Πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα, πως αν η χώρα είχε παραγωγικό μοντέλο, αν δεν είχε ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, τότε θα μπορούσε άφοβα να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα και να μην έχει ανάγκη τους δανειστές ούτε να υποκύπτει στα κάθε λογής καψόνια τους… Μία αρχική παρατήρηση είναι πως αν τα είχε όλα αυτά δεν θα είχε ανάγκη να ζητά δανεικά από τους δανειστές..
Πέραν αυτού όμως για την Ελλάδα σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ξεκινήσει από σήμερα ένας στρατηγικός στη λογική «do it yourself» (κάντο μόνος σου) που είναι αρκετά δεδομένη σε κάποια μάρκετ με οικιακό εξοπλισμό στη δύση… Εκεί ο μέσος Αμερικάνος ή Δυτικοευρωπαίος που έχει μία έμφυτη κλίση μεγαλύτερη από το μέσο Έλληνα στα μαστορέματα, αγοράζει για παράδειγμα τα ράφια και με το ηλεκτρικό του τρυπάνι φτιάχνει μόνος του τη βιβλιοθήκη του παιδιού του. Υπάρχουν και στη χώρα μας ανάλογα μάρκετ, όχι όμως με την ίδια εμπορική επιτυχία με αυτή του εξωτερικού.
Το «κάντο μόνος σου» έχει να κάνει με ένα ευρύτερο σχεδιασμό για να σταματήσουμε για παράδειγμα να εισάγουμε κάθε χρόνο 1 δισ ευρώ κόκκινο κρέας και 2 δισ ευρώ ζωοτροφές, ένα συνολικό ποσό δηλαδή ίσο σχεδόν με το 2% του ΑΕΠ, ή όσο ο ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μαζί. Και είναι ανάγκη να το κάνουμε αυτό όχι για να βγούμε από το ευρώ, αλλά είτε για να μείνουμε με πιο ευνοϊκούς όρους, είτε αν διαλυθεί η ευρωζώνη, να μη διαλυθούμε κι εμείς ως χώρα! Θα παραξενευόσαστε αν γνωρίζατε ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία επιχειρούν εδώ και χρόνια να είναι αυτάρκεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως γάλα και κρέας…
Και τώρα παίρνει σειρά η Ρωσία που επιχειρεί από την αρχή να αναπτύξει την κτηνοτροφία της, αφού αντιλαμβάνεται ότι ο θησαυρός μιας χώρας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό δεν είναι μόνο οι ράβδοι χρυσού που διαθέτει στα θησαυροφυλάκια της αλλά τα commodities, τα βασικά δηλαδή καταναλωτικά αγαθά που έχουν αν κάνουν με τη διατροφή. Και φυσικά πολύ νωρίτερα από τη Ρωσία το πράττει η Κίνα.
Αντίθετα στην Ελλάδα απωλέσαμε με μεγάλη ευκολία ένα στρατηγικό διατροφικό αγαθό τη ζάχαρη κι εκεί που πριν το 2006, είμαστε σχεδόν αυτάρκεις, τώρα εισάγουμε το 95%, μετά την ατυχή απόφαση να κλείσουμε ένα ένατα εργοστάσια μας και να τα μετατρέψουμε ελαφρά τη καρδία πανάκριβο τεχνολογικό εξοπλισμό σε σκραπ…
Έχοντας στα χρόνια της κρίσης δημιουργήσει 1,3 εκατομμύρια ανέργους, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΟΒΕ για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους 300.000 όπως πριν το 2008, απαιτούνται άμεσες επενδύσεις 100 δις ευρώ τα προσεχή χρόνια. Κι επειδή αυτό είναι αρκετά δύσκολο, μόνη διέξοδος είναι αν ανατρέξουμε στον κλάδο εκείνο της οικονομίας που έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση όπου κατέχουμε και την τεχνογνωσία κι αυτός δεν είναι άλλος από την κτηνοτροφία την οποία εγκαταλείψαμε, στα χρόνια των παχέων αγελάδων των υψηλών επιδοτήσεων στα φυτικά προϊόντα από την ΕΟΚ . Αυτό όμως απαιτεί μία επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια και συνέργειες από όλα τα υπουργεία, διαφορετικά θα καμαρώνουμε νέες επιχειρήσεις τα καφέ και τα σουβλατζίδικα, που θα έχουν εισαγόμενο καφέ Illy και εισαγόμενο χοιρινό από Ολλανδία και Δανία!
Σε ότι αφορά τις ζωοτροφές για παράδειγμα επειδή δεν μπορούμε λόγω κλιματολογικών συνθηκών ως χώρα να παράγουμε σόγια (πλην ίσως ση Μακεδονία και τη Θράκη) θα μπορούσαμε άνετα να παράγουμε σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κτηνοτροφικά ψυχανθή, που είναι και κατάλληλα για αμειψισπορά. Θα μπορούσαμε αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μεγάλων ζώων, όπως βοοειδή και χοίρους να δώσουμε έμφαση στην προβατοτροφία και την πτηνοτροφία και σταδιακά να δώσουμε και προστιθέμενη αξία σε αυτά τα ζωικά προϊόντα κάνοντας μαζική παραγωγή σε ένα πείραμα για παράδειγμα που αναπτύσσεται στο τμήμα Ζωοκομίας στο ΤΕΙ της Λάρισας για κοτόπουλα με πολυφαινόλες που λαμβάνονται από τη σίτισή τους με ελιές, ελαιόφυλα και γενικά ελαιοκομικά προϊόντα όπως τον κατσίγαρο (υπολείμματα δηλαδή) που τα καθιστούν βιοενεργά τρόφιμα με θεραπευτικές ιδιότητες για τον καρκίνο! Παραδείγματα από την έρευνα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα υπάρχουν πολλά. Στο ίδιο ΤΕΙ έχει αναπτυχτεί η έρευνα στα αρωματικά –θεραπευτικά φυτά που κάνουν θραύση σε πωλήσεις στο εξωτερικό και όπου έχουμε μεγάλο πλούτο βιοποικιλότητας και στη γεωθερμία για φτηνή ενέργεια σε θερμοκήπια.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει ο Έλληνας που έχει μία έφεση στην πατέντα και την ευρεσιτεχνία να βάλει ξανά το μυαλό του να δουλέψει και κυρίως να αρχίσει να συνεννοείται και να μην εστιάζει μόνο στην κριτική για τα λάθη του παρελθόντος. Είμαστε μία χώρα με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μπορεί να μην έχουμε τα ατέλειωτα λιβάδια της Κεντρικής Ευρώπης έχουμε όμως άφθονο ήλιο και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε ακόμη και για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί εκεί έχουμε το μεγάλο έλλειμμα σε βασικά καταναλωτικά αγαθά κι εκεί είναι ο μεγάλος πολλαπλασιαστής στην απασχόληση. Διαφορετικά δεν έχουμε κανένα μέλλον, είτε εντός, είτε εκτός ευρώ αφού θα είμαστε όπως θα έλεγε και ο Ευκλείδης (όχι ο Τσακαλώτος) εντός εκτός και επί τα αυτά!