«Το ευρώ είναι ένα σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά το σύμβολο του ευρώ καταρρέει και θα κοστίσει χιλιάδες ευρώ για να επιδιορθωθεί» γράφει σε ανταπόκρισή του από τη Φρανκφούρτη στη «Wall Street Journal» ο Τοντ Μπιούελ. Και αναφέρεται βεβαίως στο ύψους 14 μέτρων μεταλλικό σύμβολο του ευρώ, στο γιγαντιαίο μπλε € που είναι περιστοιχισμένο από 12 κίτρινα αστέρια –η όλη κατασκευή διαθέτει εσωτερικό φωτισμό ώστε να γίνεται ακόμη πιο επιβλητική τη νύχτα.
«Βάνδαλοι έχουν κολλήσει αυτοκόλλητα και έχουν γράψει με μαρκαδόρους ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου στο €, ενώ κάποιος έχει βάψει το ένα αστέρι κόκκινο» γράφει ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας, ο οποίος προφανώς δεν έχει υπόψη του τη νεοελληνική «μόδα» επικόλλησης αυτοκόλλητων διαφόρων θεματικών περιεχομένων στις πινακίδες ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, «όπως και το ίδιο το νόμισμα, έτσι και το σύμβολο που χαρακτηρίζει την τραπεζική πρωτεύουσα της Ευρώπης περνάει την κρίση του» εκτιμά ο Μπιούελ, ο οποίος αποφαίνεται ότι «θέλει κι αυτό τη… διάσωσή του»!
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Φρανκφούρτη αγανακτούν όταν αντικρίζουν το σύμβολο του ευρώ που (υποτίθεται ότι) κοσμεί κεντρική πλατεία της πόλης. Ενας αυστριακός επισκέπτης έφθασε μάλιστα στο σημείο να απευθύνει επιστολή στον δήμαρχο της Φρανκφούρτης με την οποία χαρακτηρίζει «ελεεινή» και «άθλια» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεταλλικό γλυπτό, το οποίο «αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή κατασκευή, αφού συμβολίζει το νόμισμα με το οποίο έχουν συνδέσει το μέλλον και τις ελπίδες τους πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι».
Του άλλαξαν τα φώτα
Το γλυπτό αποτελεί ιδιοκτησία της Επιτροπής Πολιτισμού της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για έναν πολιτιστικό όμιλο που ελέγχεται από τον δήμο της πόλης και διοργανώνει μάλιστα και επισκέψεις τουριστών για να το δουν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, συνταξιούχος ιστορικός της Deutsche Bank Μάνφρεντ Πολ σημειώνει ότι αυτή δαπανά από 15.000 ως 30.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση και για την αλλαγή των λαμπτήρων του συμβόλου που καίγονται. Επιπλέον η Επιτροπή δαπάνησε εφέτος 60.000 ευρώ για να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που φώτιζαν το γλυπτό με αποτελεσματικότερους και ενεργειακά οικονομικότερους LED. «Είναι προφανές ότι, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί διαρκώς, το κόστος συντήρησης του συμβόλου του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος όλο και αυξάνεται» γράφει η «WSJ».
Για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα έξοδα συντήρησής του ο Πολ πρότεινε να δημιουργηθεί ένας όμιλος χορηγών του ευρωσυμβόλου. Τα ονόματα όσων προσφέρουν άνω των 1.000 ευρώ θα αναγράφονται μάλιστα σε τιμητική πλάκα που θα τοποθετηθεί κοντά στην κατασκευή (ένας ακόμη στόχος για να… σπάνε πλάκα οι βάνδαλοι).
Ποια τύχη όμως θα έχει το γλυπτό τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο, μακριά από το κέντρο της Φρανκφούρτης; Μήπως ήλθε η ώρα να πάψει να επιδιορθώνεται πλέον το εκτεθειμένο όχι μόνο στους ανοργάνωτους βανδάλους αλλά και στους οργανωμένους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές, που προσφάτως (με αφορμή τη μεταφορά της έδρας της ΕΚΤ στο υπερπολυτελές και πανάκριβο καινούργιο κτίριο) έκαψαν και λεηλάτησαν με πρωτοφανή αγριότητα τη γερμανική πόλη; Σημειωτέον ότι δεκάδες άνδρες της γερμανικής αστυνομίας είχαν περικυκλώσει το σύμβολο του ευρώ για να το σώσουν από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές.
Να εκτεθεί στο μουσείο
Εν πάση περιπτώσει, μήπως ήρθε η ώρα για να μεταφερθεί το γλυπτό στο μουσείο, όπως υποστηρίζει εδώ και χρόνια ο συγγραφέας αστυνομικών διηγημάτων Ματίας Ατενμπουργκ; «Είναι ντροπή εν καιρώ κρίσης να υπάρχει το τεράστιο αυτό γλυπτό στην πόλη. Είναι προκλητικό διότι δοξάζει το χρήμα και χλευάζει τους φτωχούς» έγραψε σε εφημερίδα της Φρανκφούρτης ο Ατενμπουργκ.
Ανάλογη άποψη έχει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Schauspiel της Φρανκφούρτης Ολιβερ Ριζ, ο οποίος αντικρίζει καθημερινά από το γραφείο του το γλυπτό. «Κανείς στην πόλη δεν δίνει σημασία στο κατασκεύασμα αυτό. Το προσέχουν μόνο οι τουρίστες και οι δημοσιογράφοι που πρέπει να εικονογραφήσουν τα άρθρα που γράφουν για την ΕΚΤ και το ευρώ» δηλώνει ο Ριζ που δεν αυτοχαρακτηρίζεται ευρωσκεπτικιστής αλλά… συμβολοευρωσκεπτικιστής.
Ασφαλώς ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το γλυπτό διαφωνεί με τις απόψεις αυτές. «Πιστεύω ότι το έργο πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Κατά τη γνώμη μου είναι μια διαφήμιση για το ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τίποτε περισσότερο» δηλώνει ο γλύπτης Οτμαρ Χερλ. Είναι αλήθεια ότι, όταν τοποθετήθηκε το γλυπτό στη Φρανκφούρτη το 2001, εν όψει της κυκλοφορίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, πρόθεση όλων ήταν να διατηρηθεί για λίγους μόνο μήνες. Το 2002 όμως αποφασίστηκε να παραταθεί επ’ αόριστον η παραμονή του στο κέντρο της πόλης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ