Υπό το άγρυπνο μάτι της τρόικας capital controls και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Στον αναγκαστικό δρόμο της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω book building φαίνεται πως οδηγούνται οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με την διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Στον αναγκαστικό δρόμο της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω book building φαίνεται πως οδηγούνται οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με την διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες, από τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες, καθώς η τρόϊκα σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της με την Ενωση των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) απέρριψε εμφατικά και επίμονα, κάθε σκέψη για μερική και επιλεκτική άρση των capital controls για διευκόλυνση της συμμετοχής Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι δανειστές φοβούνται, ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε την ευκαιρία μαζικής εξόδου κεφαλαίων από τις πολύπαθες ελληνικές τράπεζες στην πιο λεπτή φάση της ανακεφαλαιοποίησης και εκφράζουν με κάθε τρόπο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με παράγοντες της ελληνικής αγοράς την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Είναι εύλογο ότι μια τέτοια απόφαση άρσης του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, θα συνοδευόταν και από υποχρεωτική διακράτηση των τραπεζικών μετοχών από τους ιδιώτες Ελληνες επενδυτές, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διαρροής των κεφαλαίων που προσχηματικά θα κατευθύνονταν σε τραπεζικές μετοχές, σε άλλους πιο αξιόπιστους τίτλους.
Σε κάθε περίπτωση οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου με συνεχή road shows σε ξένα funds είτε ελληνικών συμφερόντων, είτε σε ξένα σε Λονδίνο, Ασία και ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και από θεσμικούς με μεγάλη πείρα, όπως η Northern Asset Management του Γ. Παπαμαρκάκη ή άλλα funds, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και κάνουν ραντεβού.
Ολοι πάντως αναμένουν τον νόμο και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης για να αποφασίσουν τελικά για τη συμμετοχή τους. Επίσης αναμένουν τα τελικά ποσά των κεφαλαιακών αναγκών. Οσο λιγότερα θα είναι, τόσο ελκυστικότερη θα είναι γι αυτούς η συμμετοχή και η προοπτική για μελλοντικά κέρδη.
Ερωτηματικό προς το παρόν αποτελεί η στάση των ήδη μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών (Κατάρ στην Alpha, Fairfax στη Eurobank κ.λ.π.).
Στο φόντο αυτό έντονη είναι η φημολογία σε τραπεζικούς κύκλους ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχεδιάζει να μπει στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών. Μάλιστα πέρα από τις συστημικές τράπεζες αναφέρεται ότι η EBRD θα στηρίξει και μια συνεταιριστική.
Ειδικά για τις τελευταίες καθώς τα ποσά που απαιτούνται είναι μικρά (π.χ. ότι μία από τις συνεταιριστικές θέλει μόνο 20 εκ για ανακεφαλαιοποίηση, ενώ άλλη γειτονική της αναζητά περίπου 120 εκ) φαντάζει πιθανό το σενάριο.
Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Η EBRD ελέγχει 5.4% της τράπεζας με την παραχώρηση 10,7 εκ. νέων συνήθων μετοχών έναντι του συνολικού ποσού των €20 εκ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk