Με ανάμεικτα συναισθήματα αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφώσει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ελπίδα, ανησυχία αλλά και φόβος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα σε μια αγορά η οποία συνεχίζει να συρρικνώνεται και μάλιστα με ρυθμούς υψηλότερους από το 2014. Ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και αποτυπώνεται στα ταμεία των σουπερμάρκετ είναι το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.
Μεγάλη πτώση
Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς μιλώντας προς «Το Βήμα», στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η αγορά καταναλωτικών προϊόντων έχει υποχωρήσει από 5% ως και 10% ανάλογα με την κατηγορία και προσθέτουν ότι αυτή η τάση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά άρχισε να εκδηλώνεται από τον περασμένο Οκτώβριο του 2014 και μήνα με τον μήνα άρχισε να διευρύνεται, με αποτέλεσμα η πτώση να επανέλθει σε επίπεδα προ του 2014.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προκάλεσε ένα κύμα ανακούφισης και επανέφερε την ελπίδα ότι «η χώρα δεν πάει στον γκρεμό».
Επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα έλεγε ότι «είμαι αισιόδοξος, κυρίως από τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, πως η κυβέρνηση θα κινηθεί σε φιλοεπιχειρηματική κατεύθυνση κι αυτό που είναι αναγκαίο είναι η λήψη αναπτυξιακών μέτρων».
Και πρόσθετε χαρακτηριστικά ότι παράλληλα είναι αναγκαίο το χτύπημα της φοροδιαφυγής «για να μην πληρώνουμε συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οσες υγιείς επιχειρήσεις έχουμε απομείνει πρέπει να πάρουμε ανάσα».
Επιχειρηματίας από την περιοχή της Ηπείρου αντιθέτως εξέφραζε τον φόβο του κυρίως γιατί δεν έχει, όπως λέει, απάντηση στα ερωτήματα «τι θα γίνει με τη φοροδιαφυγή, πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά, τι θα γίνει με τις τράπεζες, θα επιτύχει η κυβέρνηση κι αν όχι, θα κληθεί να πάρει πάλι μέτρα, τα οποία βεβαίως θα επηρεάσουν τη ζήτηση;».
Οικουμενική κυβέρνηση
«Σ’ αυτό το περιβάλλον πώς μπορώ να σχεδιάσω και πώς μπορώ να επενδύσω; Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Εντάξει, η συμφωνία έγινε, τον περάσαμε κι αυτόν τον κάβο, τι θα γίνει όμως στους επόμενους μήνες;».
Στο ίδιο κλίμα με τον προηγούμενο αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται βιομήχανος από την Κεντρική Ελλάδα, ο οποίος είναι εμφανώς απογοητευμένος από την πορεία των εξελίξεων και θεωρεί ότι μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί οικουμενική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, γιατί διαφορετικά «θα χτυπήσει το σύστημα». Και συμπληρώνει ότι η προσπάθεια για το χτύπημα της φοροδιαφυγής δεν θα φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα –«θα πιάσει τη μαρίδα».
Σκηνικό αβεβαιότητας περιγράφει επιχειρηματίας από τον κλάδο του λιανεμπορίου. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το περιβάλλον παραμένει σήμερα ασαφές. Ισως πιο συγκεχυμένο από ποτέ, γιατί τώρα εκτός από τις γενικόλογες προεκλογικές εξαγγελίες έχουμε και την αβεβαιότητα που προκαλεί το φίλτρο τής πάλαι ποτέ τρόικας και νυν θεσμών». Προσθέτει μάλιστα ότι «δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόγραμμα και μόλις που αρχίζει να αντιλαμβάνεται σιγά – σιγά ότιείναικυβέρνηση και πρέπει να κυβερνήσει».
Συμπληρώνει ότι «ανησυχώ μήπως με τη φόρα και την απειρία των υπευθύνων ληφθούν αποφάσεις που δεν είναι τελικώς υλοποιήσιμες ή έχουν μεγάλες παρενέργειες. Και φυσικά στο ευρύτερο φορολογικό περιβάλλον, εκεί πια επικρατεί το απόλυτο χάος. Θεωρώ απαράδεκτο ένα κόμμα που έμεινε αρκετό χρόνο στον προθάλαμο της εξουσίας να αποδεικνύεται απολύτως απροετοίμαστο γι’ αυτήν».
Κορυφαίο στέλεχος μεγάλου πολυεθνικού ομίλου τόνιζε πως τόσο η εγχώρια διοίκηση του ομίλου όσο και ο μητρικός όμιλος δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ