίνδυνο για τους επενδυτές. «Οι τραπεζικοί κανόνες της ΕΕ περιορίζουν δραστικά την κρατική βοήθεια που μπορεί να χορηγηθεί στους τραπεζικούς τομείς των κρατών-μελών, γι’ αυτό και η Ρώμη έπρεπε να περιορίσει τις φιλοδοξίες της» γράφει ο ανταποκριτής του Reuters στη Ρώμη Τζιουζέπε Φόντε. Οπως μεταδίδει το Reuters, άγνωστο παραμένει πόσες τράπεζες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τον μηχανισμό αυτόν.
Σημειωτέον, πάντως, ότι το σχέδιο προβλέπει και κίνητρα προς τις 371 συνεταιριστικές τράπεζες της Ιταλίας για να ενοποιηθούν, να βελτιώσουν τη διαφάνειά τους και να περιορίσουν τα κόστη τους. Ο Ρέντσι αποκάλυψε ότι ιδέα του ήταν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος συνεταιριστικός όμιλος με ενεργητικό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τις συνεταιριστικές τράπεζες να συναινέσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Θα παρατηρούσε κανείς, πάντως, ότι 371 συνεταιριστικές τράπεζες για μια χώρα με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της Ιταλίας δεν είναι και πολλές. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στη Γερμανία λειτουργούν 1.775 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης λειτουργούν περισσότερες από 1.000 συνεταιριστικές τράπεζες και 415 ταμιευτήρια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



