Εκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Χαρ. Ζωγράφος ερωτά:


«Είμαι ιδιοκτήτης ισογείου διαμερίσματος 110 τ.μ. Εχω δηλώσει κανονικά και στο Ε2 και στο Ε9 ότι κατά το έτος 2013 το διαμέρισμα ήταν και παραμένει κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο. Δεν έχει γίνει ποτέ ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος. Γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν μου κάνει τη σχετική έκπτωση (20%); Επειδή δεν έχει ρολόι της ΔΕΗ; Είναι ηθικό και έντιμο, κάποιος που είχε παροχή και έκανε διακοπή να έχει την έκπτωση και εγώ να μην την έχω; Και τα δύο διαμερίσματα είναι στην ίδια κατηγορία, και τα δύο είναι κενά, ξενοίκιαστα, άρα μη αξιοποιήσιμα. Αν είχε ρεύμα ενδεχομένως να αποκόμιζα κάποιο εισόδημα. Εχω στείλει δύο e-mail στη ΓΓΠΣ, χωρίς να μου απαντήσουν ευθέως αν δικαιούμαι ή όχι την έκπτωση και γιατί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου στο 1515 του υπουργείου Οικονομικών ο υπάλληλος δεν μπόρεσε να μου δώσει μια πειστική απάντηση. Η απάντησή του ήταν άρες μάρες…».

Απάντηση:
Η στήλη ευθέως έχει την άποψη ότι δικαιούστε την έκπτωση του 20%, την οποία θα πρέπει να διεκδικήσετε με κάθε τρόπο.
Εκχώρηση μισθωμάτων στο Δημόσιο


Ο κ. Δημήτρης Στογιάννης ερωτά:

«Συγχαρητήρια για τη στήλη στην εφημερίδα «Το Βήμα», την οποία παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Το ερώτημά μου είναι: Ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2238/1994 περί εκχωρήσεως στο Δημόσιο ανείσπρακτων μισθωμάτων για τη φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2015;».

Απάντηση:
1. Στον νόμο 2238/1994 υπήρχε διάταξη (άρθρο 4, παρ. 7) σύμφωνα με την οποία εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημά του εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. 2. Ο νόμος 2238/1994 έπαψε να ισχύει. Από 1.1.2014 ισχύει νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτούνται από 1.1.2014 και μετά. Σε αυτόν τον νέο Κώδικα Φορολογίας δεν υπάρχει διάταξη παρόμοια με αυτή που αναφέρθηκε πιο πάνω. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα, εισόδημα που αποκτήθηκε από οικοδομές θεωρείται όχι μόνο αυτό που εισπράχθηκε αλλά και εκείνο για το οποίο το πρόσωπο απέκτησε δικαίωμα είσπραξης.
Φορολογία μισθωμάτων


Ο κ. Νίκος Μάδας ερωτά:

«Αν έχω εισόδημα από ενοίκιο, αυτό φορολογείται μία φορά με το συνολικό εισόδημα και μία με το 10% (εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ) ή μόνο με 10%; Στην περίπτωση αυτή πώς υπολογίζεται ο συνολικός φόρος; Ενας φόρος στα εισοδήματα από εργασία και μετά προστίθεται ο φόρος για τα έσοδα ενοικίου; Υπάρχει έκπτωση φόρου αν κάποιος έχει παιδιά;».

Απάντηση:
Από 1.1.2014 το εισόδημα από ακίνητα φορολογείται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Στον φόρο που προκύπτει δεν υπάρχουν ούτε εκπτώσεις ούτε μειώσεις του.
Δέσμευση μισθωμάτων


Ο κ. Αρ. Κυρίμης ερωτά:

«Φίλος μου που βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας είχε υπογράψει ως εγγυητής τραπεζικού δανείου ατομικής επιχείρησης η οποία έπειτα από κάποιο διάστημα λειτουργίας επτώχευσε. Η εγγύηση περιελάμβανε την ακίνητη περιουσία του που προσημειώθηκε και η οποία απέφερε ενοίκια από τα οποία ο εγγυητής κάλυπτε τις βιοποριστικές του ανάγκες. Η τράπεζα με δικαστική απόφαση δέσμευσε τα ενοίκια για την εξυπηρέτηση της παγωμένης οφειλής. Τα ενοίκια αυτά δημιουργούν, αν και μη εισπραττόμενα από τον εγγυητή, φορολογική υποχρέωση η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί καθ’ όσον ο εγγυητής στερείται άλλης πηγής βιοπορισμού (συντηρείται από συγγενείς και φίλους, και βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικής ένδειας). Η ερώτηση είναι: 1. Μπορεί να απαλλαγεί από τη φορολογική υποχρέωση και τη συσσωρευμένη οφειλή προς τη ΔΟΥ; 2. Προβλέπεται κάποια δυνατότητα ανατροπής της απόφασης δέσμευσης των ενοικίων; 3. Είναι πράγματι υπόχρεος να δηλώνει ως έσοδα τα ενοίκια ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν τα εισπράττει; Παρακαλώ θερμά να έχει η περίπτωση λίγο την προσοχή σας».

Απάντηση:
1. Η δέσμευση των μισθωμάτων δεν στερεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου του δικαιώματος είσπραξής τους. O ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει στη δήλωση φορολογίας τα μισθώματα αυτά, έστω και αν δεν τα εισπράττει. 2. Για την άρση της δέσμευσης των μισθωμάτων θα πρέπει να εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση, εφόσον αποδειχθεί ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προσημειωθεί επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τράπεζας.
Κάτοικοι εξωτερικού – Τεκμήρια διαβίωσης


Ο κ. Χρήστος Σκέζας ερωτά:

«Είμαι κάτοικος εξωτερικού χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα. Αγόρασα αυτοκίνητο 2.700 κυβικά. Θα πληρώσω φόρο πολυτελείας και αν ναι, πόσα, έχω κάνει έμβασμα 15.000 ευρώ από το εξωτερικό. Απαλλάσσομαι από το τεκμήριο διαβίωσης;».

Απάντηση:
1. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα. 2. Ο φόρος πολυτελείας των αυτοκινήτων προσδιορίζεται με βάση το τεκμήριο του αυτοκινήτου. Εφόσον αυτό το τεκμήριο δεν ισχύει για εσάς, δεν πρέπει να επιβαρύνεστε με φόρο πολυτελείας.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη


Η κυρία Ελένη Σωτηροπούλου ερωτά:

«Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε σχετικά με την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης τι ποσό να βάλω αν είμαι άγαμη; Το ποσό των 3.000 είναι σταθερό ή πρέπει να το υπολογίσω μόνη μου;».

Απάντηση:
Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου έχει οριστεί σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Η δαπάνη αυτή είναι σταθερό ποσό και υπολογίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Αγορά πρώτης κατοικίας


Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαντώνης ερωτά:

«Προτίθεμαι να αγοράσω ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., το οποίο αποτελεί για μένα πρώτη κατοικία. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή μου από τον φόρο μεταβίβασης;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980 οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία είναι οι ακόλουθες:
Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Ακόμη, για την απαλλαγή απαιτείται το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας, και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής θα πρέπει να συντρέχουν στο όνομα του αγοραστή.
Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να ανεγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Κατ’ εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ. (άρθρο 16 παρ. 14 Ν. 3522/2006).
Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ